A dobogósok gyűrűjében a győztes csapat: Dobai Katalin, Pálinkás Evelin és Kovács Mercédesz Fotó: Forintos Timi/LeRose Photography

Olimpiai bajnok diákok

„A győzelem egy látványos elismerése a munkánknak” – hangsúlyozta Pálinkás Andrea, a Szekszárdi SZC. Ady Endre SZKI kozmetikus-képző iskola tanárnője, a győztes csapat felkészítője, akivel a versenyről, az iskoláról és a szakmáról beszélgettünk.

Hogyan merült fel, hogy indultok kozmetikus tanulóknak szóló versenyt az Őszi Beauty Diákolimpiáján?
A diákolimpia hirdetését a Facebookon láttam meg augusztusban, rögtön reagáltam rá, kértem információt, amit szinte azonnal meg is kaptam. Így volt időm átgondolni a lehetőségeinket. Szimpatikus volt a versenyleírás, emellett időszerű is volt egy ilyen megmérettetés, mert végzős osztályom volt. Miután az iskola vezetése is támogatott, nem volt más hátra, mint nevezni és készülni.

Zajlik az élet a kozmetikus gyakorlati teremben, ahol a győzelmi kupa is helyet kapott

Két csapattal is indultatok.
Az, hogy ki kerüljön a két csapatba (az iskola másik csapata 2. helyezést ért el! – őket a következő lapszámban ismerhetitek meg közelebbről – a szerk.) nem is volt kérdés számomra, nem volt nehéz kiválasztani a jó tanuk közül a legjobbakat.
A nevezéshez feltételként szabott kérdéseket önállóan készítették a tanulók, nekünk csak átolvasnunk kellett. A továbbiakban úgy gondoltuk, hogy rendszerezésre van szükség és az esetleges gyenge pontok átbeszélésére. Ebben a munkában segítségemre volt Győrfi Lívia kolléganőm is.

„A Diákolimpia színpadon zajló megmérettetésén nemcsak tudás kellett a jó megoldásokhoz, hanem gyorsaság, talpraesettség, helyzetfelismerés és persze szerencse.”

Nehéznek éreztétek a versenyt?
A kérdések az írásbeli fordulón nem voltak nehezek, lefedték a tananyagot. A szóbeli színpados változata nagyon izgalmas volt. Itt nemcsak tudás kellett a jó megoldásokhoz, hanem gyorsaság, talpraesettség, helyzetfelismerés és persze szerencse is. Ez most nekünk sikerült! Nagy volt az öröm az eredményhirdetéskor, a győzelem egy látványos elismerése a munkánknak.

Indultok a következő Diákolimpián is?
Idén sajnos mi nem indulhatunk, elsős osztállyal még korai lenne egy ilyen megmérettetés – de majd jövőre…

Pálinkás Andrea, a győztes csapat felkészítő tanára

Bemutatnád röviden az iskoládat, a Szekszárdi SZC. Ady Endre SZKI.-t?
A mi iskolánk a megyében a legnagyobb szakképző intézmény, szakgimnáziumi, szakközépiskolai és érettségi utáni szakképzős osztályaink is vannak. Az elmúlt években a kozmetikusképzésünk kiegészült a szépészeti ágazati képzéssel, így már szakmai érettségi is volt nálunk.
A kozmetikusképzésben mindig kiemelt helyen kezeltük, kezeljük a smink-tanítást, ami lassan 13 éve órarendszerűen működik.  Ez a sminkversenyeken elért eredményeinken is meglátszik. A Pécsi régiós sminkversenyről az idén is elhoztuk az az I. és a II. helyezést. Az SZKTV-én is rendszeresen vannak szép eredményeink.
Igyekszünk a képzés keretein belül minden olyan lehetőséggel élni – például kreatív környezet kialakításával –  ami elősegíti, hogy a diákok szeressenek hozzánk iskolába járni, szeressék meg a szakmát, érezzék meg a benne rejlő lehetőségeket, és találják meg egyúttal a magukban rejlő lehetőségeket is, mert vallom, hogy mindenki tehetséges valamiben, a mi dolgunk megkeresni azt, hogy miben.
Nagyon népszerű divatos szakmáról beszélünk, amely komoly szaktudást igényel. A mi kozmetikusképzésünk lehetőséget ad, hogy megfelelő tudásalappal induljanak a kezdő szakemberek – ez az út persze hosszú, amit végig kell járni…

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail