Az antibakteriális hatású levendula hatékonyan alkalmazható a tisztátalan bőr kezelésénél Fotó: Pixabay.com

Hatóanyaglexikon – Tisztátalan bőr #2

A natúrkozmetika illóolajokkal, növényi olajokkal és aromavizekkel erősíti a bőrt, aktiválja védelmét. Sorozatunkban áttekintjük a természetes anyagokat, azok hatásmechanizmusát, kozmetikai alkalmazási lehetőségeiket, illetve az esetleges kontraindikációkat. Sorozatunk mostani részében a tisztátalan bőrűek számára hatásos természetes anyagokat tekintjük át, A-tól Z-ig.

A tisztátlan bőrnek számos fokozata van: előfordul, hogy csak komedókat láthatunk az arcon, de komolyabb esetekben szétszórtan vagy nagyobb, körülírt területen gyulladt aknék is megjelennek az arcon, a háton. Az érintett vendégek természetesen minkét esetben érthető módon elkeseredettek.
A bőrflóra és a hidrolipid köpeny együttese természetes védőréteget alkot a bőrön. Amennyiben ez a réteg egybefüggő, úgy a bőr védelme biztosított a kiszáradás, az irritáló anyagok, az allergia és a fertőzések ellen.
Amikor ez a védőréteg megsérül, például intenzív szárító anyagok vagy hibás bőrápolás hatására, a fertőző baktériumoknak esélyük van a bőrbe hatolniuk és fertőzést, gyulladást kiváltaniuk. A szép, egészséges bőr alapvető feltétele tehát a stabil, intakt védőréteg megőrzése, illetve visszaszerzése.

Olvastad már hatóanyag-lexikonunk első részét, amelyben az érett bőrre használatos leghatékonyabb természetes hatóanyagokról írtunk? 

Hatóanyag-lexikonunk 2. részében olyan természetes anyagokkal ismerkedhetnek meg olvasóink, amelyek különösen hatékonyan használhatóak fel a tisztátlan bőr kezelése során.

A szerző 20 éve tevékenykedik a szépségiparban. Fő érdeklődési köre a bio-és a natúrkozmetika területe. Szemináriumokat tart, szaktanácsadó, aromaszakértő


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail