Speciális vizsgafeladatok

Cikksorozatunk első részében a kozmetikai alapműveleteket, második részében a diagnosztizálással kapcsolatos ismereteket beszéltük át, annak alapján, ahogy az OKJ-s szakmai vizsgán elvárják a vizsgázótól. Mostani írásunkban a speciális feladatokkal kapcsolatos vizsgafeladatokat fogjuk górcső alá venni.

A vizsgafeladat pontos leírása a Szakmai és Vizsgakövetelmények alapján:

A vizsgafeladat ismertetése: Tartós sminkkészítés plasztikon vagy speciális arc és/vagy testkezelés saját modellen, előre elkészített kezelési terv alapján. A vizsgázó legkésőbb a vizsgára jelentkezésig eldönti, mely vizsgafeladatot kívánja elvégezni a vizsgán. Az ehhez szükséges kezelési tervét a saját modell diagnosztizálásával és kezelési tervével egy időben leadja.
– Tartós sminkkészítésnél a vizsgázó olyan területet válasszon, amely a vizsgafeladat időtartamába (80 perc) belefér.
Figyelem: a tartós sminkkészítéshez szükséges eszközökről és anyagokról a vizsgázónak kell gondoskodnia!
– Speciális arckezelésnek az anti-aging, a szem-, a nyak–dekoltázs-, a lifting-kezelés, a halványító vagy a hámlasztó kezelés minősül, különleges hatóanyagokkal, bőrtípusnak megfelelően. DE! A szakma szabályai szerint! Például: napfényes időszakban NEM elfogadható a hámlasztás alacsony koncentrációjú savval sem!
A különleges hatóanyagok mellett speciális elektrokozmetikai készülékeket (elektroporáció, rádiófrekvencia stb.) vagy eszközöket (kövek, ecset stb.) vagy masszázstechnikát is be lehet építeni a kezelés menetébe.
– Speciális testkezelésnek az alábbi kezelési eljárások tekinthetők: kézi teljes testmasszázs, body wrapping, vákuumkészülék, interferencia vagy ingeráramú készülék, egyéb elektrokozmetikai készülék. Figyelem: a speciális testkezeléshez az elektrokozmetikai készüléket a képzőnek/vizsgaszervezőnek kell biztosítani, az egyéb eszközökről és anyagokról a vizsgázó gondoskodik. A vizsgafeladat időtartama: 100 perc (felkészülés 80 perc, értékelés 20 perc)
A vizsgafeladat aránya: 5%

Mi számít speciálisnak?
– Tartós sminkkészítés plasztikon – Amennyiben ezt választja a vizsgázó, úgy minden eszközről és anyagról ő gondoskodik, ahogy ez a vizsgafeladat leírásában is szerepel.
– Speciális arckezelés
→ Anti-aging kezelés: feszesítő, lifting, ránctalanító, regeneráló, revitalizáló kezelés. A kezelés során alkalmazott hatóanyagoknak különlegesnek kell lenni, nem lehet azonos a tisztításos kezelés anyagaival, és mindenképpen szükséges a kezelés során egyéb különleges eszközt, technikát is alkalmazni, például köves masszázs, ecsetmasszázs, speciális masszázstechnika stb.
→ Elektrokozmetikai készülékek alkalmazása: speciálisnak csak olyan készüléket lehet alkalmazni, amely nem szerepel az alapkészülékek között. A kezelési műveletek közé itt be kell építeni az elektrokozmetikai készüléket is, például elektroporáció,
rádiófrekvencia, vákuumkészülék, oxigéngép. A készülékekről itt is a vizsgázónak kell gondoskodnia!
→ Halványító kezelés: a halványító hatású hatóanyagoknak több kezelési lépésben is szerepelnie kell (például peeling, hatóanyag-bevitel, pakolás).
→ Hámlasztó kezelés: lehet gyógynövényes és savas hámlasztás is, az adott cég kezelési protokolljának megfelelően kivitelezve. Utóbbi két kezelést csak napfénymentes időszakban lehet végezni!

Speciális testkezelés
→Kézi teljes testmasszázs. Ez lehet például svédmasszázs, cellulitmasszázs, mézemulziós masszázs, csokimasszázs. A vizsgán általában csak egy területet (hát, láb stb.) kell bemutatni.
→ Body wrapping. A tekercselés előtt megfelelő módon elő kell készíteni a területet (letisztítás, peeling, anyagcsere-fokozó kozmetikum); figyelem: nem elegendő térdtől lágyékig, hanem a bokától a has területéig kell elvégezni a tekercselést!
→ „Eszközös” masszázs. Köveket, gyógynövényes zsákocskákat alkalmazva is lehet testmasszázst végezni az adott területen. Ebben az esetben is szükséges a terület megfelelő előkészítése.
→Elektrokozmetikai készülékek alkalmazása. A készülékek ennél a vizsgafeladatnál a vizsga helyszínén kell hogy legyenek. Adott területen el kell végezni az előkészítést és be kell mutatni a készülék alkalmazását. A speciális kezelésekhez is kétoldalas diagnosztikát és kezelési tervet kell készíteni.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail