Fotó: Pixabay.com

Elrontottad az online számlát? Mutatjuk mi a teendő!

Rossz teljesítést, keltezést, összeget, szolgáltatást írtál? Semmi gond, mutatjuk, hogy tudod javítani!

A vállalkozások életében rendszeres a számlakorrekció. Ezzel azonban a teljesítés időpontja is módosulhat, amely a számla kötelező adata. Abban az esetben nem kell a számlán feltüntetni, ha megegyezik a számla keltével. A számla korrekciója azt jelenti, hogy a vállalkozás az eredeti számlát módosítja, vagy érvényteleníti. Az érvénytelenítés szó helyett a sztornírozást kifejezést is használjuk. A módosítás helyett pedig a helyesbítés kifejezést.

Nagyon gyakran felmerül a következő kérdés: a módosító számlán lehet-e más teljesítési időpontot feltüntetni, mint amely az eredeti számlán szerepelt?

Módosító számla funkciója az alábbi lehet:

  • adóalap és/vagy áfa utólagos változásának dokumentálása; illetve
  • a számla bármely más adatának (kivéve: teljesítés időpontja) módosítása.

Amennyiben a vállalkozás a teljesítés időpontját helyesen határozta meg, akkor annak korrekciójára nincs szükség. Ha valamilyen oknál fogva  szükségessé vált a számla módosítása, akkor ez nem érintheti a teljesítés időpontját, mivel az az ÁFA-törvény szerint szerepel rajta.
Ennek következtében a módosító számlában a teljesítés időpontja nem módosulhat. Annak meg kell egyeznie az eredeti számlán szereplő időponttal. A számla módosítása eredményezheti az eredeti számlázott összeg változását. Ez sem érinti a teljesítés időpontját. Ebből adódóan a teljesítés időpontja ekkor sem módosulhat.

A számla módosítása kétféle módon végezhető el

⇒ Az első módszernél a módosító számla a korrekcióval érintett tételeket tartalmazza.
⇒ A második módszer esetében először a számlát érvénytelenítik, majd új számlát állítanak ki.

Utóbbi esetben az érvénytelenítő számlában és az új számlában ugyanaz lesz a teljesítés időpontja, mint az eredeti számlában.

Számlát is adsz és a pénztárgépbe is beütöd? Mutatjuk mi a helyes! KATTINTS!

Előfordulhat, hogy a teljesítés időpontját a vállalkozás tévesen határozta meg.

Ebben az esetben a számlát nem módosítani, hanem érvényteleníteni kell. A számla érvénytelenítése a következőt jelenti:
A számla kibocsátója és címzettje között a számlázott gazdasági esemény nem az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontban valósult meg.
Az érvénytelenítő számlában az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontnak kell szerepelnie, ugyanis az érvénytelenítés a számlázott gazdasági eseményt az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontra vonatkozóan „törli”.
Az új számlán a teljesítés időpontja nem egyezik meg az eredeti számlán szereplővel. Azonban nem is egyezhet meg, ugyanis a számla korrekciója éppen a teljesítés időpontjának helytelensége miatt vált szükségessé.
Az új számlára javasolt rávezetni az eredeti számla és az érvénytelenítő számla sorszámát. Ezzel dokumentálhatjuk, hogy az új számlának voltak előzményszámlái. Az új számlán azt is fel lehet tüntetni, hogy ennek kiállítására a teljesítés időpontjának korrekciója miatt került sor.

A teljesítés időpontjának korrekciója mellett a számla érvénytelenítésére az alábbiak miatt kerülhet sor: 

  • a kibocsátó és a címzett között egyáltalán nem történt gazdasági esemény;
  • a kibocsátó és a címzett között nem a számlán feltüntetett gazdasági esemény jött létre;
  • a számlázott gazdasági esemény nem esett az Áfa tv. hatálya alá (pl. kártérítést számláztak).

Az első két esetben a számlán feltüntetett teljesítési időpont nem tényszerű.

Utolsó esetben az ÁFA-törvény szerinti teljesítési időpont nem értelmezhető, mivel nem történt ez alapján adóztatható gazdasági esemény. Emiatt az érvénytelenítést az eredeti számlán feltüntetett teljesítési időpontra vonatkozóan kell megtenni. Ebből következően az érvénytelenítő számlán ugyanazt a teljesítési időpont kell feltüntetni, mint az eredeti számlán.

Kérdésed van az online adatszolgáltatással kapcsolatban?

Bővebb információért fordulj a cikk szerzőjéhez: Dr. Angyalné Varga Krisztina, szakközgazdász, reg. mérlegképes könyvelő, gazdasági marketing tanácsadó:  06/20 598 4787; angyal.office@gmail.com

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail