Fotó: Pixabay.com

Budapesten a járvány berobbanására számítanak

A fertőzések budapesti és Pest megyei halmozódása miatt a távolságtartási és kijárási szabályok fokozott betartására kérte a fővárosban és Pest megyében élőket az országos tisztifőorvos. Hangsúlyozták: nagy a kockázata annak, hogy Budapesten fog "berobbanni a járvány", hiszen az adatok azt mutatják, hogy Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, az igazolt esetek 62 százaléka. Ezért fokozott odafigyelést és együttműködést vár el az emberektől az országos tisztifőorvos.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv nem a korlátlan “mászkálásra” való, vagyis csak akkor hagyják el otthonukat, ha elkerülhetetlen. Kiemelte, ennek óriási jelentősége van, és arra kérték az embereket, hogy “ne lazítsanak” a kormány által hozott intézkedéseken. Elmondták, hogy sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást, rosszul értelmezik azt az időintervallumot, amelyet a vásárlásra, az alapvető dolgok beszerzésére tartanak fent. Nyomatékosították: csak az menjen ki az utcára, akinek feltétlenül muszáj, a fiatalokat pedig arra kérték, kerüljék a csoportos találkozásokat, baráti összejöveteleket.

Kérdésre válaszolva elhangzott az is,  hogy a kertesházban élők kimehetnek a kertjükbe, de társaságot, távolabb élő rokonokat továbbra sem ajánlott fogadni még húsvét közeledtével sem.

Az élelmiszerek vásárlásakor fő szabályként az országos tisztifőorvos elmondta, először nézzük meg az árut és csak a kiválasztott terméket helyezzük a kosárba. Kerüljük az árucikkek tapogatását, fogdosását. A nem csomagolt árunál használjuk az oda készített csipeszt, lapátot. A vásárláshoz nem feltétlenül kell kesztyűt viselni, de hazaérve mindenképpen kezet kell mosni.

Közben 744-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma és további négy idősebb, egyéb krónikus betegséggel küzdő honfitársunk hunyt el. A gyógyultak száma 67-re emelkedett.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail