Fotó: Shutterstock

Természetesen? Igen!

MITŐL HITELES EGY NATÚRKOZMETIKUM? Ma óriási a piaca a természetesebb, egészségesebb termékeknek. Hogyan ismerhetjük fel a széles kínálati palettában a valóban natúrkozmetikumokat, hogy ne essünk a ma tapasztalható össznépi átverés csapdájába?

A natúrkozmetikumokat nem a reklámjukról, hanem az összetevőikről ismerjük fel. Jellemzően csak hidegen sajtolt, teljes értékű növényi olajat, növényi vajakat, értékes gyógynövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, melyeket ellenőrzött – például a Hungária Öko-Garancia által – minősített ökológiai gazdálkodásban termeltek. Ezeken kívül tartalmaznak növényi eredetű emulgeátorokat, természetes gélképzőt, vitaminokat, mézet, méhviaszt. Fontos azt is tudni, hogy nem minden natúrkozmetikum „bio.” Egy készítmény akkor veheti fel a „natúrkozmetikum bio összetevőkkel” nevet, ha az alapanyagok ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.

Mindig kéznél: INCI lista

Szakemberként szánjunk pár percet arra, hogy megismerjük a gyártót és a kiszemelt terméket. Az összetevőket (INCI) a gyártók a jogszabályban előírt módon kötelesek feltüntetni, így a lista tanulmányozásával egyből kiszűrhető, ha a termék valamilyen, számunkra nem elfogadható anyagot tartalmaz.

Segítség a zűrzavarban: COSMOS Natural minősítés

A COSMOS-minősítést a legmagasabb organikus, illetve natúrkozmetikai szabványok alapján gyártott minőségi, biztonsággal használható natúr és organikus/bio készítmények kapják meg. A COSMOS irányelvei a natúrkozmetikumok által is kiemelten fontosnak tartott fenntartható termelés és fogyasztás ösztönzése érdekében kerültek kidolgozásra.

Korábban a minősítő szervezetek eltérő szabályokat alkalmaztak a szépségápolási készítmények ellenőrzésekor, emiatt egyfajta versenyhelyzet alakult ki az intézmények között. A Cosmos Standard (COSMetics Organic Standard) megalkotásával ennek kívántak véget vetni, és tisztává, átláthatóbbá tenni a szabályozást. A COSMOS-szabvány az öt legnagyobb európai minősítő szervezet (a német BDIH, a francia Ecocert és Cosmebio, a brit Soil Association és az olasz ICEA) együttműködése által jött létre, azzal a céllal, hogy a szépségápolási termékek hiteles minősítéséhez egységes bio- és natúrkozmetikai szabványrendszert alakítsanak ki.

Mit minősítenek?

A COSMOS standard úgy az alapanyagokra, mint az előállításra, mint a termékek marketingjére és ellenőrzésére is kiterjed, és a megelőzés és a biztonság elvére épülve az egész termelési láncot szabályozza. A minősítés arra utal, hogy az adott készítmények gyártói felelősségteljesen használják a természeti erőforrásokat, egészség- és környezetkímélő gyártási technológiát alkalmaznak, támogatják az ökológiai gazdálkodásból származó összetevők használatát, és úgy általában hisznek a zöld kémiában.

Mire terjed ki a szabályozás?
Az alapanyagok eredetének és feldolgozásánál a COSMOS öt kategóriát vesz figyelembe, annak megfelelően, hogy mely alapanyagok alkalmazhatóak és melyek tiltottak:

1.        Víz: minden esetben meg kell felelnie a higiéniai standardnak.

2.       Ásványi összetevők: eredeti ásványi anyagok vagy egyszerű kémiai folyamatokkal módosított ásványi összetevők alkalmazhatóak.

3.       Fizikailag előállított mezőgazdasági összetevők: megengedett a növényi, állati és mikrobás összetevők használata. Tilos viszont a géntechnológiailag módosított növényi alkotóelemek és az állatok testéből nyert nyersanyagok alkalmazása.

4.       Kémiailag előállított mezőgazdasági összetevő: ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a fizikailag előállított összetevőkre, de ez esetben alkalmazni kell a zöld kémia alapszabályait.

5.       Egyéb összetevő: a standard szigorúan szabályozza a megengedett tartósítószerek listáját.
A szabályozás továbbá az alábbiakra terjed ki:

6.       A termék összetétele: azaz annak a figyelembe vétele, hogy hány százalékban tartalmaz organikus összetevőket.

7.       Tárolás, feldolgozás, csomagolás: a tisztasági és higiéniai szempontok szemlézése a tárolás, a gyártás és a csomagolás során, valamint környezetkímélő csomagolás alkalmazása. Tiltott a klórozott műanyagok használata a csomagolásban.

8.       Környezeti hatások: a termék és a csomagolás, valamint a gyártási folyamatok környezetkímélő jellegének, a gyártási hulladék minimalizálásának és újrahasznosításának figyelembe vétele.

9.       Címkézés és kommunikáció: a címkézésnek tisztának és egyértelműnek kell lennie, minden fontos információt tartalmaznia kell, és nem vezetheti félre a vásárlót.

10.    Vizsgálatok, certifikáció és felülvizsgálat: a szabályozásnak minden egyes terméknek meg kell felelnie és ez minden évben felülvizsgálásra kerül.

A COSMOS-minősítés jelzése

A COSMOS minősítésnek nincs saját, önálló logója, így a minősítést az alapító minősítő szervek pecsétje alá kiírt Cosmos Natural vagy Cosmos Organic kifejezések jelzik. A gyakorlatban például a minősített natúrkozmetikumokat a BDIH Cosmos Natural logóról ismerhetjük fel.

COSMOS Natural minősítés

A COSMOS-minősítésen belül a COSMOS Natural natúrkozmetikum minősítést olyan termékek viselhetik, amelyek többek között mentesek a parabénektől, gén- módosított összetevőktől és a legtöbb kőolaj-származéktól is.

A minősítés nem ír elő minimális természetes összetevő arányt a termékben, ugyanakkor tiltja a génmódosított növényi összetevők, valamint az állatok testéből nyert nyersanyagok használatát.

Segítsünk okosan dönteni!
Az ellenőrzött natúrkozmetikumokat előállító cégek minden szempontból elkötelezettek a természet megismerése, megértése és védelme mellett. Tudatosítsuk vendégeinkben, hogy egészségük megőrzése a bőrnél kezdődik! Ajánljunk nekik megbízható, hatékony és mellékhatásmentes natúrkozmetikumokat! Hiszen szervezetünket a környezetünktől a bőrünk választja el. Gondoljunk bele, hogy a körülöttünk zajló zűrős világban megteremti a belső autonómiánkat, vigyáz annak pontosan beszabályozott rendjére. Bőrünk, mint egy jótékony ernyő, védi szervezetünket – természetesen nem a végtelenségig, csak a kapacitásának határáig.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail