Fotó: pixabay.com

A gyógynövényes hámlasztástól a hidroabrázióig

A hámlasztó kezelések időszaka az őszi és a téli évszak, figyelembe véve azt, hogy kevés napfény legyen. Nagyon sokoldalúan és sokféle bőrhibára tudjuk alkalmazni őket, és vagy mérsékelni vagy akár teljesen el is tudjuk tűntetni a vendégeink zavaró esztétikai hibáit.

A hámlasztó kezelések nagyon kedveltek a kozmetikus szakmákban, hiszen kis túlzással csodákra vagyunk képesek ezekkel a kezelésekkel, mivel akár egy szinte teljesen új szaruréteget tudunk kialakítani vele.

Viszont ha nem megfelelő a szakmai tudással végezzük, vagy esetleg nem vagyunk tisztában a kezünkben lévő hatóanyagok tulajdonságaival, akkor többet tudunk vele ártani, mint használni.

Fotó: Center Kft.

Mire is tudjuk alkalmazni?

 • Apró ráncok eltüntetésére.
 • Puhább, simább bőrfelület elérésére.
 • Májfoltok, pigmentfoltok halványítására.
 • Egyenletesebb bőrszín elérésére.
 • Kevésbé mély hegek kezelésére.
 • Pórusok kismértékű szűkítésére.
 • Természetesen fénylő, egészséges bőrszín kialakítására.
 • Izomtónus és turgor fokozására.
 • Aknék, problémás bőrök állapotának javítására.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy ha a kozmetikus nem megfelelően alkalmazza a kezeléseket, nem ismeri fel a bőrtípust, akkor ezeket a bőröket félrekezelheti.

Hogyan hatnak a peelingek?

A bőrmegújulás (regeneráció) az elhalt hámsejtek leválása nyomán következik be. A peeling mélységétől függően más-más struktúrában indul be a regenerációs folyamat.

A felhám elvékonyodik, de tömörebbé válik.

Megújul az extracelluláris mátrix, a bőr kollagén- és elasztin állománya, bőr vízmegkötő képessége megnő.

A dermisz megvastagodik.

A bőr színe, pigmentáltsága és rajzolata egyenletesebbé válik.

■ A peeling erősségével egyenesen arányos a bőr javulása, de a mellékhatások mértéke is nő.

Gyógynövényes hámlasztás

Többfajta gyógynövénnyel is lehet hámlasztást végezni. A Magyarországon elterjedt gyógynövényes hámlasztás esetén több gyógynövény keverékéből készült termékkel végzik a bőrmegújítást. A nyolc gyógynövény együttes hatására a bőr felső rétege három nap alatt pikkelyesen lehámlik, és megindulhat a regeneráció, bőrmegújulás.

Kémiai peelingek

A kémiai peelingek (AHA-, BHA-, PHA-savak) úgy oldják le a elszarusodó szarusejteket hogy bontják a kötőanyagokat, a dezmoszómák (tüskés rétegben találhatók, sejtek összetartásában és sejtközötti anyagcsere folyamatok lebonyolításában van szerepe) és a ceramidot oldják.
AHA-savak – Az AHA-savak (=Alpha Hydroxy Acide) alkalmazása a bőrgyógyászatban már 30 éve elterjedt.

Az AHA-savak alfa-állapotukban hidroxilált szénatommal rendelkező, az emberi szervezetben is megtalálható, de egyébként növényi eredetű, nem toxikus hatóanyagok.

Előfordulásai:

– Almában, körtében – almasav.
– Citromfélékben – citromsav.
– Szőlőben, borban – borkősav.
– Aludttej – tejsav.
– Cukornád – glikolsav

Napjainkban a nagy részüket szintetikus úton állítják elő.

Az AHA-savak hatásmechanizmusa

A bőr legkülső rétégének, a szarurétegnek a sejtjeit sejtközötti kötőanyag kapcsolja össze. Fiatal korban a természetes hámlás során az összekötést megfelelő mennyiségű enzim szabályozza. Idősebb korban ezeknek az enzimeknek a működése lelassul, ezáltal az elhalt sejteket összekötő sejtközötti anyag nem képes „elengedni” az összetapadt szarusejteket. Így a szaruréteg vastagsága fokozatosan nő. Az AHA-savak hámlasztó hatása a természetes hámlás fokozásán alapul – amely csak addig áll fent, amíg a bőrt AHA-val kezeljük, annak befejezése után visszaáll a hámlás sebessége.

BHA – Ilyen savunk a szalicilsav. Ez egy vízben rosszul, zsírokban jól oldódó sav, ami a pórusokban tud hatni, és az ott lévő elhalt hámsejteket segíti lehámlasztani. Alkalmas szeborreás, tág pórusú bőrök ápolására, mert gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Leginkább az AHA-savak hatását felerősítő (szinergens) anyagként használjuk.

PHA – Ilyen savak a gluconolactone, lactobionsav, amelyeket újgenerációs AHA-savaknak is nevezzük, mert tulajdonságaik hasonlóak csak jóval gyengédebbek. A felszínen hámlasztanak, emellett antioxidáns és hidratáló tulajdonságuk is jelentős.

Mikrodermabrázió

Kétfajta mikrodermabráziós készüléktípust tudunk alkalmazni a kozmetikában: a kristályost illetve a gyémántfejest.

Alumínium-oxid kristályos: A kezelés során alkalmazott speciális kezelőfej vákuum vagy sűrített levegő segítségével alumínium-oxid kristályokat áramoltat a bőr felületére, ami elvégzi a bőrcsiszolást. Az elhasznált kristályok és az elhalt szarusejtek egy másik csövön keresztül egy gyűjtőtartályba kerülnek.

Gyémántfejes: A gyémántszemcsés, gyűrű alakú csiszolófejet a vákuum odaszívja a bőrhöz, majd a kezelőfej mozgatása, a vákuum és a csiszolófej együttes kombinációja eredményezi az elhalt szarusejtek leválását. A csiszolókorongok szemcsemérete különböző, kiválasztása attól függ, hogy milyen területen dolgozunk.

Hidrodermabrázió

A készülékből desztillált víz vagy enzim peelingoldat áramlik ki a bőr felületére, és ott a kezelőfej forgó mozgása, valamint a kezelőfejben elhelyezett tablettából kioldódó mikroszemcsék végzik az elhalt szarusejtek eltávolítását.

Ma már ennél vannak újabb fejlesztésű készülékek is, ahol savak kerülnek a bőrfelületre, és azok végzik az elhalt szarusejtek eltávolítását, például: tejsavas, szalicilsavas oldatok.

A leválasztott szarusejteket és a szennyezett desztillált vizet a kezelőfejben lévő vákuum magához szívja, majd külön tartályba kerülnek.

Kontrolláltan csiszolt bőrfelületet kapunk, a bőr hidratáltabb lesz.

Hidroabrázió

Kis hangfrekvencián működnek: 22 KHz – 28 KHz (0,022 – 0,028 MHz), emiatt kezeléskor a vendég kellemetlen sípoló hangot hallhat.

A felvitt vízmolekulák, illetve a víz és a szaruréteg anyagai közt ható diszpergáló erő mintegy lerobbantja, leválasztja a legfelső szarusejteket – A köztük lévő kötések fellazulnak, ami az elhalt hámsejtek leválását eredményezi.
A hidroabráziós kezelés során enyhe peelingezést tudunk elérni a gépi peelingek közül ez a legenyhébb.

Használhatjuk magában tisztított-, ásvány- vagy aromavízzel, tonikkal, illetve kémia és biológiai peelingekkel is.  A hidroabrázió segítségével nemcsak hámlemezeket tisztítjuk le, hanem sok esetben a tisztítást is megkönnyítjük, hiszen komedók fejét is fellazítjuk.

A forgalomban lévő hidroabráziós készülékek nagy többségével hatóanyagot is be tudunk juttatni a bőrbe. Abban az esetben alkalmas hatóanyag-bevitelre, amennyiben a teljesítménye eléri a ~0,8 W/cm2 intenzitást.

A kezelőfej lapátját megfordítva, folyamatos üzemmódban dolgozva képes a hatóanyagok mélyebb rétegekbe bejutatni. Legyen szó ampulláról, szérumról, gélről vagy esetleg krémpakolásról.

Fontos!

 • Kezeléseket ősztől-tavaszig végezzük, klímától függően, kivéve a hibroabrázió és a hidrodermabráziót, mert ezeket egész évben biztonságosan alkalmazhatjuk.
 • Kötelező a magas faktorszámú fényvédőkrém használata a kezelési kúra alatt – a téli időszakban is.
 • A kúra befejezése utáni két hétben még használni kell a fényvédő krémet.
 • AHA-savas kezelés előtt érdemes egy belegyező nyilatkozatot kitöltetni, amely tartalmazza a kontraindikációkat és az otthoni ápolást.
 • Javasoljunk a vendégünknek az otthoni ápoláshoz termékeket, mert igazán eredményes a kezeléssorozat csak akkor lesz, ha a szalonkezelés mellett ezeket is alkalmazza.

Érdekesség

Milyen orvosi peelingeket alkalmaznak a bőrgyógyászok és kozmetológusok?

TCA mélyhámlasztás – nem csupán a bőr legfelső rétegét távolítja el, hanem mélyebbre hatolva serkenti a kötőszöveti rostok újratermelődését is, azaz hatékony munkára bírja a bőr sejtjeit. A kezelés hatására lényegesen nagyobb számban termelődnek fiatal bőrsejtek. Egy új, egészséges bőrréteg épül fel, amely rugalmasabb, egyenletesebb felszínű, és ragyogóbb lesz. A vérkeringés fokozódik, a mélyebb barázdák kisimulnak, a finom ráncok eltűnésével pedig az arcbőr évekkel megfiatalodik, feszesebbé, simábbá válik.

CO2 lézeres mélyhámlasztás, például ránckezelés, rhynophyma, xamthelasma – A lézerfény beállítástól függően bejut a bőrbe. A bőr felsőbb rétegeit elégeti, míg mélyebben elpárologtatja az útjába eső hámsejteket, hegeket, ereket, faggyúmirigyeket. Az általa képzett hő, mint mechanikus ingerhatás a bőrben intenzív regenerálódást indít be. A bőrben lévő kollagén, és a rugalmas rostokat tartalmazó sejtek újraaktivizálódnak, és fokozott termelésbe kezdenek.

A szerző a Corvin Oktatási Központ gyakorlati oktatója, a White Beauty Pest és White Beauty Buda kozmetikai szalonok tulajdonosa


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail