Fotó: Freepik.com

Veszélyes kozmetikumok

Hatvan szépségápolási cikket, egyebek mellett női kozmetikumokat és borotválkozás utáni balzsamokat vizsgáltak a szakemberek. Kiderült, a henna festékek mikrobiológiai tisztaság szempontjából megbuktak, ezek forgalmazását megtiltották.

A folyékony rúzsok, szájfények, szemhéjtusok, alapozók és hennafestékek esetében a nehézfémtartalmat és mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték a szakemberek. A jogszabály a fogyasztók egészségének védelme érdekében egyértelműen rögzíti, hogy a szépségápolási termékekben a legkisebb mértékben sem fordulhat elő pl. arzén, kadmium vagy ólom. A nehézfémtartalom szempontjából a 49 női kozmetikum mindegyike megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

A mikrobiológiai tisztaság vizsgálata során azonban tizenkilencből nyolc henna tartalmú növényi haj- és testfesték megbukott az ellenőrzésen. A színezőporok kozmetikai termékekben meg nem engedett mennyiségben tartalmaztak penészgombát és egyéb mikrobákat, ezeknek csak egy része pusztul el a forró víztől, amellyel a hennát használat előtt össze kell keverni.

A vizsgálat részetes eredményeit IDE KATTINTVA olvashatod!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail