Savazz másképp!

Ha sav, akkor majd ősszel és télen? – Az újgenerációs, nagymolekulájú UV-barát savakkal már most kezdhetjük a bőrmegújító kúrákat. Sőt! Biztonságos megoldás a couperosa és az érzékeny bőr kezelésére is!

Ki ne szeretne élni a gyors és látványos savas bőrmegújító kezelésekben rejlő lehetőségekkel? Ha egyszer a kozmetikus és a vendég is ráérez fiatalító „ízére” akkor, az egy hosszútávú kapcsolat kezdete lehet. A szokványos hámlasztó kezeléseket azonban a fényérzékenyítő hatás miatt csak az őszi-téli szezonban alkalmazhatjuk.

Gyümölcssavak
A savas arckezelések kapcsán elsőként a gyümölcssavas vagy más néven AHA-savas hámlasztás jut általában a kozmetikusok és a vendégek eszébe. A gyümölcssavak közül a legkedveltebb a glikolsav. Mivel ennek a legkisebb a molekulamérete, a savak közül a leggyorsabban tud a bőrben felszívódni, csípő, bizsergető érzést, pirosodást vagy akár irritációt is okozhat. Használata után fényérzékennyé válik a bőr. Ennek ellenére szeretjük az anti-agingben, szeborreás bőrök, napkárosodott bőrök, ráncok, pigmentfoltok kezelésében.

PHA-savak

A kozmetikai ipar fejlődése lehetővé teszi, hogy a fenti kellemetlen mellékhatásokat elkerülve élvezhessük a savak pozitív hatásait. Ehhez csak a savak újabb generációjához, a PHA (polihydroxi) savakhoz kell nyúlnunk. A leggyakoribb PHA-savak a bőrápolásban a laktobionsav és a glükonolakton (vagy glükonsav).
A PHA-savak nagyon gyengéd savak, nagy molekulaméretükből adódóan lassan szívódnak fel a bőrben, a bőr felsőbb rétegeiben viszont annál hatékonyabbak. Csak a szemléltetés kedvéért növekvő sorrendben a bőrápolásban használatos savak molekulaméretük alapján:
1. glikolsav (Glycolic Acid – AHA) 76,00 gr/mol;
2. glükonolakton (Gluconolactone – PHA) 178,14 gr/mol;
3. laktobionsav (Lactobionic Acid – PHA) 358,30 gr/mol;
4. fitinsav (Phytic Acid) 660,10 gr/mol.
Mivel a PHA-savak 5 hidroxilcsoportot (-OH) tartalmaznak, az AHA-savak pedig csak 1-et, sokkal jobban hidratálják a bőrt, lassan szívódnak fel, nem csípik, irritálják a bőrt. Éppen ezért kiválóan alkalmasak az érzékeny, hiperszenzitív bőrök és a couperosa kezelésére is.
De nézzük csak az újgenerációs, UV-barát savakat egyenként!

GLÜKONOLAKTON

A termékek INCI-listájában Gluconolactone néven találjuk meg. A természetben előfordul a mézben, kukoricában, néhány tea és gyümölcsfajtában. Kísérletekkel bizonyított hatásai a bőrre:
Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás, erősíti a bőr immunrendszerét: természetes antioxidánsként ugyanolyan hatékony, mint a C- és az E-vitamin. Elraktározódik a bőrben kiegyensúlyozza annak nedvességtartalmát. Blokkolja a pro-interleukin-1 szintézist, melynek magas koncentrációja a szarurétegben növeli a gyulladásra való hajlamot.
Helyreállítja a pH-egyensúlyt: a savköpenyt befolyásolva segít a bőr felborult pH visszaállításában, így újra aktiválódnak a normál pH-tól függő enzimek.
Javítja a bőrbarriert, erősíti a kollagénrostokat. A bőrbarrier épsége függ a szerin proteáz (fehérjebontó enzim) aktivitásától. A savköpeny alacsonyabb pH-ja csökkenti ezen enzimek aktivitását, így fenttartható a sejtkapcsoló struktúrák épsége. A glükonolakton aktiválja a keratinocitákban a lipidszintézist, így gondoskodik a szaruréteg megfelelő nedvességmegtartásáról.
Hidratáló hatás: a glükonolakton képes vízmolekulákat szállítani, így fontos szerepet tölt be a bőr hidratálásában. A szemcsés rétegbe jutva, csökkenti a kálcium ionok koncentrációját, ami a keratinocitákban a lipid szintézis aktiválását váltja ki.
Csökkenti a hiperpigmentációt, véd a fotoaging ellen. Kelátképzőként megköti és eltávolítja a bőrből a szabadgyököket. Az UV-sugarak vasoxidációs folyamatokat váltanak ki, ami pigmentációt (a fotoaging tipikus tünetét) okoz. A glükonolakton segít megkötni a szabad vasionokat, így megakadályozza az oxidációt.
Bőrfeszesítő és bőrsimító hatás.
Segíti az elhalt szarusejtek leválást.

Olvasd el a szerzővel korábban készült interjúnkat is! KATTINTS! 

LAKTOBIONSAV

A laktobionsav egy olyan PHA-sav, amely cukor galaktózhoz kémiailag kötött glükonolaktont tartalmaz. A laktobionsavat korábban csak az orvoslásban használták: transzplantációs szervek stabilizátoraként vagy antibakteriális intravénás infúziókban. Mivel a laktobionsavra való irritáció kialakulásának valószínűsége nagyon minimális, sikeresen alkalmazható érzékeny és aknés bőrökön is.
A laktobionsav alkalmazásának indikációi: aknés, öregedő bőr, időelőtti bőröregedés, hiperpigmentáció, a bőr rugalmasságának csökkenése, allergiára hajlamos bőr, ráncok (mind bőrfelszíni, mind a mélyebb ráncok esetén), megereszkedett bőr, hegek, benőtt szőrszál és fotoaging. A laktobionsav jól kombinálható lézeres vagy mikrodermabráziós arckezelésekkel is.
Bőrre gyakorolt hatásai:
Bőrregeneráló hatás: galaktóz tartalmának köszönhetően sebgyógyító hatású. Elősegíti a sérült bőr gyorsabb regenerációját. Alkalmazzuk aknés és gyulladt bőrön is!
Fokozatosan penetrál a bőrbe: nagy molekulamérete miatt rétegről-rétegre, lassan szívódik fel a bőrben, ami nem olyan durva beavatkozás, mint a glikolsav vagy a tejsav. Nem okoz bizsergető, csípő érzést, kipirosodást vagy egyéb komplikációkat se a kezelés során, se utána.
Magas biokompatibilitás a bőrrel.
Anti-fotoaging hatás. Gátolja az MMP-k (mátrix metalloproteinázok) tevékenységét, melyek a bőröregedés fő kiváltói. Az MMP-k rombolják az extracelluláris mátrix rostjait (kollagén, elasztin), ráncokat és a bőr megereszkedését okozzák, hozzájárulnak a teleangiektázia kialakulásához.
Antioxidáns hatás.
Mélyhidratáló.
Peeling hatás. Aktiválja a sejtek megújulását, eltávolítja az elhalt szarusejtek, mélytisztító hatású, megakadályozza a pórusok eltömődését.
Rejuvenáló hatás. Aktiválja a kollagén termelését és gátolja az időelőtti bőröregedést.

A PHA-savas kezelések nem igényelnek neutralizálót, alkalmazhatjuk pakolásokban vagy bőrön maradó készítményekben is: annyiszor, amennyiszer szeretnénk. Nem okoznak fényérzékenységet. Ettől függetlenül használatuk után ne felejtsük el a fényfédőt, hisz az UV-sugarak bőröregítő hatásúak. Savazz velük bátran nyáron is!

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail