Fotó: pixabay.com

Aromaterápiával a vírusok ellen

Ma már mindenki hallott az illóolajok antivirális hatásáról, így teljesen természetes a kérdés: vajon az illóolajok hatásosak a COVID-19 (koronavírus betegséget) okozó SARS-CoV-2 koronavírus ellen? 

A tudományos aromaterápia az illóolajokat, a hatóanyagaikat és az illóolajok egymást erősítő szinergiáját vizsgálja a betegségek gyógyításának a tükrében.  In vivo és in vitro tesztek laboreredményei bizonyítják az aromaterápia pozitív hatását mikroorganizmusokkal, parazitákkal szemben, az immunrendszer stimulálására, légzőszervi megbetegedések gyógyításában, stressz és idegrendszeri problémák kezelésére, gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra, görcsoldásra, stb.

Az aromaterápiában kizárólag kemotipizált, bevizsgált, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező illóolajok használata engedélyezett, külső és belső használatra egyaránt. Az aromaterápia egy tudományág, sokan, sok éven át tanulják, alkalmazzák, és folyamatosan figyelemmel kísérik a legújabb tudományos vizsgálati eredményeket. Illóolajok alkalmazásához mindig szükséges az aromaterapeuta véleményét kikérni.

Jelenleg egyetlen egy illóolajról sem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy elpusztítja a SARS-CoV-2 koronavírust, hiszen még most ismerkedünk ezzel a típusú koronavírussal, és nincsenek egyértelmű vizsgálati eredmények. Amit biztosan tudunk, hogy többek között az alábbi vírusos megbetegedések gyógyításában az aromaterápia, tudományosan igazoltan hatásosnak bizonyult:
■ HSV-1, HSV-2 (Herpes simplex vírus).
■ SARS-CoV (súlyos, akut légzőszervi szindrómát okozó, a koronavírusok egyik altípusa).
■ Junin vírus (vérzéses láz).
■ IBV (fertőző bronchitis vírus).
■ H1N1 (influenzavírus).
■ H5N1 (madárinfluenza-vírus) és a H7N3 és H9N2 altípusok.
■ Dengue-vírus (degue-láz).
■ NDV vírus (Newcastle-betegség).

Készíts saját kézfertőtlenítőt! KATTINTS! 

Antivirális illóolajok

A vírusnak több fajtája létezik, és a szerkezete fajtánként eltérő. Ezért kapcsolódásuk a gazdasejt receptoraihoz is más és más, így a védekezés is specifikus ellenük. Az illóolajok az antivirális mechanizmusuk során különböző módon lépnek fel a vírusok ellen. Egyes illóolajok magakadályozzák a vírus gazdasejtbe jutását, mások pedig a vírus szaporodását gátolják.

A tudományos aromaterápia azt vizsgálja, hogy az adott szerkezetű vírus ellen melyik illóolaj mutatkozik a leghatásosabbnak.  A vizsgálatok során a következő eredmények születtek:

Teafaolaj (Melaleuca alternifolia)
–  influenza A/Puerto Rico/8 H1N1 altípus vírusának  szaporodását 0,0006% -ban (v⁄v) gátolja.
– HSV-1 és a HSV-2 (Herpes simplex) vírus ellen aktív, 0,0008% (v/v).
– H5N1 madárinfluenza víruson és a H7N3 és H9N2 altípusokon, 10 μl4 dózisban aktív.
Citromfű olaj (Melissa officinalis)
– 0,1%-os koncentrációja a HSV-1 (Herpes simplex) vírus szaporodását gátolja.
Eucalyptus globulus
– HSV-1 és a HSV-2 (Herpes simplex) vírus ellen 0,009%, illetve 0,008 % -ban aktív.

Újabb eredmények igazolják a terpén-oxid 1,8 cineol nevű molekula erős antivirális, immunerősítő, nyákoldó hatását légzőszervi megbetegedéseknél. Ezt a molekulát a legnagyobb mennyiségben a Ravintsara (Cinnamomum camphora CT cineol) és az Eucaliptus radiata ssp radiata tartalmazza. Érdemes ezekre az illóolajokra is most odafigyelni!

Nehéz megjósolni, melyik illóolaj lesz a leghatékonyabb a COVID-19 (koronavírus betegséget) okozó SARS-CoV-2 koronavírus ellen. A legjobb eredmény és az optimális védelem érdekében komplex, vírusölő illóolajok keverékét javasolom a kéz és felületek fertőtlenítésére, megfelelő zsíroldó komponenssel (alkohol, szappan stb.) kombinálva. Az immunrendszer vírusokkal szembeni támogatására kiváló aromaterápiás keverékek és terápiás kezelések állnak az aromaterapeuták
rendelkezésére.

A szerző aromaterapeuta, lágylézer oktató, a Corvin köz Oktatási Központ gyakorlati oktatója, a Vanilla Day Spa tulajdonosa


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail