Fotó: Freepik.com

Kötelező védőoltás, ami hatékony a koronavírus ellen?

Noha bizonyíték még nincs rá, egyre több olyan külföldi ország egészségügyi személyzetének adják be a BCG-oltást, ahol ez a vakcina nem szerepel a kötelező oltások között. Magyarországon azonban 1954 óta kötelező és több szakértő szerint ha teljes védettséget nem is ad, de enyhítheti a koronavírus okozta tüneteket.

A BCG a tuberkulózist hivatott megelőzni, de kiderült, sok más betegséggel szemben is eredménnyel használható. Több szakértő szerint esély van arra, hogy legalábbis enyhítse a koronavírus okozta tüneteket, vagy valamennyire ellenállóvá tegyen a kórokozóval szemben.

Az index.hu szerint Ausztráliában máris 4000 orvost, ápolót és egyéb egészségügyi dolgozót immunizálnak a következő hetekben egy randomizált, kontrollcsoporttal végzett klinikai vizsgálat során, amely tesztet a WHO is támogatja. Hollandiában már egy hete folynak a tesztek, mivel alapvetően itt sincs a kötelezők között a BCG-oltás.

Néhány éve több kutató is egybehangzóan állítja már, hogy a BCG-oltás egyfajta tréning az immunrendszernek, az ezzel beoltott emberek immunrendszere általánosságban könnyebben bánik el bizonyos kórokozókkal, mint azoké, akik nem kapták meg ezt a vakcinát. Ugyanakkor azt még senki nem tudja pontosan, mekkora védelmet képes adni a koronavírussal szemben.

Magyarországon 1954 óta kötelező minden egészséges kisbabának a BCG-oltás, amit rendszerint már a szülészeten, néhány napos korukban meg is kapnak.

BCG oltás
A BCG a Bacillus Calmette–Guérin rövidítése. A tbc-t okozó Mycobacteriumok legyengített, de élő törzsét tartalmazza, amelyet a kifejlesztőiről, Albert Calmette-ről, illetve Camille Guérinről neveztek el, akik a múlt század első évtizedeiben a francia Pasteur Intézetben kutattak. A veszélyes Mycobacteriumot 13 év alatt 239-szer tenyésztették ki újra és újra (gyakorlatilag 239 nemzedéket hoztak létre belőle), és minden generációból kiválasztották az egyre kevésbé virulensebb példányokat. Így az I. világháború végére megalkottak egy olyan törzset (ez a BCG), amely már nem képes tbc-t okozni, de az ellene kialakuló immunválaszt kiváltja.

Az új koronavírussal szembeni hatásosságáról egyelőre nincsenek konkrét adatok, de sok egyéb vírusfertőzés esetében vannak, és ezek reménykeltők. Két Bissau-Guineában élő és dolgozó dán kutató például az elmúlt évtizedekben felfedezte, hogy a BCG-oltás megelőzte az összes fertőzések 30 százalékát – függetlenül attól, hogy milyen kórokozó okozta őket – az oltást követő egy évben.
Ezt az eredményt többen vitatják. A WHO által 2014-ben készített review tanulmány (amely a témában elérhető sok vizsgálat eredményeit elemezte együttesen) megállapította ugyan, hogy a BCG-vel beoltott gyerekek halandósága csökkent, de a BCG másfajta fertőzésekkel szembeni védő szerepét alátámasztó bizonyítékokat meglehetősen kétségesnek minősítette. Egy újabb, 2016-os hasonló tanulmány már egy fokkal hihetőbbnek ítélte az összefüggést, de ez is megjegyezte, hogy rendes klinikai vizsgálatok kellenek. Nos, ezek most megtörténnek.

A koronavírussal kapcsolatos híreinkért KATTINTS IDE! >>

Magyarországon kötelező

Magyarországon 1954 óta kötelező minden egészséges kisbabának a BCG-oltás, amit rendszerint már a szülészeten, néhány napos korukban meg is kapnak. A BCG az utóbbi években az oltásellenesek kereszttüzébe került, de az állítólagos veszélyességét semmi sem támasztja alá, az semmi más, csak rémhírkeltés. Felmerült, hogy kiveszik a kötelező oltások közül, de ez eddig nem valósult meg.

Viszont az 1954 előtt születettek (vagyis a 65 évnél idősebbek) nincsenek tömegesen beoltva. Ráadásul éppen ez az a korosztály, amelyre egyébként is sokkal veszélyesebb a koronavírus-fertőzés. Felvethető, hogy nem lenne előnyös, ha megelőzésképpen oltóprogram kezdődne Magyarországon is a nem oltott idősek részvételével. Ugyanakkor meggondolandó, hogy mekkora kockázata van annak, hogy sok idős embernek az egészségügyi intézményekbe kell mennie az oltások beadásáért.

Hazánkban egyébként a mai nappal 492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb több krónikus betegséggel küzdő beteg, ezzel 16-ra emelkedett az elhunytak száma. A kormány hivatalos, koronavírussal kapcsolatos információkat tartalmazó oldalán már elérhető az elhunytak adatai, egészen pontosan, hogy hány évesen, milyen egyéb betegségek mellett hunyt el az illető. 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail