Fotó: Shutterstock

A legújabb technológiák és hatóanyagok #1

A modern kozmetikai arckezelések és eljárások szorosan együttműködnek az innovatív orvostudománnyal. Számos technológiai eljárást és hatóanyagot „kaptunk” a tudomány területén végzett kutatásokból „ajándékba”, melyekkel egyre szebb és tökéletesebb eredményeket érhetünk el a különböző bőrproblémák kezelése során.

A bőr testünk legnagyobb felületű szerve, ami a testtömegünknek legalább a 20%-át alkotja. Számos élettani folyamatban vesz részt, és védi a szervezetünket a külső károsító hatásokkal szemben. Bőrünk állapotát életkorunk, egészségi állapotunk, életmódunk, táplálkozásunk, környezetünk és a felhasznált kozmetikumok is meghatározzák.

Nanotechnológia és liposzóma

A hétköznapokban (is) egyre gyakrabban merül fel a nanotechnológia fogalma. Alec Douglas Bangham határozta meg először 1965-ben a liposzóma fogalmát. A liposzómát gömb alakú vezikulumként definiáljuk, melynek vizes belső üregét egy lipid kettősrétegű membrán határolja.  1986-ban, egy a mai napig is kozmetikumokat forgalmazó kereskedelmi cég hozta ki az első hatóanyag hordozó rendszert tartalmazó Niosome® nevű készítményt.

A kozmetikumokban a hatóanyagoknak nem csak a mennyisége növekedett meg ennek a technológiának/eljárásnak köszönhetően, hanem egyre definiáltabb és eredményesebb kezeléseket is végezhettek a kozmetikusok a szalonjaikban. A liposzóma számos hatóanyag tekintetében kiváló eredményt hozott, és egyedülálló előnyökkel rendelkezett, mint hatóanyaghordozó.

Azonban ennek a rendszernek is vannak hátrányos tulajdonságai, mint például a rövid eltarthatósági idő, a rossz stabilitás, az alacsony kapszulázási hatékonyság. Ráadásul akadtak olyan aktív hatóanyagok, mint például az ubikinon vagy a retinol, melyek esetében ez a módszer nem volt hatásos.  Ezek a hatóanyagok már a kapszulázás (gyártási technológia) során veszítettek mennyiségükből és minőségükből,emellett a késztermék tárolási ideje alatt is tovább veszített hatóanyagtartalmából a szállítókapszula.[1]

A kozmetikában használatos high-tech anyagokról és technológiákról ITT is olvashatsz! 

SLN és NLC
A hagyományos kolloid-hordozók, például emulziók, liposzómák és polimer mikro- és nanorészecskék alternatív hordozórendszerét az 1992-ben bevezetett szilárd lipid nanorészecskék (SLN) rendszere váltotta le.

Az igazi áttörést és az aktív hatóanyagok stabilitását az emulziókban a 2000-es évek elején bemutatott NLC (nano lipid carrier), a nanostrukturizált szállító rendszer hozta el.

Az SLN és az NLC számos olyan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amely segíti a kozmetikumok jobb felszívódását a bőrbe. Elősegítik, hogy a hatóanyagok szabályozottan-előre megtervezetten szabaduljanak fel a bőrben, így a bejuttatott hatóanyag célzottan jut el a megfelelő bőrrétegbe, elősegítve a tökéletes táplálást, regenerálást és a bőr hidratálásának az optimalizálását.[2]

A szállítórendszerek fejlődése

Forrás: https://www.semanticscholar.org/paper/Solid-Lipid-Nanoparticles-and-Nanostructured-Lipid-Naseri-Valizadeh/c83e93acaafce36f8b9681f2b93a7356245f930a

„Az NLC alapállománya –, mely különleges növényi olajok keveréke – szobahőmérsékleten szilárd. A szilárd közeg teljesen meggátolja az aktív hatóanyagok mozgását. Az új hatóanyag-szállítórendszer áttörést jelent a zsírban oldódó, kémiailag változékony –biológiailag aktív hatóanyagok, peptidek – hatóanyagok bőrbe juttatásában. Ennek köszönhetően nagyságrendekkel több hatóanyag, pl. Q10 juttatható a bőrbe, mint az eddigi szállítórendszerekkel.”[3]

NLC a kozmetikában
Milyen kezelések végezhetőek az NCL-technológiának köszönhetően eredményesen, ha a bőrproblémáknak megfelelő hatóanyagokat juttatunk be célzottan a bőrbe?

Hiperpigmentált bőr kezelése (UV-A–UV-B fénykárosodás okozta, hormonális vagy eroziós hatásra kialakult pigmentfoltok).

Érzékeny, irritált bőr kezelése (környezeti, életmód, örökletes hajlam hatására kialakult piros foltok).

Preventív kezelések (életkortól és bőrállapottól függően) hidratálják, strukturálják a bőrt, és kisimítják a már meglévő ráncokat.

Anti-aging kezelések (speciális hatóanyag-kombinációkat, peptideket juttatnak be a bőrbe).

Seborreas bőrök kezelése (optimalizálják a faggyú működését és összetételét, egyben csökkentik a gyulladásos folyamatokat).

(folytatjuk)

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4616893/

[2] https://www.semanticscholar.org/paper/Nanostructured-lipid-carriers-(NLC)-in-cosmetic-M%C3%BCller-Petersen/f8aaff2983a2c568025fe6d405fc8abd592f2ce1

[3] http://www.baalbekstudio.hu/dr-rimpler-oscar-dijas-kozmetikumok/

A szerző vegyészmérnök tanár, az Innoderm Kozmetikusképző és Továbbképző Központ oktatási igazgatója

stextbox id=”keretes” bgcolor=”F2DCAA” bgcolorto=”F2DCAA”]

Még több high-tech!

Júniusi lapszámunkban egyebek mellett a legújabb technológiákról és hatóanyagokról, csúcstechnológiáról a szalonban, valamint high-tech eszközökről és hatóanyagokról is olvashatsz. Ha most fizetsz elő a Beauty-ra, meglepetés vár!

Kattints az ajándékért!

[/stextbox]


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail