Fotó: Shutterstock

Ajakápolás

Nem arra kell törekedni, ami elérhetetlen: az Angelina Jolie-féle szájforma csak keveseknek adatott meg, ugyanakkor mindenkinek lehetnének ápoltak és simák az ajkai. Az alábbi ötletekkel segíthetsz vendégeidnek az érzékeny ajkak őszi-téli ápolásában.

Az ajkakról sok minden leolvasható: izgalmi állapotban vörösebbé válik, a stressz és a méreg elsápasztja, a hideg, a keringési- és szívproblémák, valamint a csípős hideg hatására gyakran válik sprőddé és reszelőssé.
Amikor nevetünk, csókolózunk vagy beszélgetünk, az ajkaink dolgoznak: naponta legalább 15 ezerszer mozgatjuk meg az izmait, ami természetesen az évek múlásával – a rendszeres törődés ellenére is – ott hagyja a kézjegyét.
Általában a negyvenedik életév körül kezdődik el a száj környéki terület elfáradása. Ettől kezdve az érzékeny ajkak kollagénrostjainak állománya évente 1%-al csökken. Az ajkak egyre vékonyabbá válnak, fokozatosan elveszítik feszességüket. Később a kontúrok elcsúsznak, a felsőajak megnyúlik, az ajkak színe kifakul, s mindezek hatására vékonyabbnak tűnik. Az időt rendszeres ápolással, arctornával, a keringés felpezsdítésével valamennyire ki lehet tolni.

Az ideális ápolás

A kevéssé védett, érzékeny, vékony ajakbőr leginkább télen sérül. A kezeléseknél szánjunk plusz figyelmet erre a területre, és ismertessük meg a vendégeket az otthoni teendőkkel is. Az ajkakat többféle módon ápolhatjuk, de végül is ez nem olyan bonyolult dolog. A bőr ezen a területen legfőképpen zsírt igényel, ugyanakkor azért a hidratálást sem szabad teljesen elhanyagolni. A megfelelő zsír simán tartja az ajkak bőrét, csökkenti a nedvesség elpárolgását, védve így a hidratáltságát, és valamennyire kitölti, kisimítja az apróbb barázdákat. Az idősebb vendégeknél megfelelő bőrápoló készítményekkel segíteni lehet a kollagén- és hyaluron-szintézist, a hidratációt, melyek hatására végül is az ajkak fiatalosabbá válhatnak.
A függőleges ajak-ráncocskák mélysége mikrodermabrázió, valamint kollagén- és hyaluronsavas kezelések hatására csökkenthető. A természetes fényvédelem itt teljesen hiányzik, ezért mind az idősebbeknél, mind a fiataloknál 15 faktoros fényvédelmet biztosító készítmények használata javasolható.

Könnyű rászokni

A zsíros stiftek igen kedveltek, még akkor is, ha egészen kevés ápoló hatású anyag van bennük. Egyes gyártók alapanyaga ásványi olajból készült paraffin, mások pedig ezzel mesterséges zsírokat használnak alapul. Sajnos ezek az anyagok filmképző hatásuk miatt teljesen lezárják a bőrt. Vannak szilikont tartalmazó ajakápolók is. Az ilyen összeállítású stiftekből általában a legfontosabb összetevők hiányoznak: a valóban zsírozó anyag, a nedvesség és a vitaminok.

⇒Nézd meg idén télen hogyan festik az ajkat a sminkesek! ⇐

Térfogatnövelők

Egyes ajakápoló készítmények olyan anyagokat tartalmaznak, például sziliciumot, hyaluronsavat, amelyek a bőrt simává, feszesebbé teszik, és egyúttal hidratálják. Ezen kívül elősegítik a sejtek regenerációját, feltöltik az apró réseket (például az ásványi színanyagok). Ezek az ajkak nedvesség szükségletét is javítják. Egyes készítmények térfogatnövelő hatásuk révén képesek enyhíteni a ráncokat. Valamilyen hatás szinte azonnal látható, de komolyabb eredményre körülbelül egy hónapos használat után lehet számítani. Érdemes otthoni ápolásba is használni az ilyen készítményeket. A növényi „liftek” hyaluronsavval és töltőanyagokkal csökkentik a ráncokat, biztosítják a hidratációt. Csupán pár cseppet kell gyengéden belapogatni belőlük a bőrbe és máris fiatalosabbnak látszik.

Ne nyalogassuk!
A legfontosabb alapszabály az ajkak ápolásánál: nem szabad nyalogatni! Ami első pillanatra kellemesnek tűnik, ám épp ellentétesen hat: tovább szárítja a száraz ajkakat.

Ajakstiftek, rúzsok

A jó rúzsoknál a kontúrélesség és a megfelelő lágyság (ne törjön el gyorsan) ugyanolyan fontos, mint a szín eredetisége és az, hogy ne kenődjön el gyorsan, valamint, hogy ne vonjon el vizet a bőrből. Minden második nő használ rúzst vagy szájceruzát ahhoz, hogy az ajkak vonalának hiányosságait korrigálja, illetve, hogy a lehető legjobb formát kihozza belőle. Egyes rúzsokkal tömörebbé változtathatók az ajkak, és eltüntethetők a ráncocskák azáltal, hogy összetevői között a bőrt felduzzasztó anyag és hyaluron-töltőanyag is megtalálható.
A rúzsokon belül találhatunk zsíralapú és tapadó anyagú stifteket. A tapadás a rúzsban feloldott színanyagoknak köszönhető, amelyeket a bőr felső rétege beszív, ezáltal az megfestődik. Minél kevesebb fehér pigment található a rúzsban, annál természetesebb a színhatás. A színárnyalatokat pigment-szemcsékkel, a gyöngyházfényt halpikkely összetevőkkel érik el. Napjainkban nagyon kedveltek a folyékony ajakszínezők, amelyek kiszerelésükben nagyon hasonlítanak a concealerekhez.
A rúzsokat esténként egy zsíros krémmel kell alaposan eltávolítani. A csókálló fajtákat egy speciális törlővel vagy sminklemosó folyadékkal törölhetjük le. Egyes rúzsok olajokat, viaszokat, ajakfényt, csillámporokat, szilokont (nem természetes anyagokból) és töltőanyagokat vagy hatásfokozó festékanyagokat (effekt-pigmentek) tartalmazhatnak, amelyek matt, gyöngyházfényű vagy szivárványos hatást váltanak ki. Világos vagy sötét színnel lehet az egyenetlenségeket kiegyenlíteni, illetve eltüntetni. Bevált szabály: a világos szín kiemeli a vékonyabb ajkat, a sötét pedig háttérbe szorítja.

Szájfények

A szájfénnyel optikailag korrigálni lehet a vékony ajkakon. Én például két világos színes pontot – leginkább fehér csillogó púdert vagy fényes krémet kenek az alsó és a felső ajakra. Ezáltal plasztikus hatásúvá válnak, mintha megnőtt volna a volumenük. Tipp: ha jégkockákkal végigsimítjuk a frissen sminkelt ajkakat, tartósabb lesz a hatás.

Szájceruza

Az ajkak megformálásához használjuk. Vannak olyanok, amik bőrápoló anyagokat is, például méhviaszt is tartalmaznak és a ráncocskák tompítására is alkalmasak (pl. a magnéziumkristályt tartalmazók) és megakadályozzák a rúzs kontúron túli kifolyását. Akik különösen plasztikus ajkakat szeretnének, azok a teljes felületre is felhasználhatják. A fény és az ápoltság zsíros krémmel biztosítható.

Néhány trükk

Az aprócska ráncocskákat concealer vagy korrektor-stiftekkel optikailag el lehet tüntetni. A termék anyagát az ujjainkkal finoman a résecskékbe lapogatjuk. Ezt követően világos púdert viszünk fel és megrajzoljuk az ajkak kontúrját. Mélyebb ráncok esetén nagyvonalúan alkalmazzuk a száj körül a fehér színű korrektort, amit az archoz használt alapozóval tompíthatunk. Az ajak kontúrjának kis hibáit szintén korrektorral javíthatjuk. Majd szájceruzával rajzoljuk meg a kívánt formát.

A szerző szakújságíró, tévé- és filmprodukciók munkatársa; sminkes oktató. Fő szakterülete a teljes embert figyelembe vevő kozmetika, az anti-aging és a make-up.

Fizess elő a magazinra! 

Érdekelnek az innovációk? Mindent szeretnél tudni a szakmáról? Fizess elő a Beauty Forum magazinra, és a sok hasznos információ mellé még egy meglepetést is kapsz!

Kattints az ajándékért! 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail