Fotó: pixabay.com

Mit jelez a köröm?

Egy gondos szakember nem csupán elvégzi a munkáját, hanem komolyan odafigyel a vendégeire is. Vagyis, észreveszi, ha az illető körme valamilyen deformitást mutat, elszíneződött vagy más a vastagsága, mint amilyennek lennie kellene. De nézzük csak, milyen betegségeket rejtenek ezek a hibák, és mi mit tehetünk?

A köröm elszarusodott, fehérje anyagú képződmény, amelynek fontos védő szerepe van az emberi szervezetben. Érdemes tehát figyelni az alakjának, színének, állagának változásait, mert fontos információkat hordoz egészségügyi állapotunkról. Szakemberként fontos feladatunk, hogy figyelmeztessük vendégeinket egy esetleg betegségre, hiszen az egyre terjedő, sokak által használt műköröm elfedi a valóságot, a hibák akkor látszódhatnak igazán, amikor újraépítjük a körmöket. Összeállításunkban igyekeztünk összeszedni a leggyakoribb árulkodó jeleket.

Vashiány

A körömszélek kanálszerű felhajlása vashiányra hívhatja fel a figyelmet.

Szív-és érrendszeri betegség

Ha domború a köröm felszíne, szív és tüdő, légzőszervi okok állhatnak a háttérben.

Pikkelysömör

Az apró tűszúrásnyi pontok pikkelysömört jelezhetnek.

Körömágy gyulladás

A körmök széle mellett kialakuló fertőzés következménye. A bőr berepedése, tartós irritáció, – lábakon a szűk, kényelmetlen cipő viselésének – következménye. A duzzadt körömágyban megtelepednek a baktériumok és gombák, amelyek végül fájdalmas fertőzéseket okoznak. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni és szakember tanácsát kérni.

Benőtt köröm

A benőtt köröm olyan elváltozás, amikor a köröm befelé, a bőr alá nő, vagy a köröm melletti bőr gyorsabban nő és beborítja a köröm egy részét is. Főként akkor kezd fájni, ha a körmöt nyomás éri, ilyenkor akár gennyes hólyagok is kialakulhatnak. Ezt is érdemes orvosnak megmutatni, de egy jó körmös is sokat segíthet a problémán.

Gombásodás

Gombásodást sok minden okozhat, de sok a hajlamosító tényező is (például a cukor- és érrendszeri megbetegedés, vagy a közös zuhanyhasználat közben szerzett fertőzés). A betegségnek igen látványos jelei vannak: az első gyanús jel az elszíneződés, majd a köröm megvastagszik, alatta sárgás szaruréteg halmozódik fel. A körmöt megtámadó gombák rendkívül sokfélék, gyógyításuk alapja a fertőző gombafajta azonosítása. A gomba olyan enzimet termel, amely megemészti a körömben lévő keratint, ezáltal megváltozik a köröm szerkezete, és a körömlemez elválik a körömágytól. A gombás fertőzések ma már jól, eredményesen kezelhetőek, különféle külsőleg alkalmazott szerekkel és szájon át bevehető gyógyszerekkel is.

Tüdőbetegség

A tüdőtágulás vagy pár egyéb tüdőbetegség esetén gyakran alakulnak ki úgynevezett dobverőujjak. Ilyenkor a kéz- vagy lábujjak végei megnagyobbodnak, és a körömágynál a normális hajlási szög megszűnik. A jelenséget az okozza, hogy (eddig nem tisztázott okból) a körömágy alatti lágy szövetek mennyisége megnő. Szintén légzőszervi problémára vagy Raynaud-kórra utalhatnak a kék körmök, ilyenkor az ujjvégek nem jutnak elég oxigénhez.   Ez egyébként az erek igen ritka betegsége. Persze fontos, hogy sokaknak lelassul a vérkeringése, különösen hidegben, ha azonban folyamatosan kékeslila a köröm, vagy akár az ujjak vége is, azt mindenképp ki kell vizsgáltatni.

Stressz

A vízszintes vonalak, a komoly fizikai stresszel vannak kapcsolatban. Ezek gyakran előfordulnak olyan embereknél is, akik kemoterápiás kezelést kaptak. De előfordulhat más betegségek, sérülések után, illetve a súlyos alultápláltság esetében is.

Vese-és májproblémák

Vese-és májproblémák felemás körmöket eredményezhetnek, ilyenkor a köröm egyik része fehér, a másik pedig sötét vagy rózsaszínű. A vese és a máj problémák gyakran okoznak a körmön és a bőrön megjelenő elszíneződést is.

Pajzsmirigy problémák

Ha a köröm kiemelkedik a körömágyból, szintén jelezhet a vesével kapcsolatos gondokat, de ez lehet akár a pajzsmirigy rendellenes működésének következménye is. Emellett a gyenge, töredezett köröm, amely a legkisebb behatásra is megsérül, szintén pajzsmirigy problémára utalhat. Amennyiben alulműködik, az hajhullást, illetve a köröm gyengeségét, illetve annak lassú növekedését okozza. Gyakran az jelzi a pajzsmirigy túlműködésének meglétét, hogy a köröm látványosan eltávolodik a körömágytól, mivel fokozottabbá válik a sejtmegújulás, így nem tud a körömlemez a természetes helyén maradni. Egy egyszerű vérvétellel hamar fény derülhet a problémára.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail