PMU-kisokos, step by step

„Régóta szerettem volna egy olyan szakmai cikket írni, amely átfogóan foglalkozik a sminktetoválással és annak minden altémájával. Rendhagyó módon, most nem egy adott specifikus szakmai témával fogok foglalkozni, hanem a sminktetoválás folyamatait komplexen fogom kezelni, amelyeket kategóriákba szedtem Neked” – Méhn Tünde.

Minden kategóriában megosztok veled egy-egy szakmai tanácsot.

A bőr előkészítése
A vendégek többsége alapozót és sminket viselve érkezik meg a szalonba, ilyenkor alapos arctisztításra van szükség, hogy a dekorkozmetikumok maradványait teljesen el tudjuk tüntetni a bőr felszínéről. Abban az esetben is tisztítsuk meg vendégünk arcát, ha smink nélkül érkezik szalonunkba, ugyanis a mikroszennyeződések ebben az esetben is jelen vannak.
⇒ TIPP: A tetoválás ezen fázisához én a ROSA Herbal Skin Care sminktetováló termékcsalád Green Soap Concentrate és White Soap Concentrate termékeit használom, amelyek maximálisan eltávolítják a szennyeződéseket és hidratálják, felkészítik a bőrt a tetoválásra. Ezt követi a bőr fertőtlenítése speciális, teljes spektrumú bőrfertőtlenítővel.

Bőranalízis

Bőrtípus meghatározás: A vendégünk bőrtípusa befolyásolja a tetoválás munkafolyamatának lezajlását, a gyógyulás menetét és a végleges szín kialakulását, ezért fontos, hogy pontosan határozzuk meg a bőrtípust, és ennek megfelelően készítsük el a tetoválást. Más- más kivitelezési módokat kell alkalmazni a szeborreás bőr, a dehidratált bőr, az alipikus bőr és a kombinált bőrtípusok esetén.
⇒ TIPP: Ellenőrizzük a bőr színét, fényét, tapintását, pórusait, hidratációját és zsirtartalmát is, hogy pontosan tudjuk meghatározni a vendégünk bőrtípusát.
Színválasztás: Színválasztáskor nem elegendő a haj- és a meglévő szemöldök és szempillák színét alapul venni. Nagyon fontos befolyásoló tényező a bőr színe és altónusa is. Ez két különböző tulajdonsága a bőrnek, nem ugyanazt jelenti!
Bőrszín: a Fitzpatrick-skála szerint hat kategóriát különböztetünk meg, a nagyon világos bőrtől, a fekete bőrig (1. fehér, 2. bézs, 3. világos barna, 4. közepes barna, 5. sötét barna, 6. fekete).
Altónus: A három alapszín, azaz a kék, a sárga és a piros, különböző arányban keveredik az emberi bőrben. Ezek adják a bőr altónusát. Ezek alapján beszélhetünk piros, sárgás, kékes, olívás, lilás, narancsos altónusú bőrről.

⇒ TIPP: A sminktetoválások végső színét gyógyulás után látjuk, amelyet a bőr saját pigmentjei és a bevitt festék pigmentjei együttesen adnak ki.

A tökéletes tűhasználatról olvastál már? KATTINTS! 

Ezeket a tényezőket kell figyelembe venni, amikor kiválasztjuk a színt/színeket vendégünk számára. Nagyon fontosnak tartom az alap- és mesterképzések alkalmával a színelméleti ismeretek elsajátítását. Rosszul felmért bőrszín és altónus esetén, illetve rosszul kiválasztott festék esetén meglepő végeredményt kaphatunk gyógyulás után! Így lehetséges az, hogy kékes, szürkés, lilás, vagy narancsos-vörös színűvé válhat például egy szemöldöktetoválás akár már új korában is. A korrekció alkalmával van lehetőség kijavítani a hibát, de egyértelmű, hogy a legjobb, ha már az első alkalommal a megfelelő színt választjuk.

Előrajzolás

Egyéniség, egyediség – ez a vezérelv érvényesül minden esetben, amikor megtervezem az adott sminktetoválás formáját, és előrajzolom. Soha nem használok sablont, mindenkinek egyedileg alakítom ki, a hozzá leginkább passzoló formát. A tervezés során nagyon fontos, hogy a vendég számára a legelőnyösebb formát alakítsd ki. Nincs két egyforma karakter, arcforma és csontozat, így azt a formát, ami az arc egyik feléhez tökéletesen passzol, nem tudjuk az arc másik feléhez megfelelően illeszteni, sőt egy arc két oldala sem teljesen szimmetrikus, ezért senkinek nincs teljes tükörszimmetriában a két szemöldöke, a szemek formája, dőlésszöge, szemhéjak redői, vagy akár az ajak két oldala/szeglete. Mindehhez még társul a mimika, mely által az arcizmok szintén kissé aszimmetrikus mozgása miatt még inkább aszimmetrikussá válik a két oldal.
⇒  TIPP: Mindig függőleges vagy félülő helyzetben legyen vendégünk arca előrajzoláskor, ugyanis fekvő helyzetben elcsúszik a vendég bőre, más a mimika illetve nem a természetes formája jelenik meg az arcnak.

Érzéstelenítés
Az érzéstelenítés egy nagyon fontos lépés a sminktetoválás során, ugyanis ha ezt nem a megfelelő eszközökkel és nem a megfelelő módon végezzük, akkor fájdalmat okozunk vendégünk számára. Szeretném megosztani veled egy tippemet, amelyet évek alatt alakítottam ki. Rengeteg terméket próbáltam ki a sminktetováló karrierem során, és nem volt egyszerű megtalálni a leghatékonyabbat. A titok tehát az, hogy két terméket is használok az érzéstelenítés során, amelyek más összetevőket tartalmaznak.
⇒ TIPP: A Dr. Numb érzéstelenítővel kezdem, amely 20 perc elteltével fejti ki hatását, tetoválás közben pedig a Blue Gel nevezetű érzéstelenítőt használom, mivel adrenalin tartalmának köszönhetően összehúzza a hajszálereket és csökkenti a vérzést.

Bőrápolás
A hatékony érzéstelenítés és a sok törölgetés közben szárítjuk a bőrt. Minél szárazabb bőrt tetoválunk, annál jobban vérzik, és annál nehezebben marad bent a pigment. A ROSA Herbal Skin Care Pigment Boosterjei hatására bársonyossá, hidratálttá, rugalmassá válik a bőr, így a tetoválótű szúrásai nyomán nem roncsolódik, nem repedezik, hanem szép, szabályos mikroszkopikus lyukak keletkeznek. Ennek köszönhetően befogadóbbá válik a bőr, nem termel intenzíven szövetnedveket, ezáltal szebb és gyorsabb munkára vagyunk képesek. Mindez mellett számos összetevője sebgyógyító, fertőzés és gyulladásmegelőző hatású, ezzel is támogatva a higiénikus tetoválási munkafolyamatot.
⇒ TIPP: Az érzéstelenítő gél vagy krém alá is lehet ROSA Booster Balmot vagy Oil Gelt kenni, így egyszerre ápoljuk is és érzéstelenítjük is a bőrfelületet.

Utóápolás
Ez a fázis is nagyon fontos, és a helyes utóápolás igen nagy hatással van a végeredményre.
A megfelelő utóápoló termék kiválasztása létfontosságú! Rengeteg termék tartalmaz PEG, parabén és kőolajból gyártott szintetikus anyagokat, amelyek elzárják a bőr pórusait, akadályozzák annak anyagcseréjét, a kiválasztást és a méregtelenítést. Sok éven át kísérleteztem és teszteltem különböző összetételű utóápoló termékeket, de sajnos egy sem hozta meg a kívánt eredményt, ezért úgy döntöttem, hogy kifejlesztem a saját utóápoló termékcsaládomat, amelyek kifejezetten tetoválásokhoz, sminktetoválásokhoz és microbladinghez hoztam létre, amelyek szintén a ROSA termékcsalád termékei.
⇒ TIPP: Ezeket az összetevőket kerüld: paraffin, petrolatum, vazelin, mineral oil, ceresin, microkristallina wax, polyisobutane, polydecene.

Korrekció

Minden sminktetováláshoz tartozik egy korrekciós alkalom, amikor megismételjük a tetoválást. Minél több réteg festéket viszünk be a bőrbe, annál tartósabb, homogénebb, szebb lesz a végeredmény. Ha van bármilyen kis hiba, például az egyik szemöldökbe jobban épült be, vagy a vége nem maradt meg annyira, akkor arra rá lehet menni. Ha a vendég szeretne bármit megváltoztatni, akkor még ekkor lehetséges.
⇒ TIPP: A legoptimálisabb, ha az első sminktetoválást követő 1. korrekció 1 hónap múlva, majd a 2. korrekció, ha szükség van rá, újabb 1 hónap múlva történik meg.

Ezeket a lépéseket figyelembe véve és betartva te is tökéletes sminktetoválásokat készíthetsz a vendégeidnek. Ha úgy érzed, bármiben hiányosságod van, akkor vegyél részt továbbképzéseken és gyakorolj sokat, hogy fejleszd a tudásod.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail