Fotó: Freepik.com

Kozmetikai kezelések 1. rész: Letisztítás

Legújabb sorozatunkban a kozmetikai kezeléseket vesszük gorcső alá. Külön-külön foglalkozunk az arckezelés egyes lépésivel, kezdve az arctisztítástól a hidratáló masszázson át a záró ápolásig.

A letisztítás célja: a bőr letisztítása, a szennyeződések és a sminkmaradványok eltávolítása

Hatásmechanizmus: a bőrön lévő szennyeződések zsírszerűek, hisz elegyednek a bőr váladékaival, elsősorban a faggyúval. Ezért olyan anyagokkal tudjuk eltávolítani és hatékony tisztítást végezni, amelyek szintén zsírszerűek (apolárosak), vagy kettős jelleműek/amfifilek/amfipatikusak (zsírszerű és vizes részt is tartalmaznak), vagy lúgos kémhatásúak (zsíroldóak). Az utolsó mechanizmus alkalmazása nem jellemző a korszerű kozmetikai kezelések során és a professzionális készítményekre. Igen ritkán alkalmaznak lúgokat letisztító hatóanyagként, mert nagyon szárítják és túlzottan zsírtalanítják a bőrt. Ezeket inkább otthon alkalmazzák a vendégek (tusfürdős, szappanos arctisztítás).

Hallgasd meg Te is Juhász Klári előadását július 27-én, hétfőn, a Digital Beauty Day(s)-en. KATTINTS a részletekért! 

Jellemző kozmetikumok: arctejek, arcolajok, lemosó krémek, letisztító gélek, kétfázisú gélek, micellás víz, „szappanok” (szeborreás bőrtípusokra, pl.: Fekete szappan), stb.

Hatóanyagok hatásmechanizmus szerint:

  1. Apoláros/zsírszerű anyagok: „hasonló a hasonlóban oldódik” elv alapján tisztítanak. Fontos, hogy ne szívódjanak fel a bőrbe, vagy lassan szívódjanak fel, a letisztítás művelet alatt (pár perc) semmiképpen ne szívódjanak be a bőrbe.
  • növényi olajok: ricinusolaj, kókuszolaj, lenolaj, napraforgóolaj, stb.
  • ásványi zsírok/olajok: paraffinolaj, vazelin
  1. Tenzidek/felületaktív anyagok: csökkentik a zsírszerű szennyeződés és a víz felületén fellépő határfelületi feszültséget, ezáltal távolítják el a bőrről a szennyeződéseket. Vannak „erősebb”, alaposabban tisztító, de enyhén szárító hatású tenzidek, és „kíméletes” tenzidek.
  • Enyhén szárító tenzidek: nátrium-lauril-szulfát, TEA-aluril-szulfát
  • Kíméletes tenzidek: nátrium-cocoyl-glutamát (lipoaminosav), coco-betain, cukortenzid, cocamidopropil-betain
  • Egyéb: izopropil-mirisztát, izopropil-palmitát, cetil-alkohol, sztearil-alkohol
  1. Lúgos kémhatású anyagok: oldják a zsírszerű szennyeződést és a faggyút, alaposan tisztítanak. Alkalmazásuk csak szeborreás bőrtípusoknál indokolt.
  • TEA (trietanol-amin) felhabzó lemosóban

Hatóanyagok bőrtípus szerint

Szeborreás bőrtípusok: ezeknél a bőrtípusoknál nagyon fontos, hogy a zsírszerű szennyeződések mellett a „többlet” faggyútól is megszabadítsuk a bőrt már a tisztítás műveletében. Bátran választhatunk erőteljesebb tisztító anyagokat, ügyelve arra, hogy a túlzott zsírtalanítás során megbomlott bőrfelszíni hidrofil lipid szerkezetét a kezelés további műveleteiben állítsuk vissza. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a bőr védtelenné válhat és a szeborreás bőrállapot még rosszabb lehet. Kerüljük a zsíranyag tartalmú letisztítókat. Válasszunk géleket, vagy micellás vizet.

Alipikus bőrtípusok: ezeknél a bőrtípusoknál hiányzik a megfelelő mennyiségű zsíranyag, ezért kíméletesen kell letisztítanunk és ügyelnünk kell arra, hogy ne zsírtalanítsuk túlzottan a bőrt. Válasszunk arcolajat, vagy lemosó krémet a bőr letisztítására.

Dehidratált bőrtípusok: ezeknél a bőrtípusoknál is fontos, hogy ne szárítsuk a bőrt, kíméletes tenzideket tartamazó készítményeket és könnyű, hidrofil emulziókat, vagy géleket választhatunk a bőr letisztítására.

Amikor kombinált bőrtípusokkal találkozunk, akkor mindig a domináns bőrtípus és annak mértéke dönti el, milyen letisztító készítményt alkalmazunk. A kezelés céljait figyelembe véve döntsünk.

TUDJ MEG MINDENT A BŐRTÍPUSOKRÓL!

Báthory Kati és Juhász Klári Bőrtípusok a kozmetikai gyakorlatban című könyvében összegyúrva olvashattok az elméleti ismeretekről a nélkülözhetetlen gyakorlati tapasztalatokkal, amelyek segítik a bőrtípusok felismerését, ez pedig megfelelő segítséget nyújt a kozmetikai kezelésekhez. Különlegessége, hogy a különböző bőrtípusokat korok szerint csoportosították és aszerint adnak gyakorlati és kezelési tanácsot.

MEGVÁSÁROLOM


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail