Fotó: Freepik.com

High-tech bőrfiatalító fényvédők

Míg a Nap sugarainak „helyes használata” hozzájárulhat az egészségünkhöz és a szépségünkhöz, addig, amennyiben a legalapvetőbb szabályokra nem vagyunk kellően figyelmesek, akkor az egyik legerősebb károsító faktor lehet a szervezetünk és a bőrünk öregedésében.

A bőr szerkezetének elvékonyodása és a bőrfelszínen megjelenő öregségi foltok, azaz a barna színű foltok mutatják leginkább az UV-sugárzás roncsoló hatását. Az ilyen jellegű foltok nem a fokozott melaninszintézis miatt jelennek meg, hanem a kialakuló szövetkárosodás, “sejtsorvadás” miatt tűnik sötétebbnek a bőr. Könnyen megfigyelhetjük egy erősebb nagyítóval is a saját bőrünkön, hogyan zsugorodnak össze a sejtek. Ha ilyenkor savakkal, koptatással, csiszolással vagy lézerrel távolítjuk el a foltokat, lenyúzzuk a bőrfelszínt. Az is érdekes szempont, hogy a legtöbb esetben nem is a Nap okozza ezeket a károsodásokat, hanem a napsugarak biokémiai reakcióba lépnek a bőrön lévő vegyszerekkel, és ennek az eredménye lesz a bőrkárosodás.

Olvastad már hogyan kezdett kozmetikum-fejlesztésbe dr. Házi Edina? KATTINTS!

Alapvető szabályok, amelyeket érdemes figyelembe venni

  • A kozmetikumokban, krémekben alkalmazott szintetikus illatanyagok és tartósítószerek okozzák a legtöbb fotokárosodást a bőrön.
  • A kémiai fényvédők felszívódnak a bőr mély rétegeiben, és ott a napsugárzás hatására erős sejtroncsoló és rákkeltő anyagokká válhatnak.
  • A legjobb fényvédő a természetesen és egyenletesen barnult bőr, amit már tavasszal érdemes felépíteni sejtvédő napozószerkkel: a melanoszintézis szabályozó és barnulást segítő high-tech fényvédők segítik az egyenletes és szabályos melanoszintézist, de védik a bőrt a sejtkárosodásoktól. Javasoljuk a fokozatosság elvét: tavasszal 10-15 perc, majd nyárra el lehet jutni akár 1-1 órai napfürdőig kora délelőtt és késő délután.
  • Javasoljuk vendégeinknek, hogy 11 órától 15 óráig kerüljék a napot, vonuljanak árnyékba, vagy kalappal, ruhával védjék magukat
  • Ha a cél a szép, tartós, bronz barna bőr, akkor javasoljuk az intenzív fiatalító testápolókat hidratálásra – akár olyan ápolót, amely rögzíti, tartósítja a barnaságot.

Érdemes 100% természetes és gazdag összetételű fényvédőket alkalmazni, amelyek támogatják a bőr természetes védelmét, magas antioxidáns hatóanyag-tartalmúak, mert így sejtszintű védelmet is biztosítanak és transzparens mechanikai fényvédőkkel védik a bőrünket.

Természetes fényvédelmet biztosító hatóanyagok

Erősítik a bőr természetes védekezését és gátolják a környezet károsító hatásait. Segítik a fotoprotektív barna melanin egyenletes termelődését és visszaszorítják a káros fotoagresszív vörös színű melanin termelődését. A paradicsom likopinja erőteljes bőrvédő és antioxidáns, amely egyfajta karotinféle, ami a sejtek “belső napvédelmét” szolgálja. Az anatto és a répa kivonata felkészíti a bőrt a napsugarak hatására, megvédik a bőrt a korai öregedéstől, elősegítik a melanin-képződést és hozzájárulnak, hogy a bőr hosszabb ideig megőrizze barnaságát. A vörösalga-kivonat, a vörösszölő resveratolja, a jerikói rózsa glycoinja az UV-sugár elleni fényvédő és intenzív DNS-szintű bőrvédő.

Sejtszintű védelmet biztosító hatóanyagok, antioxidánsok, DNS-védők

A mimózakivonat hatóanyagai mélységében regenerálják a bőrszöveteket és serkentik a kollagén és elasztin termelődést, ami nagyon fontos tényező a bőrszövetek helyreállításában. Az esszenciális olajokkal természetes úton fokozhatjuk a fényvédő kozmetikumok aktivitását, mert kivédik az UV-sugarak DNS-károsító hatását. A makadámdió-olaj SPF6, a jojobaolaj SPF4, a kendermagolaj SPF6, a homoktövismag-olaj SPF10. Ezekkel az olajokkal készült termékek megnövelt napvédő hatását a faktorszám utáni „+” jelzi. Az olajokon kívül az antioxidáns növényi hatóanyagok is segítik a sejtek védelmét, az UV-sugarak hatására a bőrünkben keletkező szabadgyökök semlegesítésével. Ilyen az E-vitamin, a Totarol, a C-vitamin, a Ferulasav és a Fehér tea kivonata.

Tudtad, hogy a legjobb anti-aging a fényvédelem? KATTINTS! 

Modern mechanikai fényvédők

A mechanikai napvédők természetes és biztonságos alternatívát kínálnak. Hatóanyagaik rendkívül finomra porított ásványok (cink-oxid és/vagy titán-dioxid), amelyek a bőr felszínén védőréteget alkotnak és az UV-sugarakat visszaverik, illetve szétszórják. A modern fényvédőkben mikronizált ásványokat használnak az átlátszóság érdekében,. Fontos, hogy az ásványok részecskemérete 100 nm-nél nagyobb legyen, mert így a fényvédő transzparens, de már nem szívódnak fel a véráramba és nem károsítják a szervezetet.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail