Fotó: pixabay.com

Tuti tippek a nyári lábápoláshoz

A vendégek lába minden évben egy kicsit megszenvedi a hideg időt, a szárazabb levegőt, a tél során elfogyasztott kevesebb folyadékot. Ilyenkor a bőr veszít rugalmasságából, puhaságából, a sarok betöredezett, a bőr pedig halványabbá válik. Eddig nem volt feltűnő a zárt cipőben, de most, hogy előkerülnek a szandálok, papucsok, itt az ideje, hogy rendbe szedjük a lábakat!
Bodnárné Deli Gabriella gyógypedikűrösként a legproblémásabb lábak kezelésében is gyakorlott

Fontos leszögezni, hogy rengeteg otthoni módszer van, ami megfelelő ahhoz, hogy szinten tartsuk a lábak puhaságát, de a megfelelő hatást mégis egy szakértő kezelése tudja elérni, ezt pedig elegendő havonta elvégezni.

Fontos lépések az ápolt lábakért: 

–          Áztatás – ez az első lépés. A megfelelő higiénia miatt fontos a megfelelő fertőtlenítő használata már az áztatóvízben is.  A bőrtípushoz alkalmazkodva az áztatási idő lejárta után a következő lépés a diagnosztizálás

–          Szikézés –  Fontos a régi elhalt bőr eltávolítása. Mély repedések esetén a repedés mindkét oldalát alaposan le kell tisztítani. A túlzott bőreltávolítás nem jó, mert a helyére még több termelődik, így vastag és kemény lesz a felszíne, a kezelést követően viszont érzékeny lesz a láb. Itt is fontos a higiénia! Lehetőleg mindenből eldobhatót érdemes használni – szikéből, törülközőből, maszkból.

–          Körmök formázása – A következő lépés a bőr eltávolítása a körmökről, lehetőleg bőroldóval. Csak nagyon sok és vastag bőr esetén használjunk ollót. Az elv ugyanis ugyanaz, mint a szikézésnél, a bőr visszanő, így a formázás csak átmenetileg lenne hatásos. Beszéljük meg a vendéggel, hogy melyik számára a legmegfelelőbb megoldás.

–          Radírozás, masszázs – Utolsó lépésként a láb radírozása, vagy masszírozása marad, a már megtisztult, elkészült lábat ápoljuk. Ha radírozunk, válasszunk megfelelő terméket!  Az általam használt radírnál szempont volt a természetes összetevő. A radír sószemcsékből áll – megfelelően nagyok ahhoz, hogy a lábon is érezhető legyen. A készítmény bergamottolajat tartalmaz, ami a megfelelő ápolást biztosítja. Citrusos illata nyáron kifejezetten könnyed. Télire érdemesebb még táplálóbb, még finomabb összetevők után nézni, mint például a méz és a vaj. A masszázs legyen egy frissítő svédmasszázs a pedikűr végén.

Tévhitek az otthoni lábápolással kapcsolatban

Szikézés – az elhajt hámsejtekkel szemben nem feltétlenül a bőr levágása a legjobb módszer, főleg nem a túl sok bőr levágása. A legmegfelelőbb a radírozás, amit elég egy héten egyszer elvégezni. A túlzott radírozás nem tesz jót, mert csökken a bőr védekezőképessége.

Zokniban alvás – Attól, hogy éjszakára bekrémezzük a lábunkat és zokniban alszunk, nem lesz puhább a lábunk.

Krémezés előtt mindig fontos a láb alapos megtisztítása az elhalt hámsejtektől. Problémás láb esetén nem érdemes krémekkel kísérletezni, a pedikűrös által ajánlott készítményt érdemes használni.

A krém kiválasztása ne az illat, hanem a hatóanyag alapján történjen, és fontos, hogy véletlenül se allergizáljon!

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail