Fotó: Freepik.com

Kozmetikai kezelések 2. rész: Tonizálás

Ez a művelet történhet a letisztítás után, de a kozmetikai gyakorlatban sokszor csak a peelingezés után következik. Vannak olyan szakemberek is, akiknél a sorrend úgy alakul, hogy letisztítás-tonizálás-peeling-tonizálás.

Célja:

⇒ a bőr tonizálása, ezáltal az izomtónus fokozása;
⇒ hidratálás, ezáltal a bőr előkészítése a hatóanyagok befogadására;
⇒ az arctej zsíros maradványainak eltávolítása tenzidekkel (amennyiben emulziót, vagy lemosó krémet alkalmaztunk a letisztítás műveleténél);
⇒ pH-visszaállítása (abban az esetben, ha lúgos kémhatású készítményt alkalmaztunk a letisztítás műveleténél)

Hatásmechanizmus: enyhén savas kémhatású révén frissítik, tonizálják a bőrt. A mai tonizáló kozmetikumok zöme hidratáló anyagokat is tartalmaz annak érdekében, hogy már ebben a műveletben is hidratáljuk a bőrt. A bőr hidratálásával fokozzuk a hatóanyagok penetrációját a bőrbe és hatékonyabbá tudjuk tenni a kezelést. Savas kémhatásuk miatt visszaállítják a bőr normál pH-ját, erre azonban csak akkor van szükség, ha lúgos kémhatású készítményt alkalmaztunk (a korszerű letisztító kozmetikumok ritkán lúgosak, maximum a szeborreás bőrtípusokra alkalmazott letisztító kozmetikumok között találkozunk lúgos kémhatású készítménnyel). Amennyiben emulziót, vagy lemosó krémet, esetleg olajat alkalmaztunk a bőr szennyeződéseinek és a sminkmaradványok eltávolítására, úgy szükséges lehet a tonizáló kozmetikumban tenzidek jelenléte, amelyekkel a bőrön maradt „zsírmaradványokat” hatékonyan el tudjuk távolítani. Hidratáló anyagként általában felszíni hidratáló anyagokat tartalmaznak a tonizáló kozmetikumok.

Jellemző kozmetikumok: arcvizek (tonikok), arcszeszek (maximum szeborreás bőrtípusokra), géltonikok. Vannak olyan cégek, amelyeknél nincs külön a letisztító kozmetikum és a tonizáló kozmetikum. Véleményem szerint a professzionális termékpalettáknak tartalmazniuk kell mindkét típusú kozmetikumot, akár bőrtípusonként, a megfelelő hatóanyagokkal.

Olvasd el a sorozat első részét is, a letisztítást! KATTINTS!

Hatóanyagok hatásmechanizmus szerint:

1. Tonizáló szerek: tonizálni a savak, savasan hidrolizáló sók és a kis szénatomszámú, egyértékű alkoholok (etil-alkohol, izopropil-alkohol, stb.) tudnak. Utóbbiakat szeborreás bőrtípusra készült kozmetikumokban alkalmazzák első sorban. Savak tekintetében az enyhébb, nagyobb pH-jó (5-7), ún. hámképző savakat alipikus és dehidratált bőrtípusokra, pH 3-5 közötti ún. hámoldó savakat szeborreás bőrtípusokra, illetve vastag felhámú bőrök esetén alkalmazunk. A savasan hidrolizáló sók bőrre gyakorolt hatása megegyezik a savak bőrre gyakorolt hatásával. Gyógynövények kivonatokat is alkalmazhatunk tonizálásra, jellemzően a magas „savtartalmú” növényi kivonatok alkalmasak erre a célra (zsurló, zsálya, cserszömörce, hamamelisz, nyírfa, stb.)

  • etil-alkohol: a modern kozmetikumokban nem alkalmaznak nagy koncentrációjú etanolt a készítményekben. Szeborreás bőrtípusokra is (ahol „zsírtalanító” szerepe is van az etil-alkoholnak) max. 20-30%-ban alkalmazzák tonizáló szerként.
  • hámképző savak: gyümölcssavak (almasav, citromsav, borkősav, mandulasav), csersav
  • hámoldó savak: tejsav, glikolsav, szalicilsav, stb.

2. Hidratáló anyagok: a tonizáló kozmetikumokban első sorban felszíni hidratáló anyagokat alkalmaznak. Pl.: szénhidrátok (magas szénhidrát tartalmú gyümölcsök kivonatai), zsírkísérő anyagok (lecitin, koleszterin), méz alacsony koncentrációban, többértékű alkoholok és származékai (glicerin, szorbit, glikolok és származékaik).

3. Tenzidek/felületaktív anyagok: abban az esetben célszerű tenzid tartalmú tonikot választani, ha előtte emulziót (arctej), arcolajat, vagy lemosó krémet alkalmaztunk letisztításra. Segítik a bőrön maradt zsiradékok eltávolítását. Mivel nem a tisztítás az elsődleges céljuk, kíméletes tenzideket célszerű alkalmazni a tonizáló kozmetikumokban.

  • Kíméletes tenzidek: nátrium-cocoyl-glutamát (lipoaminosav), coco-betain, cukortenzid, cocamidopropil-betain
  • Egyéb: izopropil-mirisztát, izopropil-palmitát, cetil-alkohol, sztearil-alkohol
Olvass bővebben a hatóanyagokról! KATTINTS!

Hatóanyagok bőrtípus szerint:

Szeborreás bőrtípusok: ezeknél a bőrtípusoknál nagyon fontos, hogy a tonizálás művelete során is segítsük a feleslegben lévő faggyú eltávolítását a bőrről. Ám még ezeknél a bőrtípusoknál sem indokolt a bőr túlzott szárítása, tehát ha etil-alkohol tartalmú tonizáló kozmetikumot alkalmazunk, mindenképpen fontos, hogy az etanol mellett hidratáló anyagok is legyenek a készítményben.

Alipikus bőrtípusok: ezeknél a bőrtípusoknál hiányzik a megfelelő mennyiségű zsíranyag, ezért a tonizálásnál kerüljük a kis szénatomszámú, egyértékű alkohol tartalmú készítményeket. Enyhe, kíméletes tenzideket és hidratáló anyagokat tartalmazhat a tonik. Mivel az alipikus bőrtípusok gyakran kipirosodásra hajlamosak, érzékenyek, vagy gyulladásra hajlamos érzékenyek, tartalmazhat a tonizáló kozmetikum nyugtató anyagokat, illetve nyugtató hatású gyógynövény-kivonatokat is (kamilla, körömvirág, kék búzavirág, hársfa, stb.).

Dehidratált bőrtípusok: ezeknél a bőrtípusoknál is fontos, hogy ne szárítsuk a bőrt, kíméletes tenzideket és hidratáló anyagokat tartalmazó arcvizeket, vagy géleket választhatunk a bőr tonizálására. Amennyiben a felszíni vízhiány mélyrétegi vízhiánnyal is társul, a tonikban lehet mélyrétegi vízhiányt is pótló anyag (pl.: kis molekulasúlyú hialuronsav, urea, vízmegkötő faktorok, stb.)

Amikor kombinált bőrtípusokkal találkozunk, akkor mindig a domináns bőrtípus és annak mértéke dönti el, milyen tonizáló készítményt alkalmazunk. A kezelés céljait figyelembe véve döntsünk.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail