A legújabb technológiák és hatóanyagok #2

Az új technológiák megjelenése és az állandó fejlődés jellemző a kozmetikus szakmára – A nanotechnológia, a liposzóma és az NLC-technológia után most a glükóz alapú pormaszkokat, a kollagénlapokat, a patch-maszkokat és a mátrigéleket vesszük górcső alá.

Bőrtáplálás és hidratálás algamaszkkal
Forrás:http://kozmetikus-oktatas.hu

Az innovatív kezelések során többféle hatóanyag-kombinációt használunk, nagyobb koncentrációban. A kívánt eredmény elérése érdekében ezeket az anyagokat hatóanyaghordozó-rendszerbe teszik a kozmetikumokat fejlesztő és összeállító vegyészek, hogy minél pontosabban jutassák be a koncentrátumokat a megfelelő bőrrétegbe. Ilyen hatóanyaghordozó-rendszer például a nanotechnológia segítségével előállított és az aktív hatóanyagok stabilitását az emulziókban elősegítő, a 2000-es évek elején bemutatott NLC (nano lipid carrier) szállítórendszer.

Többféle hatóanyag-kombináció

A 2000-es évek végén megjelent újgenerációs hatóanyagok összeállítására jellemző, hogy többféle hatóanyag-kombinációt is tartalmaznak. Ezeket az új komplexeket a forgalmazó, a termék INCI listáján (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) fantázia névvel vagy számsorral jelöli (pl. Syn-Ake, Tripeptid 1, Sesitive-komplex). A kezelés során mindig előre meghatározott protokollt kell betartani, mert az alkalmazott kozmetikai készítményekben levő hatóanyagok egymásra épülve tudják eredményesen kifejteni hosszantartó hatásukat.

Az újgenerációs hatóanyagok a főbb csoportjai

  • Hatóanyag hordozó rendszerek
  • Algák és glükóz alapú pormaszkok.
  • Kollagénlapok, patch-maszkok, mátrigélek.
  • Antioxidánsok.
  • Biológiailag aktív hatóanyagok.
  • A bőr hiányzó anyagait pótló anyagok.

 

Bőrfiatalító hatóanyagokról IDE kattintva olvashatsz! 

Algák és glükóz alapú pormaszkok

A tengerekben és édesvizekben, de a szárazföldön is szélsőséges körülmények között számos algafaj (moszat) megtalálhatók, melyek kiváló alkalmazkodási képességeiknek köszönhetően az évmilliók során túléltek minden környezeti változást.

Különböző fajtájuk van, az egysejtűtől (0,5 nanométer), az összetett többsejtűig, de megnőhetnek akár 50-300 méter hosszúra is.

Képesek a környezetükben levő nyomelemeket megkötni, így rendkívül gazdagok a biológiailag aktív vegyületekben. Ezen felül magas a nyákanyag- és az aminosav-tartalmuk így kiváló hidratáló és tápláló anyagok is.

Természetes körülmények között termesztik, annak érdekében, hogy a kozmetikai célokra a legjobb növényvariánsokat tudják kiválasztani, és ezek minden vegyi anyagtól, szennyeződéstől mentesek is.

Az előállításuk kozmetikai felhasználásra liofilizálással (fagyasztva szárítással) történik, az eljárás során az alga por alakú lesz. Azért, hogy a kozmetikai alkalmazásuk még teljesebb-sokszínűbb legyen, különböző egyéb anyaggal dúsítják az algaport (pl. goji-kivonat, holttengeri ásványi anyagok, rizsnyák, fitoösztrogén, hibiszkusz, izoflavonoidok, arbutin).

Az algákat így a forgalmazók többféleképpen is tudják hasznosítani, egyrészt belekeverik a kozmetikai emulziókba, szérumokba, mint hatóanyagot. Másrészt a közkedvelt algás gumimaszkok alap- és hatóanyagai lesznek. Ezek nem tartalmaznak konzerváló és illatosító anyagokat sem, ezáltal használatuk „irritáció-mentes”.

A sorozat első részében a nanotechnológia és liposzóma volt középpontban. Ide kattintva ezekről is olvashatsz!

Kollagén lapok, patch-maszkok, mátrigélek

■ A kollagén lapok szintén liofilizálással készülnek. Általában lapalakúak, de a szemkörnyéki kezelésekhez bab-alakban is gyártanak, és a problémás részekre csíkonként is felhelyezhetőek. Az arcra-nyakra-dekoltázsra feltéve, speciális folyadékot használva átitatjuk a kollagénlapot. A nedvesség bejutása után a kollagénlap pergamenszerűen elvékonyodik, teljesen ráfekszik, rásimul a kezelt felületre és a benne levő hatóanyagok – az okklúziós nyomásnak is köszönhetően – tökéletesen felszívódnak.

Felhasználása rendkívül széleskörű, attól függően, hogy a liofilizált kollagénlapot milyen egyéb hatóanyaggal (pl. kaviár, zöldtea, allantoin, glikolsav, Aloe vera) kombinálják

■ A patch-maszkok felépítése, gyártása során, egy speciális, hálószerű anyagot fejlesztettek ki, melyet különböző hatóanyagokkal itatnak át. Ezért felhasználásuk rendkívül széleskörű, mert így minden bőrtípusra találunk megfelelő patch-maszkot. Használatuk gyors, egyszerű és hatékony, mert a bőrre feltéve, a magas minőségű és koncentrációjú aktív anyagok, látványosan táplálják és hidratálják a bőrt.

■ Az arc egészét lefedő mátrigél-lapokat folyadékkal aktiváljuk, melynek hatására gélállagú maszkokat kapunk Ezeket a kettős funkciójú, hatóanyag és hatóanyag hordozó lapocskákat, a bőrre való felhelyezés, majd a hatóidő letelte után be lehet masszírozni a bőrbe. Minden bőrtípusra egyaránt alkalmazható, a hatóanyag fajtájától függően Korlátlanul felszabadítja a beépített hatóanyagokat, nincs allergiás reakció más anyagokkal szemben. Regenerálja, hidratálja a bőrt, feltölti a ráncokat, a bőr életteli és üde lesz. Jól láthatóan javítja, erősíti a hám állagát és az irha rugalmasságát.

Forrás:http://kozmetikus-oktatas.hu/;  http://www.baalbekstudio.hu/; http://www.baalbekstudio.hu/

Fotó: freepik.com

A szerző az Innoderm Kozmetikusképző és Továbbképző Központ oktatási igazgatója


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail