Testről és lélekről – nyolc hét a kulisszák mögött

Sokan nem is gondolják, hogy a természetes, natúr megjelenés a vásznon mennyi munkát igényel. Egy-egy forgatási napon órákon át a színészek közvetlen közelében vagyunk, nemcsak elkészítjük a sminkjüket az adott karakternek megfelelően, hanem egész nap figyelünk rájuk, követjük őket a monitoron, és igazítunk vagy változtatunk a sminken, amikor szükséges.

Az elsők között érkezünk a forgatásra, és az utolsók között távozunk. De a munka már jóval a forgatás előtt elkezdődik, hiszen a sminkkoncepciót és a karaktereket a rendezővel, a smink technikai kivitelezését pedig az operatőrrel egyeztetjük.
Az előzetes sminkpróbák és kamerapróbák során alakítjuk ki közösen a végleges változatot. A ,,láthatatlan” smink A Testről és lélekről című filmben szinte alig láthatunk sminket a szereplőkön, de ez nem jelenti azt, hogy nincs rajtuk. A filmes smink leginkább attól jó, ha alig vagy egyáltalán nem is vesszük észre, ha százszázalékosan a karakter része, vagyis nem vonja el a figyelmet; természetesen illeszkedik az archoz – akár natúr, akár erősebb sminkről van szó. Enyedi Ildikóval mindig élmény dolgozni, számára minden apró részlet fontos, kivételes finomságú, érzékenységű rendező. A kezdetektől fogva fátyolszerű, éteri ragyogást képzelt Mária arcára, ami Herbai Máté csodálatos képein tökéletesen meg is jelent. Borbély Alexandra sminkjének annyira láthatatlannak, finomnak, leheletvékonynak kellett lennie, hogy a nézők gyakorlatilag ,,csak” Mária bőrét láthassák. Ebben az airbrush technika segített, ami a többi szereplő arcán is természetes, életszerű hatást keltett, mintha a színészek nem is viseltek volna sminket.
A Testről és lélekről című film a Legjobb smink és a Legjobb maszkmester (vezető sminkes) kategóriában is jelölve volt idén a Magyar Filmdíjra.

Vezető sminkes: Petrilla Orsolya
Kisegítő sminkesek:
Tomola Katalin, Schön Adrienn
Sminkasszisztens: Oláh Zsófia
Prosthetic: Novák Balázs
Fodrász: Nagy Viktor
Parókakészítő: Kolontáry Éva
Operatőr: Herbai Máté


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail