Fotó: shutterstock.com

Holisztikus szemlélet a kozmetikában

A holisztikus bőrápolás olyan kifejezés, amibe manapság lépten-nyomon belebotlunk. A jelentését (teljességre/egészre törekvő) gyakran félreértik vagy éppen félreértelmezik, hogy fülbemászó marketing kifejezésként arra használhassák, hogy új dolgok vásárlására késztessenek minket.

A bőrünk a legnagyobb szervünk. Alapvetően igaz rá az az ősi bölcsesség, ami szerint „ahogy fent, úgy lent … ahogy belül, úgy kívül”.  Azaz elvileg minden kozmetikai kezelés holisztikus szemléletű kell(ene), hogy legyen, és soha nemcsak tüneti. Nézzük, hogyan működik mindez a valóságban!

Holisztikus bőrápolási rutin

A holisztikus bőrápolás nem egy új kifejezés, ez valójában az életmód, az egészség és az egyensúly nagyon átfogó megközelítése, amelynek semmi köze sincs a kizárólag természetes termékek vásárlásához, avagy a rituális kezelések világához.
Számomra fontos, hogy az általam végzett kezelések tudományosan is megalapozottak legyenek, emellett elengedhetetlennek tartom a bőrápolás (és az egészség) holisztikus megközelítését.
Ez a szemlélet egyszerűen azt jelenti, hogy valami egészét, és nem csak annak egyes részeit tekintjük meg, illetve kezeljük. A holisztikus filozófia alapja az, hogy ezek a területek egymással összefüggnek, harmóniában, egyensúlyban vannak – azaz az egészség, és vele együtt a szépség, csak akkor érhető el, ha minden egyes rész megfelelően működik.
A bőrápolás esetében a holisztikus megközelítés azt jelenti, hogy bőrünk egészségi állapota nemcsak a megfelelő krémen és bőrápoláson, hanem ennél jóval többön múlik.
A bőrápolás egy hosszú távú munka, amelynek célja a bőr külső-belső táplálása – nem kampányszerűen egy-egy nagy esemény előtt. Az alapja a rendszeres bőrápolási rutin.

Olvasd el a dr. Házi Edinával készült interjúnkat is a holisztikus életmódról! KATTINTS! 

Tápláljuk a bőrt a számára megfelelő hatóanyagokkal!

A táplálkozás nagyon fontos szerepet játszik.  Minél egészségesebb és kiegyensúlyozottabb az étrend, azt annál inkább pozitívan visszatükrözi az arcunk.
Az, hogy az ételek hogyan érintik a bőrünket, valóban izgalmas (és nagyon hosszú) téma, amely valószínűleg külön cikket is megérdemel, most csak néhány fontos gondolatot emelnék ki:
■ Számos tanulmány összekapcsolja a tejfogyasztást a gyulladásokkal/bőrirritációval.
■ A vércukorszint emelkedését okozó ételek (például a cukor, a fehér kenyér, a tészta) fokozhatják a faggyútermelést és gyulladást okozhatnak, lebontják a kollagént, stb. általában nem egészségesek.
■ A megfelelő rostbevitel elengedhetetlen: létfontosságú szerepet játszik az egészségünk és szépségünk megőrzésében. Hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez, elősegítheti a vércukorszint egyensúlyát és támogatja az emésztést. A rostban gazdag ételek között szerepel a bab, a lencse, a chiamag, a lenmagliszt és a teljes kiőrlésű tészta.
■ A vitaminbevitelre létfontosságú, de érdemes, amit csak lehet, természetes forrásokból beszerezni, nem pedig tablettákból vagy kiegészítőkből.
■ Az antioxidánsok szabadgyökökfogók. Az antioxidánsokban gazdag ételek magukban foglalják a sötétzöld zöldségeket, a paradicsomot, bogyókat, babot, almát, pekándiót, szőlőt, diót.
■ Az egészséges zsírok (avokádó, dió, lenmag, olívaolaj, dióvaj) csökkentik a rossz koleszterinszintet és erősítik az immunrendszerünket. Az omega-3 zsírsavak (hal, lenmag, dió) támogatják a bőrünk rugalmasságát.

■ A koffein hozzájárulhat a kortizolszint növekedéséhez, bár hatása nem mindenki számára azonos, és pozitív egészségügyi előnyei is vannak.
■ A nagyon sós ételek vízmegtartó-hatásúak, ödémásodást okozhatnak.
■ Az alkohol dehidratál, és jellemzően magas a szénhidrát-tartalommal bír. Az intenzív alkoholfogyasztás az arcon puffadást, bőrpírt és érfalgyengeséget okozhat.

Ép test és szép bőr
Lássuk, mire kell még figyelnünk, az ép test és az ép, azaz szép bőr érdekében!
■ Víz
A víz valóban varázslatos dolog, és nem hagyható ki a jó bőrápolási rutinból.
Rendkívül látványos a különbség a megfelelően hidratált és az elhanyagolt bőr között. Nem is beszélve az ivóvíz hihetetlenül nyilvánvaló egészségügyi előnyeiről, a fejfájások megelőzésétől kezdve egészen az energiaszint fokozásáig. Belülről alapozza meg a szépséget.  Mozgás
■ Mozogj, hogy egészségesebb legyél, ezáltal a bőröd is szebb lesz!
A testmozgás segíthet a stressz enyhítésében és a boldogság-hormonok felszabadításában, mint például az endorfin, amely szabályozza a stresszhormont.  Ezen kívül jelentősen javítja a keringést és a véráramlást, ami elengedhetetlen a méreganyagok kiürítéséhez, és fokozza az oxigénfelvételt. Elősegíti a jobb alvást is, így támogatva a szépségünket.
■ Pihentető alvás
Valószínűleg nem kell bő magyarázatot adni a bőr egészsége, szépsége és az alvás közötti összefüggésről. Az alváshiány sötét karikákat, fáradt, szürkés, fakó bőrt eredményez. Emelkedett kortizol- és stresszhormon-szintet eredményezhet, amely további gyulladást, sőt súlyosabb esetben ekcémát vagy a psoriasist okozhat. A nem alvás azt is jelenti, hogy nincs regenerálódásra lehetőség és ennek mind testi, mind bőr tünetei is kialakulhatnak.
■ Ne stresszelj!
A stressz a civilizációs betegségeink egyik fő tényezője.
Kihat a bőrünkre, gyulladást, hajhullást okozhat, vagy fokozhatja és súlyosbíthatja a meglévő bőrbetegségeket, például a rosaceát és a psoriasist.
■ Fényvédelem
Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk a bőrünkért, az az, hogy megvédjük a káros sugaraktól, amelyek gyorsítják az öregedési folyamatokat, pigmentfoltot és súlyosabb esetben melanómát, bőrrákot okozhatnak.

Érezd jól magad és nevess sokat!
Ne feledd, a mosolyod a legjobb „smink”! A legjobb bizonyítéka annak, hogy azt az életet éled teljes egyensúlyban, amit szeretnél és megérdemelsz.

Holisztikus kezelés
A kozmetikai kezelés során az embert, mint egészt nézem, és igyekszem a béke szigetét kialakítani, hogy a vendégeknek legyen lehetőségük a hétköznapi rohanásból kiszakadva megpihenni és testileg, lelkileg megszépülni. Nemcsak a bőr problémáit, hanem a mögötte álló okokat is figyelembe veszem, és egyénre szabottan állítom össze a kezelést. Ennek érdekében egy orvos-kozmetikai termékcsaláddal dolgozom, ami minden bőrt terhelő összetevőtől mentes. Fontosnak érzem, hogy a vendéggel átbeszélem a bőrproblémáját, és a mögötte álló lehetséges okokat, hogy ne csak tüneti kezelés legyen. A hatóanyag-koktél/pakolás mindig egyénre és problémára szabottan készül el. Ha a kezelésnek fontos része az érintés, az energia, akkor a masszázs többnyire relaxáló, az idegkilépési pontokon alapuló pontmasszázs.
A vendégeimnek így tudom a maximális nyugalmat és békességet megteremteni, amely a szépülésüket, az ellazulásukat és a teljes pihenésüket szolgálja.
A professzionális kezelés elengedhetetlen része az otthoni ápolás is, amely egy letisztítón, egy hidratálókrémen, és minimum egy hatóanyag koncentrátum használatán alapul.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail