Fotó: Pixabay.com

Fényvédelem, de hogyan?

Nemrég már megmutatkozott egy kicsit a nyár, de hamarosan újra kisüt a nap, és mint tudjuk, a legjobb anti-aging a fényvédelem. Így hát készüljünk fel rá időben, segítsünk a vendégeknek jó tanácsokkal, kezelésekkel és krémekkel, hogy megfelelően óvják a bőrüket.

A legtöbb fejlett országban a lakosság körében már teljesen elfogadott tény, hogy a fényvédelem a mindennapi bőrápolás szerves része. Magyarországon hiába hangsúlyozzák ennek fontosságát, mind a bőrgyógyászok, mind a szemészek már hosszú évek óta, a lakosság nagy része maximum nyaraláshoz vesz magának fényvédőt tartalmazó készítményeket.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UV-sugárzást – akár természetes, akár mesterséges forrásból származik – rákkeltőnek minősítette.
A kozmetikai munkánk során mi vagyunk a legjobb jelzőrendszer, hiszen mi látjuk pácienseink bőrét tisztán, fedetlenül, illetve nem csak látjuk, hanem alaposan meg is vizsgáljuk. Ezért rendkívül fontos, hogy ha bármilyen gyanús elváltozást észlelünk a bőrén, akkor feltétlenül küldjük bőrgyógyászhoz!

Sajnos a legtöbb 35 feletti páciensünknél a bőr diagnosztizálása során a napfénykárosodás különböző mértékű tüneteivel találkozunk, úgymint bőrszárazság, ráncok, hypo- és hiperpigmentált foltok, hajszálértágulatok stb

Számos különböző hatékonyságú fényvédő anyaggal találkozhatunk a kozmetikumokban, köztük olyanokkal is, amelyek a szakemberek között kifejezetten vita tárgyát képezik. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az igazán hatékony UV-filterek sem jelentenek önmagukban garanciát a biztonságra.

Olvass többet az egészséges barnulásról! KATTINTS! 

Kritizált fényvédő anyagok és egyéb összetevők

A fényvédő készítmények összetételét illetően minden esetben az INCI-deklarációból érdemes tájékozódni. Bizonyos UV-filterekről a szakemberek egy része „in vitro” (=”üvegben”, azaz kémcsőben végzett) kísérletekre és elmondott tapasztalatra hivatkozva azt feltételezi, hogy hormonálisan hatnak az ember szervezetére. Ezek közé tartozik például a fényvédők összetételében gyakran fellelhető Ethylhexyl Methoxycinnamate, a Butyl Methoxydibenzoylmethane, az Octoryclene, a 4-Methylbenzylidene Camphor, és néháy Benzophenon. Számos szerves vegyi struktúrájú fényvédő anyagról allergizáló, fényérzékenyítő hatást is feltételeznek.  A termékfejlesztők egyes filterek mellé antioxidáns hatású, azaz szabad-gyökfogó összetevőket is beépítenek. Ilyen például a Butylhydroxytoluol (BHT), amelyről ugyanakkor azt is kimutatták, hogy meghatározott körülmények között allergiás reakciót is kiválthat. Az illatanyagok terpén szerkezetei a napfény hatására szintén allergizálhatnak. Sok fényvédő készítményben még mindig fellelhetők ethoxylatok és Polyethylenglykolok (PEG), mint emulgáló és konzisztenciát adó anyagok. Ha ezeket antioxidánsok és komplexképzők nem stabilizálják rendkívül agresszív etherperoxidok képződhetnek, amelyek úgynevezett mallorca-aknét válthatnak ki, ezért a nagyon érzékeny bőrű egyéneknek jobb elkerülni az ilyen összetevőket.
Számos esetben előfordul, hogy az alapozót fényvédő anyagokat tartalmazó krém vagy arctej fölé kennek fel. Nyilvánvaló, hogy ilyen esetekben megnő a fényvédelem, mert az alapozók fényvédő faktora (összetételtől függően) mintegy 1-4 LSF között mozog. A bőrre kent alapozókban lévő vas-pigmentek (vagy a környezetből származó vaspor) UV-fény hatására szabadgyököket képeznek, ezért károsan hatnak a bőrre. Telítetlen kötésű anyagoknak, nem szabadna fényvédő készítményekben előfordulni. Bizonyos növényi olajokban előforduló értékes esszenciális zsírsavakat az UV-sugarak által aktivált oxigén megtámadja és agresszív peroxidokat képez belőlük. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmazó olajokat, krémeket nyáron ezért (megfelelő nedvességgel együtt, pl. levendula aromavíz) csak este tanácsos felkenni a bőrre. Ilyenkor számítani lehet gyulladásgátló hatásukra.
Az EU kozmetikai rendelete a nem lebomló nano-részecskék esetében szigorú biztonsági értéket ír elő, ennek megfelelően a gyártók titándioxid esetében nagyobb méretű szemcséket használnak, ami magasabb faktorszám esetén nemcsak fehéres színűvé festi a bőrt és eltömi a pórusokat, de bizonyos esetekben érzékenységet is kiválthat.

Szerves és szervetlen

Ha a sugarak felvétele és a hő leadása közötti idő hosszabb, akkor megnő annak a valószínűsége, hogy hő helyett szabadgyökök keletkeznek. Ezek élettartama függ a krém és a bőr összetevőitől. Miközben például a szervetlen titándioxid kedvezőtlen körülmények között szabad elektronokat képezhet, amelyek például víz és oxigén hatására szabadgyökökké válhatnak, egyes organikus fényvédők kémiailag instabilak a krém anyagainak, vagy a fény hatására lassan leépülnek.

A bőrt nyáron nem csak az intenzív napsugárzás veszi igénybe. A magas hőmérséklet és a meleg nyári szél is szárítja a bőrt, és rontja védekezőképességét. Különösen a vékony, érzékeny bőrnek van szüksége különleges ápolásra és védelemre.

A lehető legjobban fel kell készíteni

Még a napozásra amúgy optimálisan felkészített bőrt sem szabad soha fényvédelem nélkül hagyni.

Az alábbiakkal is segíthetjük bőrünk védekezését:

  • a tej- vagy írófürdők és az ilyen pakolások, valamint a megfelelő arcmaszkok, amelyek erősítik a bőr savvédő köpenyét és szabályozzák pH-értékét,
  • az enyhe enzimpeeling vagy tejsavas peeling, amely serkenti a barnulást (persze ilyenkor is figyelemmel kell lenni a bőr mindenkori állapotára, és közvetlenül a peeling alkalmazása után mindenképpen kerülni kell a fényt (napot), mert értelemszerűen ilyenkor nagyobb a bőr fényérzékenysége,
  • sok folyadék és gyümölcs, melyek belülről segítik a bőrt a regenerálódásban.

Az egészséges és szép nyári bőrhöz a megfelelő rendszeres bőrápolás és a helyes fényvédelem mellett a napozás utáni krémezés is elengedhetetlen.

Javasolt hatóanyagok

Algakivonatok: javítják a bőr vízháztartását és nedvmegtartó képességét, s aktív anti-aging tényezőknek számítanak.

Allantoin: (fekete nadálytő kivonatból): gyorsítja a sejtmegújulást, feltölti a nedvtárolókat, ápolja a fáradt, nagy igénybevételnek kitett bőrt.

Aloe vera kivonat: balzsam a napfény által igénybe vett bőr számára, segít az enyhe leégésnél, jelentős mértékben szabályozza a bőr hidratációját és természetes fényvédelmet nyújt.

Calendula kivonat: nyugtatja és ápolja a napfény által igénybe vett bőrt.

Füge kivonat: javítja a mikrocirkulációt és intenzív hidratáló.

Ginkgo kivonat: szabadgyököket köt le, hidratál, antioxidáló hatású, védi a bőrt a korai öregedéstől.

Hialuronsav: jó hidratáló kozmetikai mindentudó.

Penthenol: ez a vízben oldódó provitamin mélyen behatol a bőrbe, ahol penthenolsavvá alakul (B5-vitamin), erősíti a nedvtartályokat, nyugtatja az érzékeny bőrt és segít enyhe leégés esetén.

Pentavitin: természetes szénhidrátkészítmény, amely javítja a bőr vízmegkötő képességét és szabályozza nedvesség-egyensúlyát.

Gyöngykivonatok: értékes ásványi anyagai és a benne lévő aminosavak javítják a bőr anyagcseréjét, támogatják a hidratációt és védő hatásúak is egyben.

Selyemproteinek: ezek erős hidratálók, antibakteriális hatásuk van és szabályozzák a bőr pH-értékét.

Szójakivonat: erősíti a bőr védőrétegét, csökkenti a vízvesztést.

Urea vagy húgysav: optimálja a vízháztartást.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail