Bartus Márta: Minden kívánságom teljesült!

„Minden tökéletes úgy, ahogy van” – hangsúlyozza Bartus Márta smink- és orvosi tetováló, akinek neve fogalom a hazai sminktetoválás világában, s aki néhány hónapja csatlakozott egy karitatív alapítványhoz, melynek keretében ingyen vállal orvosi tetoválást gyógyult rákbetegeknek.

Miért lettél kozmetikus?

A sminktetoválás miatt. Kizárólag ezért végeztem el a kozmetikus iskolát – egyrészt mert a magyar törvények értelmében ez kötelező ehhez a szakmához – aminek végtelenül örülök – másrészt mert nagyon fontosnak tartom az anatómiát és a biokémiát.

Ki volt a mestered?

Császár Zsuzsanna.

Mindig is a PMU világa vonzott?

Nem, sőt sokáig egyáltalán nem érdekelt. Tizenhat évig dolgoztam egy kozmetikai nagykerekeskedelmi cégnél, akik PMU-termékek eladásával is foglalkoztak. Szerettem volna az értékesítést tökéletesen elsajátítani, de ehhez ismernem kellett sminktetoválást. Hát így kezdődött…

Kit hatott rád meghatározóan?

Karen Betts, az ő munkái, elhivatottsága és profizmusa mélyen megérintett.

Mi vonzott az orvosi tetováláshoz?

2012-ben végeztem el Hollandiában az orvosi tetováló tanfolyamot. 2013-ban kezdtem el dolgozni a Budai Esztétikai és Plasztikai Központban, ahol 5 orvos mellett rálátásom lett a paramedical mikropigmentációra. Láthattam műtétet, friss emlőrekonstrukciót, belenézhettem a gyógyulási folyamatokba. Számomra akkor tejesedett ki az ez iránti vágy, amikor nők meglátták magukat a tükörben, és sírva fakadtak örömükben. Sokkal együtt könnyeztem én is….

Orvosokkal dolgozol együtt.
A Budai Esztétikai Központban öt plasztikai sebész dolgozik, mindegyikük másban profi. Az engem érintő beavatkozások az esztétikai orvosláson belül, az a botox, a feltöltések, a szemhéjplasztika, az orvosi tetováláson belül pedig az emlőrekonstrukciós műtétek utáni areola-tetoválások, vagy az ajakhasadékosok permalip behelyezés utáni ajakforma kialakítások.

Hogy merült fel, hogy gyógyult rákbetegeken segítsetek a tudásotokkal?

2013 óta dolgoztam Dr. Pataki Gergely plasztikai sebésszel az orvosi tetoválások kapcsán. Ő alapította a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt. Ide hívtak meg bennünket 2018-ban Vámos Mónival, hogy legyünk az alapítvány orvosi tetoválói. Akik az alapítványon keresztül keresnek fel bennünket, mindenkinek díjmentesen készítjük el a tetoválásaikat, legyen az areola, alopécia, ajakhasadék.

Mire kell ennél a munkánál figyelnetek?

Teljesen más mentális hozzáállás szükséges az egészséges, szép nőkhöz, akik szépítészet miatt jönnek hozzánk, illetve azokhoz, akiknek tumoros megbetegedés miatt voltak műtéteik. Ők levetkőzni sem szívesen szeretnek. Mi minden ilyen pácienst dicsérünk, hogy mennyire szép lett az új melle kialakítva (még akkor is, ha esetleg nem úgy van), szeretettel és nagyon kifinomultan bánunk velük. Biztatjuk, bátorítjuk őket. Nagyon sokan vannak, fiatalok is.

Csak teljesen gyógyultakat kezeltek?
Természetesen akkor tudjuk őket kezelni, ha már nem kapnak terápiás kezelést, de akadt, aki kemoterápia közben hozott leletet, és az orvos ráírta, hogy tetoválható, ebben az esetben elvállaljuk, mert nem tudjuk, hogy eredményes-e a kemoterápiás kezelése, és lehet, hogy az utolsó hónapjaiban/évében ő még boldog, hogy van szemöldöke, szemkontúrja, hiszen már haja, szőre sem volt…

BARTUS MÁRTA, smink- és orvosi tetováló; Csillagjegye: Bika; Kedvenc zenéje: Barry White; Kedvenc filmje: A viskó; Kedvenc ruhadarabja: Farmer zakóval

 

Milyennek látod a hazai sminktetoválás világát?

Nagyot fejlődött az elmúlt évtizedben a sminktetoválás. Precíz gépek, jó minőségű anyagok, és sok-sok tanfolyam segíti a szakmában dolgozókat. Nagyon kecsegtetően hangzik mások számára, hogy ezzel mennyit lehet keresni, de hogy ez mekkora odafigyeléssel, felelősséggel, és szorgalommal jár, valamint mekkora befektetési tőkével, és folyamatos fejlődéssel, azt kevesen mérik fel. Sokan elkezdik, de az 50%-a egy éven belül abba is hagyja, a másik 20-30%  a kozmetika mellett sminktetoválgat, és csak 20%  az, aki igazán elhivatott, érdeklődő marad, és nem ég ki. Nagyon örülök, hogy nem kezdtem el forgalmazni PMU-termékeket, viszont mindkét oldalát megéltem, azaz az eladó és a felhasználóit is, és jelenleg rettentő nagy harc van konkurens cégek között.

Milyenek a vendégek elvárásai?

A vendégek elvárásainak köszönhetőek a legnagyobb változások. A social media berobbanásával és a gazdasági válság végeztével akkora igény lett a szépségiparra, amire korábban nem volt példa. Egy külön cikket megérne az, hogyan igazodnak el a vendégek a Facebook, az Instagram, a Twitter beauty-világában, és mennyire terhelik ezzel a szakembereket! Hogyan idomuljon ma egy szépségipari szakember ezekhez az esetleges vágyálmokhoz? Legalább 10 kérdésem lenne erre 10 válasszal, ami megdöbbentő csak az elmúlt 5 évhez képest!

Te kinek a keze közé feküdnél be például egy szájsatírra?

A saját kolléganőim és a Swiss Color Akadémia oktatói kezei közé, mert az ő munkáikat napi szinten is látom, gyógyultan, élő, mozgó, smink nélküli embereken. Számomra csak ez a hiteles, hiszen minden fotó módosítható. A sikeresség reményében azért nem tudnék garanciát kérni, mert már többször volt tetoválva a szám az elmúlt 20 év alatt, sok cég sok termékével – hiszen magamon próbáltam ki őket először – így keverednek a gyártási és előállítási technikák az én bőrömben is, valamint a titán-dioxid tartamú pigmentek, (melyekkel régebben tetováltak) az én számban is hagytak negatív nyomokat, ezért soha nem lenne olyan, mint egy szűz terület…

Van rajtad tetoválás? Szeretnél még? Ha igen, milyet?

Kizárólag sminktetoválás, de az minden területen. Nem szándékozom tetováltatni magam, maximum a sminktetoválásaimat frissítetni időnként, de azt is egyre ritkábban, hogy ízléses maradjon.

Milyen orvosi tetoválásokat végzel?

Areola, alopécia, ajakhasadék, vitiligo, esetenként heg.

PMU-n kívül hagyományos kozmetikával is foglalkozol?

Nem. Egyrészt időm sincs rá, másrészt az az elvem az, hogy a kozmetikai iparágon belül is az a jó, ha szakterületenként specializálódik az ember. Mi a kolléganőimmel is így dolgozunk, van, aki a kozmetikát végzi, és mi hárman (Drávai-Babják Judittal és Vincze Edinával) pedig „csak” PMU-val foglalkozunk.

Mi a kedvenc kozmetikai kezelésed?

A masszázs. Azt imádom.

Amióta ismerlek, rendkívül elfoglalt vagy. Hogy tudod egyeztetni a családi életedet a munkáddal?

A férjemmel együtt négy gyerekünk van – de egy sem közös. Mindannyian hoztuk őket ebbe a házasságba, és mindegyikre nagyon büszkék vagyunk. A férjem hihetetlenül támogat, segít, soha nem háztartási alkalmazottként tekint(ett) rám, mint nőre. Ő sokkal hamarabb mondja, hogy ne főzz semmit, menjünk el valahová, addig is együtt vagyunk. Tudja, hogy a munkám a hivatásom, ami imádok, ami adrenalinnal tölt fel. De, ma már lejjebb adtam, „csak” hétfőtől-csütörtökig dolgozom, de azt reggeltől estig, a többi nap a családomé.

Hogyan tartod fitten magad ehhez a munkatempóhoz?

Nem dohányzom, nem iszom semmilyen koffeines italt, nagyon ritkán iszom alkoholt, és lassan egy éve nem fogyasztok húst, emellett próbálok rendszeresen mozogni. Sokkal energikusabb vagyok, mint 10 éve, pedig idén leszek 46 éves.

Mivel töltöd a szabadidőd, sport, hobbi?

Nagyon oda kell figyelni az igazi szabadidőre, sajnos hajlamos vagyok a szabadnapjaimon is emailekra válaszolni. Szeretünk a férjemmel utazni, motorozni és hajózni, valamint a gyerekeinkkel találkozni, jókat enni, hiszen sokan vagyunk.

Márta fia, Dr. Kupás Gergő a cég jogásza

Kire vagy mire vagy büszke különösebben?

Elsősorban arra, hogy amikor leváltam az említett kozmetikai cégről, sokan kételkedtek a döntésemben: „Majd meglátjuk mi lesz belőled, és mire viszed.” Ez olyan inspirációt adott, amire a mai életem és munkám a visszaigazolás. A másik a fiam, aki végigkísérte a szakmai életemet, aki belelátott a szépségiparba, és nem az én nyomdokomba szeretett volna lépni, – aminek nagyon örülök –, hanem annak jogi oldalában találta meg az útját. Jogászként vezeti a cégünk összes ügyeit, szerződéseket, beleegyezőket ír, rálát minden céges ügyünkre, és a szépségiparban ezen a területen fejleszti magát. Szeretünk együtt dolgozni.

Elárulnád, milyen magánéleti és szakmai céljaid vannak?

Hat év sikeres együttműködés után a Swiss Color Akadémián a gyakorlati oktatásra már egyáltalán nem volt időm, így üzletfejlesztési tanácsadóként segítem a sminktetováló társadalmat, de kizárólag a cégen belül. Szívesen oktatnám a vendégkezelés pszichológiáját (nem vagyok pszichológus, csak rutinom van benne), a sminktetoválók social media fejlődését, és segítenék abban, hogy hogyan tudnak megfelelni az elvárásoknak úgy, hogy nehogy kiégjenek, és szakmaelhagyás legyen a vége. Jogi ügyekben is elég hézagos a tudás, ahogy a szakmai csoportokban látom, oda is elkélne segítség. A saját cégemmel kapcsolatban nagy terveim vannak, olyan, ami itthon még nem létezik. Sok innovációs érdekességet láttam világszerte, amit a magyar nők imádnának, de erről majd akkor, ha valóban kialakul. Magánéleti céljaim nincsenek. Minden tökéletes úgy, ahogy van. A fiúk felnőttek, mindenki megállja a helyét, tanulnak vagy dolgoznak, mind jó gyerekek, áldottak vagyunk velük.

Egy stresszes nap után hazaérve, mi az első dolog, amit teszel?

Mivel hétfőtől-csütörtökig dolgozom 7.00-20.00-ig, ezért sok lehetőségem nincs, lefürdök, és lefekszem, hogy kipihent legyen másnapra.

Hogyan jellemeznéd önmagad?

Racionális, szigorú (saját magamhoz), önfejű, igazságszerető.

Ha bármit kívánhatnál, mi lenne az?

Minden kívánságom teljesült. Ha ennél többet kapok, csak összeteszem a kezem, és hálát mondhatok a Jóistennek.

Üzleti, szakmai filozófiád?

„Imádkozz, hogy a siker ne érkezzen gyorsabban annál, mint ahogy fel tudnád dolgozni” Elbert Hubbard.

Mi az a 3 dolog, ami a legfontosabb az életedben?

A családom, a munkám, és az Istennel való szoros kapcsolatom.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail