Fotó: Oleg Gekman/Shutterstock.com

Esztétikai beavatkozások lelki háttere

Vajon felkészülnek-e lelkileg az emberek egy szépészeti beavatkozásra? Végiggondolják-e, hogy a testünkön, arcukon történt változások milyen hatással lesznek rájuk? Minden ember alkalmas-e a tartós esztétikai beavatkozásokra? A válaszokat Szászi Beáta pszichológus és Bartus Márta esztétikai smink- és orvosi tetováló adja meg. Mindkét szakember hosszú évek óta dolgozik a szépségiparban.

Kiszűrni a lelki probléma miatt jelentkezőket

Szászi Beáta: Az Amerikai Esztétikai Sebészeti Társaság friss insta bejegyzése alapján 1000 szépészeti sebészeti beavatkozáson átesett embernél 441 (!) esetben (44,1%) találtak valamilyen lelki eredetű megbetegedést, legtöbbször major depressziót és generalizált szorongászavart – ez utóbbi a folyamatosan szorongó pácienseket jelzi.

Magyarországon ebben a témakörben hasonló kutatást végzek Dr. Tamás Róbert plasztikai sebész pácienseinek körében. Ennek alapján 15-20% körüli itthon a pszichológiai megbetegedéssel plasztikai sebészhez fordulók aránya.

A plasztikai sebész kommunikációjának és felvilágosításának köszönhetően az operált páciensek körében már jóval kisebb ez a százalék. A részletes kikérdezés ezért (is) fontos része a plasztikai sebészeti ellátásoknak, hiszen ekkor mérjük fel az igényeket, az elvárásokat, a páciens körülményeit és kérésének realitását.

Én elsősorban azzal a kérdéssel foglalkozom, hogy az operáció hosszú távon lelkileg előnyösen hat-e majd rá. Változtat-e az életvitelén, az önértékelésén, a testképén, a személyiségén, összességében az életén? Természetesen van szakirodalma annak, hogy mely betegségekben szenvedőket (pl.: bipoláris zavar, evészavar) kell visszatartani a beavatkozás elvégzésétől, illetve melyek azok az életesemények, amikor nem érdemes nagyobb műtétekre vállalkozni (pl. válás, haláleset).

Az esztétikai arcfiatalítás plasztikai lehetőségeiről itt olvashatsz

 

Bartus Márta: A sminktetoválásra jelentkező vendégeket nem ismerjük. Itt nincs törzsvendégállomány, havi szinten 400-500 számunkra idegen nővel foglalkozunk. Ezért kidolgoznunk egy olyan pszichológiai technikát, melynek a segítségével a sminktetoválók kiszűrhetik, tartós sminktetoválásra valamely szempont miatt „alkalmatlan” vendéget.

Mit is takar ez? Első körben kötelezzük a személyes konzultációra. Amennyiben valaki nem tud vagy nem hajlandó eljönni (esetleg feleslegesnek tartja, mert ő már tudja mit szeretne) elhatároljuk magunkat a sminktetoválása elkészítésétől.

 

 

A mentális háttér felderítése

Sz. B.: Minden páciensénél vizsgálom a műtét választásának lelki hátterét. Motivációs interjú keretében beszéljük meg, hogy hogyan is vélekedik a testéről, mikor jutott először eszébe a műtét, mint lehetőség, mióta gondolkodik rajta, és egyáltalán kinek a hatására ül itt most velem szemben.

Tisztázzuk a korábbi esztétikai beavatkozások sorát, és az azokkal kapcsolatos elégedettségét, problémáit, szövődményeit. Ezen kívül pedig az operáció jövőre gyakorolt hatását is megvitatjuk. Érdekes, hogy az operáció választásánál nagyobb részt fizikai tulajdonságokat neveznek meg: kicsi, nagy, aránytalan, lóg, üres stb. A műtét következményeinél viszont 99%-ban érzelmi válaszok érkeznek.

„Nagyobb lesz az önbizalmam, jobban érzem majd magam, visszakapom a nőiességemet, újra szívesen fogok majd a tükörbe nézni, stb.” A műtét okai között tehát fizikai leírások szerepelnek, a következményei viszont majdnem minden esetben lelki eredetűek.

Aki szépülni szeretne, az általában tehát lelki okok miatt teszi ezt, ezért ezt a dimenziót nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Hiteles és korrekt szakemberek fel tudják mérni a segítségnyújtásuk határait és ezt meg is tudják értetni az pácienseinkkel.

 

B.M.: A személyes konzultáción elsősorban a mentális hozzáállást vesszük figyelembe. Ide tartozik a késés, az idegesség, a türelmetlenség, a kapkodás, és a figyelmetlenség. Többször ismétlünk mondatokat, amit speciálisan vissza is kérdezünk, így gyorsan felmérhetjük, mennyire koncentrál, fegyelmezett, így későbbiekben az utóápolásnál sem lesz magas a rizikó, hogy nem tartja be az előírtakat.

Felmérjük az igényt, és ha irreális az elvárás vagy test-önképzavart vélünk felfedezni, abban az esetben úgy alakítjuk a beszélgetést, hogy vagy ő maga ne akarja a beavatkozást vagy  eltoljuk időben, illetve Szászi Bea pszichológus tanácsát kérjük vagy ajánljuk.

Orvosi tetoválás esetében (főként areola, mellbimbó-kialakítás, -árnyékolás alkalmával) a vendégnek elmondjuk, hogy bár a lehető legjobb tudásunk szerinti szimmetriát próbáljuk kialakítani, de a műtéti adottságokhoz igazodva kicsi annak tökéletes megvalósításának a valószínűsége.

Azoknál a vendégeknél, akik teljes tudatában vannak az életkoruknak, a testképüket helyesen határozzák meg, fegyelmezettek és vezethetőek, kisebb a rizikófaktor bármilyen sminktetoválás szövődményének (kötőhártyagyulladás, herpesz, sminkszerek használata beavatkozás után stb.) vagy az eredmény negatív kimenetelének.

Rizikót jelenthet a beavatkozás eredményére nézve...
 ha egy esztétikai beavatkozást kereső páciensnek
korábban is több esztétikai beavatkozása volt – ide értjük a plasztikai, az arc esztétikai beavatkozásokat és a sminktetoválásokat is – és még többet is tervez;
ha elrontott munkákat szeretne orvosolni, esetlegesen már több szakembernél járt, többen eltanácsolták, mások olyan pozitív változást ígértek, ami teljesíthetetlen;
valaki más hatására van itt, pl. párkapcsolat, influencer, barátnő;
→ nem tudja leírni a külsejét a beavatkozás után – nem tudja, hogyan fog kinézni;
→ család, közeli hozzátartozók ellenzik a beavatkozást, nem értik, hogy miért akar módosítani magán bármit is;
saját testarányait nem képes meghatározni, másokét viszont igen (testképzavar);
hangulatzavarban vagy szorongásos zavarban szenved, pl. depresszió, pánik, fóbia.
Sz. B.

 

A felelősség kérdése

Nagyon sok szakember kínál különböző szépészeti szolgáltatást, a határok pedig sokszor nem tisztázottak. A szépészeti beavatkozást végző szakemberek munkáját ezen felül az is komplikálttá teszi, hogy az emberek önismerete egyre gyengébb lábakon áll.

Az önelfogadás gyakran a társas visszajelzések minőségétől és mennyiségétől függ (pl. like-ok száma), ez fontosabbá válik, mint az, hogy saját magát önmagához viszonyítsa, a saját mércéjéhez mérje. Téves az az elképzelés, hogy fotóval érkezve megmutatják a páciensek, hogy milyen melleket, hasat vagy szemöldököt szeretnének.

A szépészeti szakemberek őket fogják megvizsgálni és azt fogják megmutatni, hogy az aktuális állapothoz képest milyen változást tudnak a kezelésekkel előidézni.

Ezért a szakembereknek nagy felelősségük van abban, hogy lelkileg hogyan viszonyulnak az vendégeikhez, pácienseikhez. Tudniuk kell tartani a kereteket.

Vendégtípusok
Félénk, bizonytalan – a kézfogásából is azonnal feltűnik, megijed minden változástól, mégis szeretne szép lenni. Nehezen kezelhető, de ha „láthatatlanul” szépítjük, a leghálásabb vendéggé válik, és örökre választ szakembert, mert megbízik benne.
Határozott – ő tudja, mit akar, évtizedek óta ugyanúgy sminkeli magát, pont olyat szeretne tartósan. Nehezen meggyőzhető az ellenkezőjéről, és kevésbé hallgat a szakember véleményére
Arrogáns – erőszakos, nehezen kezelhető vendég. Mindenre van egy negatív érvelése, mindenben hibát keres, esetleg még provokál is.
Függő típus – barátnővel, férjjel tud csak dönteni, nincs önálló véleménye, elkísérteti magát minden beavatkozásra, konzultációra, állandó visszaigazolást vár másoktól.
Alkalmazkodó típus – szűrős, effektes fotókat készít, használ; esetlegesen snapchat alkalmazással kommunikál, celebekre szeretne hasonlítani, a kiválasztott idol életével, életszínvonalával  szeretne azonosulni.
Együttműködő – a legjobb vendégtípus. Tisztában van a saját adottságaival, korával, vezethető, megfogadja a tanácsokat, mosolyogva tér vissza.
Örök elégedetlen – őt már mindenki tetoválta, senkivel nem elégedett, és az összes szakembert szidja.
Természetesen vannak kevert típusok is, ezért nem általánosítható, hogy ki melyik kategóriába fér bele. A hosszú évek munkája és az emberekkel történő rutinos foglalkozás alakítja ki a szakemberben azt az empátiát, hogy minden embertípussal rugalmasan tudjon bánni.

Amennyiben nem tud a vendég és a szakember véleménye, stílusa közeledni egymáshoz, érdemes a vendégnek más szakembert ajánlani.
B.M.

 

Egy kezelés vállalásánál a következőket kell mérlegelni a szépészeti szakembernek

→ Mivel fordul az (esztétikai) szakemberhez a páciens? – Itt már fel kell tudni mérnie, hogy reális-e a kérése a beavatkozással kapcsolatban.
→ Van-e eszköze arra vonatkozóan, hogy ezt teljesítse, korrigálja? – Ha nincs eszköze vagy kompetenciája, akkor csak ront a helyzeten, még akkor is, ha a legnagyobb jó szándék vezérli.
→ Korrekt felvilágosítás nyújtása: milyen eszközökkel, milyen hatékonyságú változást tud előidézni és milyen hosszú távon? – A lehetséges kimenetelekről tájékoztatni kell a pácienst, és azt is meg kell tudni indokolni, hogy miért nem vállalja a beavatkozást.
Vállalja a pácienst és elvégzi a beavatkozást. Ezzel vállalja az utókezelést és annak szövődményeinek elhárítását is, pl. egy gyulladásos problémát is tud kezelni.

Dr. Tamás Róbert plasztikai sebész mindig hangsúlyozza, hogy csak olyan esetet vállal el, aminek az összes szövődményét kezelni tudja.

Képzett, empatikus, hiteles és direkten kommunikáló  szakemberek tehát nagy segítséget jelenthetnek a szépülni vágyóknak, akik – ha áttételesen is, de – a saját jólétüket helyezik a kozmetikai szakemberek kezébe, legyen az kozmetikus, sminktetováló vagy plasztikai sebész.

SZÁSZI BEÁTA Pszichológus, autogén tréner, PhD-hallgató. A szépészeti műtétek előtti pszichológiai alkalmasság felmérésével és a páciens műtéti felkészítésével foglalkozik. Emellett a plasztikai sebészeti lelki vonatkozásaiból doktorál és BARTUS MÁRTA Esztétikai smink- és orvosi tetováló, kozmetikus szakember. A Swiss Color Akadémia oktatója. Évek óta kutatja a szépségipari változások és beavatkozások lelki hátterét. Az ország legelismertebb plasztikai sebészeivel dolgozik.

 

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail