Karmacsi Mária: Szerintem túl vagyunk a nehezén

Karmacsi Máriát, vagy ahogy mindenki hívja, Maryt, a Budapesti Iparkamara Kézműves Tagozatának elnökhelyettesévé nevezték ki februárban. E pozícióval kapcsolatos terveiről, és a mostani, karanténnal fémjelzett mindennapjairól, valamint az újrakezdésről kérdeztük.

Hogy telnek most a napjaid?
Otthon vagyok a gyerekeimmel, a három és féléves ikrekkel, Lénával és Árpival, valamint a 9 éves nagylányommal, Emmával – rengeteget játszunk. Nagy szerencse, hogy kertes házban lakunk, és hogy a kert most óriási játszótérként funkcionál. Édesanyám nagyon sokat segít, de azért nem unatkozom itthon. Most legalább kiélhetem magam a konyhában, rengeteget főzök, amire korábban sosem volt elég időm.

A Budapest Iparkamara Kézműves Tagozatának az elnökhelyettesévé neveztek ki. Milyen tervekkel vállaltad el ezt a feladatot?
Ahogy kineveztek, jött a járvány, úgyhogy egyelőre még tényleg csak a terveimről tudok nyilatkozni. Három fő pontban foglalnám össze őket:
1.: A kozmetikusok számára szeretném rendezni a hyaluronpennel kapcsolatban felmerülő kérdéseket: a tapasztalatom szerint nagyon sokan végeznek szájfeltöltést hyaluronpennel – megfelelő végzettség nélkül. Nem betiltani kell a hyaluronpen kozmetikai alkalmazását, hanem szabályozni, többek között megfelelő oktatás biztosításával, és annak elvégzéséhez kötni az engedélyezését.
2.: Szűkebb szakmám, a szempillázás terén szeretném a szempilla-építés oktatásának a megreformálását. Megfelelő oktatás híján túl sok a nem igazán hozzáértő, azaz a nem igazi szakember ezen a pályán. Célom, hogy minél több, felelős, jó szakember dolgozzon ebben a szakmában. Ehhez természetesen minőségi alapanyagok is szükségesek.
3.: Ez a tisztség egyfajta küldötti pozíció is egyúttal. A főbb céljaim egyike, hogy a Kamara és a kozmetikusok között megteremtsem a megfelelő kommunikációt. Erre nem elég egy zárt FB-oldal. Minden fórumot, rendezvényt meg kell ragadnunk, hogy napi szintű, élő kapcsolat legyen közöttünk.
Itt fontosnak tartom, hogy az oktatással kapcsolatos rendeletekről, rendelkezésekről naprakész tájékoztatást nyújtsunk a kozmetikusok mellett a pillásoknak is, akik egy szempillaépítő-mesterhez valószínűleg könnyebben fordulnak tanácsért, segítségért.

Kozmetikusmester, szempillaépítő és tetováló szakember, emellett szalontulajdonos vagy. Téged hogyan érintett a koronavírus-járvány?
Két alkalmazottam és három tanulóm van – ezzel szerintem meg is válaszoltam a kérdést… Totál leálltunk, azaz bevétel nélkül kell a járulékokat fizetnem. Nagy erőt jelent a számomra, hogy tudom, számíthatunk a vendégekre, akik ugrásra készen várják, hogy jöhessenek.

Kozmetikus tanulóid vannak, akik májusban vizsgázni fognak. Az utóbbi, vendég nélküli hetek ellenére is sikerült őket megfelelően felkészítened a vizsgákra?
Igen, a bezárásig rengeteg munkánk volt, sikerült megfelelő tapasztalatokat szerezniük, most pedig online tartok nekik órákat.

Mi a véleményed a mostanság forrongó újranyitásról-zárvatartásról?
Bevallom, kicsit igazságtalannak tartom, hogy a fodrászok és a manikűrösök fogadhatnak vendégeket, míg a kozmetikusok nem. Megfelelő fertőtlenítés biztosításával szerintem nem veszélyesebb egy arckezelés, mint egy hajfestés. De ahogy mondtam, itthon töltöm a napjaimat, egyelőre még nem dolgozom, maximum 1-1 közeli barátnőmnek oldom meg a pillás gondjait…
A szalonban is csak termékértékesítés van, futárral küldjük ki a megrendelt termékeket.

Van, aki már kinyitott, neked mi a véleményed? KATTINTS!

Milyen visszajelzéseid vannak a vendégeid részéről? Szeretnék, hogy minél előbb újranyissál?
Nagyon-nagyon várják. Tökéletesen megbíznak bennem, tudják, hogy vigyázok rájuk.  Amennyiben a kijárási korlátozáson enyhítenek, és újrafogadhatjuk a vendégeket, május végén kinyitjuk a szalont. Szerintem túl vagyunk a nehezén. Szerencsére időben leállt az ország és leállt a szakma is.

Milyen higiéniai szabályokat vezettek be majd a nyitás után?
Maradunk az eddigi, igen szigorú rendszerünknél. Nálunk a kozmetika olyan, mint egy orvosi rendelő. Én eleve már egy porszemért is harapok.
Eddig is folyamatosan fertőtlenítettünk – nemcsak az eszközöket, hanem lényegében mindent. Eddig is viseltünk maszkot például a tetoválásnál és a szempillaépítésnél. Mostantól minden kezelésnél használunk majd maszkot, és az arckezelés kivételével a vendégeinkre is adunk. Ehhez megfelelő maszk és kesztyű áll a rendelkezésünkre.

Említetted, hogy fontosnak tartod a Kamara részvételét a szakmai rendezvényeken. Az Őszi Beauty szakkiállításon találkozhatnak veled és a kamara képviselőivel a szakemberek?
Igen, mindenképpen, tervben van.

Mit üzensz a kozmetikusoknak?
A járvány megmutatta, hogy mindenkinek be kell biztosítania magát, előrelátóan kell gondoskodnia a jövőről, azaz takarékoskodnia kell. Erre figyelni kell a költségeink megtervezésénél, beleértve a kollégáinkat is, és az árak kialakítását is.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail