Fotó: Freepik.com

Bőrmegújítás újgenerációs savakkal

Itt az ősz, belevághatunk a savas kúrákba, kezelésekbe. Mikor, milyen savakat, hogyan alkalmazzunk? Mire kell figyelnünk? Tekintsük át!

A gyümölcssavak alkalmazása, majd szintetikus előállítása (glykolsav) forradalmasította a kozmetikai kezeléseket. Elkezdődött a bőr kontrollált hámlasztása, enyhébb és erősebb formában.
→ A gyümölcssav finommá teszi a bőrszerkezetet, halványítja a foltokat. Nagyon közkedvelt kezelés.
→ A glykolsavat folyékony és hámlasztásra felhasznált formában alkalmazhatjuk, ha a hatását meg akarjuk szakítani, akkor mindig semlegesíteni kell.
→ A szalicilsav nemcsak hámlaszt, hanem gyulladáscsökkentő hatásánál fogva az egyik leghatásosabb fegyverünk az akné kezelésében. Nagyon jól kombinálható a tejsavval. Már alacsony százalékban is rövid időn belül látható a hatása. A keratinnal összeépül, ezért hosszan tartó az eredménye. Nem kell semlegesíteni. A savak hatékonyságának egyik leglátványosabb és leggyorsabb eredményét a Seborrhea sicca bőrtípus kezelésénél láthatjuk. A bőr érdessége hetek alatt elmúlik, emellett a faggyútermelése is kiegyensúlyozottá válik.
→ Az ascorbinsav, azaz a C-vitamin, most éli a legnagyobb reneszánszát. Nagyon magas dózisban használják a termékekben. Erős szövetregenerációt és antioxidáns hatást tulajdonítanak neki.
→ A tejsav magában is és más savakkal való kombinációban is használható. PH-stabilizáló hatású. Fokozza az elhalt hámlemezkék természetes leválását. Elősegíti a bőr hidratálását is.
→ Egyes savakat a felhasználásának egyszerűsége miatt kifejezetten szívesen alkalmaznak, ilyen a kaporban, a rizsben és a fűben lévő ferulasav. Növeli a bőr feszességét és rugalmasságát. Bebizonyosodott, hogy ahogyan a növények sejtfalait védi, ugyanúgy fejti ki a hatását a bőr szöveteiben is.
→ A TCA (triklorecetsav) a karbonsavak csoportjába tartozik. Hosszú időn keresztül volt a közepes és mélyrétegű hámlasztások nagy slágere. Csak orvos alkalmazhatja!
→ Vannak a savas kezeléseket roszszul viselő vendégek, akik pl. körülményesnek tartják, hogy a hámlasztó kúrák alatt fényvédő krémet kell használniuk. Szerencsére már erre is van megoldás, és ez a PHA (Gluconolacton, Lactobionsav, Galactose).
A PHA nagyon hasonlít az AHA-savhoz, a lényeges különbség a molekulanagyságban van. Így a nagyobb molekulák lassabban hatolnak be a bőrbe. Igazi Jolly Jokernek számít a kombinált bőr esetében, ráadásul a használatánál nem kell olyan nagy figyelmet fordítani a fényvédelemre.
→ A hyaluronsav érte el a savak között a legnagyobb karriert. Bár állagával különbözik a folyékony savaktól, szerkezeténél fogva mégis a savak csoportjába tartozik. Ez egy hosszú láncú cukor-makromolekula, diszacharid. Alapvető tulajdonsága, hogy 1 grammja 6 liter vizet képes megkötni.
A krémekben és a szérumokban való felhasználásánál tudnunk kell, hogy a nagyobb molekulák a bőr felszínén látható, azonnali hatást eredményeznek, míg a fragmenált (= széttöredezett, szétesett: a nagy molekulájú hyaluronsav széttöredezett, szétesett állapotban könnyebben bejut a bőr mélyebb rétegeibe és ott is extra módon tud hidratálni – a szerk.) molekulák a bőr mélyebb rétegeibe is bejutnak.
Ez az egyik legkedveltebb kozmetikai hatóanyag a tűs és a tű nélküli mezokezeléseknél, szívesen ajánljuk a hámlasztó kezelések után is. A legismertebb felhasználása mindezek ellenére a (nem kozmetikai) ráncfeltöltés. Jó, ha ismerjük ennek a mechanizmusát, hiszen ma már nagyon sok vendég él ezzel a lehetőséggel. Itt pontosan tudnunk kell, hogy a feltöltés után mennyi idő múlva végezhetünk kozmetikai kezelést, pl. gyantázást. Egy frissen injekciózott felső ajak gyantázása elronthatja a hatást, és az esetleg feldagadt ajak
sem nyugszik meg olyan könnyen.

Savak a kozmetikában
A savak frissítő, tonizáló, hámképző, hámoldó, szagtalanító, pórusösszehúzó, fertőtlenítő, vízelvonó és sejtosztódást serkentő hatással vannak a bőrre. A savak kozmetikai szerepe, felhasználása: Savakkal tudunk hámlasztani, pigmentfoltokat halványítani.
A velük végzett kezelés hatására a fakó bőr üde lesz, a faggyúműködés ki-egyensúlyozottá válik.
A bőr kollagén és elasztikus rostjai a savas közegben megnövelik volumenüket, megduzzadnak. Ennek köszönhető a savak ránctalanító hatása. Használhatjuk krémekben, szérumokban. Hihetetlenül széles a felhasználási lehetősége.
Kombinálhatjuk mikrotűs kezelésekkel vagy ultrahanggél-maszkkal, ami remek kiegészítője bármelyik savas kezelésnek. Maradandó és hosszan tartó hatású. Ez a két hatásmechanizmus nagymértékben kiegészíti egymást, nincs bőrtípus, aminél ne használhatnánk. Sok vendégnek ajánlhatjuk, hogy a télen használt otthoni bőrápolója mindenképpen savas legyen.

A savak árnyékos oldala
A hámlasztó kúrák alatt néha pirosabb a bőr. A hámló, szárazabb állapotot el kell fogadnia a vendégnek, és együtt kell működnie velünk, be kell tartania az előírásainkat. Ezért különösen fontos, hogy a kúra megkezdése előtt széleskörűen tájékoztassuk a vendéget, hogy tudja, mire számíthat. A legtöbb esetben elkerülhetetlen a fényvédő használata. A savak felhasználása a kozmetikustól is nagy felkészültséget és odafigyelést igényel. A legjobb, ha először gyakorlat- és cégmentes oktatáson veszünk részt. A savak sikeres felhasználása nagyon sok elméleti tudás igényel. De ha már kiismerjük magunkat ebben a világban, akkor a savak valóban csodákra képesek.

A szerző a németországi Hautregenerations Zentrum és az Ästhetik Akademie tulajdonosa. Fő szakterülete az elektrokozmetika, ezen belül is az elektroepilációs és a villanófényes (IPL) epiláció. Oktat, továbbképzéseket és előadásokat tart. Az osztrák Mepix Kereskedelmi Vállalat vezető oktatója, a Helia-D Professional németországi és ausztriai képviselője

 

Fizess elő a magazinra! 

Érdekelnek az innovációk? Mindent szeretnél tudni a szakmáról? Fizess elő a Beauty Forum magazinra, és a sok hasznos információ mellé még egy meglepetést is kapsz!

Kattints az ajándékért! 

 

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?