Fotó: Freepik.com

AHA-élmény

A történelem legszebb asszonyai már az ókorban ismerték a gyümölcssavak bőrfiatalító hatását. Kleopátra savanyú szamártejben fürdött, a Napkirály udvarában az udvarhölgyek musttal és borral mosták az arcukat. Magyar népszokásként reszelt almapakolással tették széppé a menyasszony arcát a jeles nap előtt.

Mintegy 30 éve fedezték fel az alfahidroxi-savak különösen pozitív hatását egyes kozmetikai bőrproblémára. A kutatások bizonyították, hogy a gyümölcssavak megfelelő összetételben és töménységben alkalmazva jelentősen képesek csökkenteni a bőr ráncképződését, jótékony hatással vannak mind a száraz, mind pedig a zsíros bőrre, csökkentik a kóros pigmentációt.

A gyakorlati tapasztalatok alapján az alfa hidroxi savak a kilencvenes évektől napjainkig a kozmetikai kezelések egyik leghatékonyabb kezelőanyagai.

AHA
Az alfahidroxi-savak, vagy más néven gyümölcssavak, alfa-állapotban hidroxilált szénatommal rendelkező, az emberi szervezetben is megtalálható, növényi eredetű, nem toxikus hatóanyagok, amelyek az almában és körtében almasavként, a citrusfélékben citromsavként, a szőlőben és a borban borkősavként, az aludttejben tejsavként, a cukornádban glikolsavként fordulnak elő. Ez utóbbit, legkisebb mindössze két szénatomot tartalmazó molekulája miatt a leghatékonyabb alfahidroxi-savnak tartják a szakemberek.

Az AHA-k hatásmechanizmusa

Az alfa-hidroxi-savak, a bőrgyógyászok által széleskörűen használt A-vitamin savhoz hasonlóan, közvetlenül a bőrszövetre hatnak, de nem kívánt mellékhatások nélkül.

Működésük során a megvastagodott szaruréteg okozta bőrelváltozásokat jelentős mértékben csökkentik, de hatással vannak a bőr mélyebb rétegeire is. Hatásukra több új sejt képződik a bazális rétegben, fokozzák a fibroblastok osztódását stimulálva a kollagén- és elasztinképződést.

Stimulálják a bőrmegújító folyamatokat, behatolnak az elhalt szarusejtek láncai közé, fokozzák azok leválását, és ezzel elősegítik a hatóanyagok felszívódását.

A faggyúmirigyek működését is csökkentik, ezáltal gátolják a komedo-képződést.

Az, hogy a gyümölcssavak milyen mértékben tudnak behatolni a bőrbe, függ a molekulák méretétől. A legkisebb molekulaméretű alfahidroxi-sav, a glikolsav, képes a szaruréteg legmélyebb sejtsoraiba penetrálódni.

A legújabb kutatások szerint egyes savaknak (glikolsav, citromsav) jelentős antioxidáns hatása is van, amely különösen jótékony a fénykárosodott bőrre.

Az alfahidroxi-savak hámlasztó hatása a természetes hámlás fokozásán alapul. Ez a fokozott hámlás természetesen csak addig tart, amíg a bőrt savval kezeljük, annak befejezése utána a hámlás visszaáll a korábbi, általában lassabb ütemre.

A tapasztalatok alapján a 10, 20, 30%-os töménységben alkalmazott gyümölcssav-kombinációk biztosítják a maximális bőrkompatibilitást, és helyes használat mellett látható és érezhető eredményeket produkálnak. A koncentráció mellett azonban jelentős tényező a savak pH-értéke. A savas kozmetikai kezelések során a bőr normál 4,5-5,5 közöti értékét a professzionális savkombinációk kontrollált módon kissé csökkentik.

Minél alacsonyabb a savas peelingek pH-értéke és magasabb az alkalmazott savak koncentrációja, annál érezhetőbb a peeling hatása, és rövidebb a hatóidő. Ezért nagyon fontos, hogy a kezeléseket, kezelés kúrákat és az otthoni ápolásra vonatkozó ajánlásokat tökéletesen az egyén bőrállapotához szabjuk.

Az AHA-val kezelt bőr pozitív változásai

A szaruréteg (Stratum corneum) az életkor előrehaladtával és a fokozott UV-sugárzás hatására egyre vastagabb lesz. Megváltozik a szarusejtek mérete is és az elhalt külső sejtek hámlása lelassul.  Mindezek miatt a szaruréteg nem tudja ellátni megfelelően védelmi szerepét, a bőr nedvességtartalma egyre inkább csökken, a bőr száraz és merev lesz. A hullámszerkezet elvesztése megváltoztatja a bőr fényvisszaverő képességét, a bőr fakó és fárad külsejűvé válik.

A gép hámlasztásról szóló cikkünket olvastad már? >>

Alfahidroxi-savas kezelés eredményei
Idősödő bőrnél: a ráncok mélysége jelentősen csökken.
Aknés pattanásos bőrnél: Csökken a bőr faggyútermelése, ezáltal csökken a comedo-képződés. A savak meggátolják bizonyos baktériumok szaporodását és fokozzák a bazális sejtek osztódását, ezáltal elősegítik az egészséges bőrfelszín kialakulását.
Hiperpigmentált bőrnél: A pigmentfoltok színe halványul, de teljesen el is tűnhet.
Száraz bőr esetén: Növekszik a bőr hidratáltságának foka.
Vegyes bőr esetén: A hámlasztó és antibakteriális hatás a bőrfunkciók normalizálódásához vezet.

A szerző a Babor magyarországi vezető trénere. Munkája a hivatása, csillapíthatatlan vágyat érez elméleti és gyakorlati tudásának folyamatos bővítésére, és ezen ismeretek kamatoztatására, kollégái és vendégei körében


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail