Fotó: Freepik.com

Így változik az oktatás szeptembertől

2020. szeptember 1-től változik az OKJ-s képzés, amely érinti a szépségszakmai képzést is. A fodrász, kézápoló-és műkörömépítő, lábápoló, kozmetikus technikus alapszakmák csak iskolarendszerben, technikumban oktathatóak, szemben az eddigi rövidebb tanfolyamokkal. Hogy a változás pozitívan hat-e a szépségszakmára, egyelőre nem tudni, az biztos, hogy a szakma vezetői az egyeztetések során szerették volna elérni, hogy kizárólag érettségi után lehessen a kozmetikus szakmát oktatni, ezt azonban nem vették figyelembe a törvényalkotók.

2020. szeptember 1-től a legtöbb OKJ-s szakmát csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt.  A változások a Magyar Közlöny szeptember 30-i, 162. számában jelent meg,a változásokról erre a linkre kattintva olvashattok többet.
Az új szakképzési rendszerben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a Szakmajegyzék váltja fel, amelyben 25 ágazathoz tartozó 174 alapszakma szerepel. A Szakmajegyzékben feltüntetik az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot, a képzés idejét, a digitális kompetencia szintjét. A Szakmajegyzék illeszkedik az európai uniós normákhoz.
Hogy a változások hogyan hatnak majd a szépségszakmára, egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy az egyeztetések során a szakmai javaslatokat nem vették figyelembe a törvényalkotók.
– Mivel kijött a szabályozás, nincs értelme arról beszélni, hogy mi lett volna a jó. A szakma azt szerette volna, ha kizárólag érettségi után lehet a kozmetikus szakmát oktatni, de a szakmai kéréseinket nem vették figyelembe – tudtuk meg Móró Gabriellától, a BKIK Kozmetikus Szakmai Osztály Elnöke. – Szeptembertől a fodrász, kézápoló-és műkörömépítő, lábápoló, kozmetikus technikus szakmák, alapszakmák, csak iskolarendszerben oktathatóak technikumban. Érettségi előtt 9-13. évfolyamokon, ahol a 9-10. évfolyam közös szakmai alapozó a négy szakmának. 11-13. évfolyamokon specializálódnak a választott szakmának megfelelően. Érettségi után 13-14. évfolyamokon lehet elsajátítani a választott szakmát. A felnőttképzés  tanfolyami forma megszűnik.
A felnőttoktatással foglalkozó cégek 2020. december 31-ig indíthatnak a régi OKJ szerinti, iskolarendszeren kívüli képzéseket, ezek szakmai vizsgáját pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail