Fotó: Freepik.com

Mindent a gyantázásról

A szőrtelenítés kétségtelenül az egyik legősibb módszer, amit a nők évezredek óta használnak. Különböző kultúrák különbözőképpen gondolkodtak a szőrtelenítés kérdéséről, a XX. sz. Amerikájából indult újra hódító útjára a depiláció divatja, amely ma egyet jelentet a jól ápoltsággal.

A szőrnövési rendellenességek kozmetikai kezelésének egyik módja a gyantázás, amely a mechanikai depilációs módszerek csoportjába tartozik. A depiláció alatt ideiglenes szőreltávolítást értünk, amikor a szőrtüszőből a szőrszálat úgy távolítjuk el, hogy az azokat létrehozó mátrixsejtek osztódása nem szűnik meg.

Gyantázási technikák.

Ma már csak kevesek emlékeznek a lábasban melegített gyantákra, amelyeket a 90-es évek elejétől robbanásszerűen váltottak fel a görgőfejes, patronos gyanták.
Később újra divatba jöttek a spatulával kenhető táblás, pasztillás, konzerv stb. gyanták, amelyek ma már egyszer használatosak, s speciális, könnyen tisztítható, hőfokszabályozós gyantamelegítőben melegíthetők. Összetételük a régi gyantákat idézi, így általában szintetikus viaszokat, méhviaszt, kollofóniumot (fenyőgyanta származék) és egyéb adalékokat tartalmaznak, bár az állandó fejlesztések eredményeképpen folyamatosan újabb és újabb természetes hatóanyagú gyanták kerülnek a piacra.

Hagyományos …

A hagyományos gyantázási technika jellemzője, hogy a gyantát mindig a szőrnövekedésével azonos irányba kenjük fel a bőr felületére. A lehúzás minden esetben a szőrnövéssel ellentétes irányban történik kb. 45°-os szögben.

… és modern eljárások

Az egyik legújabb depilációs eljárás az úgynevezett cukorpasztás, illetve mézemulziós szőrtelenítés, amelyek az ókori cukor, citromlé, víz főzetének újkori változatai. Mindkét anyag természetes alapanyagokat tartalmaz és a gyantázás kellemetlen tüneteit hivatott megszüntetni.
Mind a cukorpasztás, mind a mézemulziós eljárás a hagyományostól eltérő technikát alkalmaz, hiszen a felkenés a szőrnövéssel ellentétesen, a lehúzás pedig a szőrnövéssel azonos irányba történik. Gyakorlást igénylő eljárás, de megéri a fáradtságot!
Az elhalt hámsejteket tapadnak csak bele, így a fajdalom is kisebb, mivel nem traumatizálják a bőrt. Az érzékenyebb területek (bajusz, szemöldök, fazon stb.) gyantázás utáni kipirulása is kiküszöbölhető velük.
Rövid 1-2 mm-es szőr eltávolítására is alkalmasak, a felkenés-lehúzás iránya miatt, szinte kiemelik a szőrszálat a tüszőből, így a beletörés veszélye is megszűnik. Alkalmas a benőtt szőrök eltávolítására is.
Vízoldású, tehát a bőrfelületről vízzel lemosható, a textíliákból könnyen kimosható.

A következőkben, a teljesség igénye nélkül, a különböző hatóanyagú gyantákat mutatok be:

  • Olívás gyanta: Kíméletes, mert nem tapad rá a bőrre, de mégis hatékonyan távolítja el a szőrt. Ideális száraz, napbarnított bőrre.
  • Azulénes gyanta: Csökkenti a bőrpír kialakulásának esélyét az érzékeny bőrön.
  • Teafaolajos gyanta: Csökkenti a szőrtüszőgyulladás esélyét, nyugtatja az irritált bőrt.
  • Levendulaolajos gyanta: Nyugtató, bőrkímélő hatású.
  • Titándioxidos mirhás gyanta: Bőrkímélő, nyugtató hatású, erős szőrzetre is alkalmazható.
  • Ginsengolajos gyanta: Kimondottan férfiak részére, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, meggátolja a szőrszálak benövését és a szőrtüszőgyulladást.
  • Csokoládés gyanta: Minden bőrtípusra, valódi kakaóval, nyugtató hatású.
  • Szerecsendió-vajas gyanta: alacsony olvadáspontú, érzékeny, alacsony fájdalomtűrő képességű vendégek részére.
  • Monoi gyanta: kókuszdió és tiare virág kivonatot tartalmaz, bőrnyugtató hatású.
Tartós szőrtelenítésért KATTINTS! 

Férfiak körében is kedvelt

A férfiak nagy része is szereti követni a divatot, és bizony nem mindenki rajong azért, hogy leborotválja a szeméremszőrzetét. Eddig a férfiak is, nők is sokkal zárkózottabbak voltak, de mindig volt egy olyan réteg, aki kozmetikusra bízta ezt a kényes témát.  A szőrtelenítés ma már higiéniai kérdés is, hiszen amellett, hogy megszünteti a kellemetlen szagokat, sokkal kényelmesebb, tisztább érzést biztosít. Persze vannak olyanok is, akik átesnek a ló túloldalára és extrém kérésekkel fordulnak kozmetikusukhoz, ezért nem csoda, hogy sokan nem is vállalják ezt a feladatot. Ugyanakkor, ha mindenki betartja a “szabályokat”, semmi gond nincs a férfiak intim gyantázásával sem. Szerencsére ma már egyre több helyen szívesen fogadnak férfi vendéget is, amit a kozmetika honlapján külön fel is tüntetnek.

– Ma már egyáltalán nem tabutéma az intim szőrtelenítés a férfiak körében sem. Sőt, vannak kozmetikák, amelyek kifejezetten intim gyantázásra specializálódtak. A férfiak korábban leginkább borotvával oldották meg maguknak ezt a kérdést, csak nem számoltak a következményeivel – mondta korábban Nagy Krisztina, a Naturiti intimkozmetika egyik tulajdonosa, aki hozzátette: bizony a borotválás után a szőrtüszők, főleg ebben a nagy melegben elég csúnyán be tudnak gyulladni. Ezt leginkább a motorosok érzékelhetik, vagy akik éppen nyaralni indulnak és egy Magyarország- Horvátország távot vezettek le. De kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb motiváció a komfortérzet, hiszen a szőrtelenítés után nem pattogzik ki a vendég bőre.

Az alábbiakban áttekintjük a tarkó, a szakáll és a fejbőr, a kéz, a hát és a mellkas szőrtelenítésének fogásait.

A tarkó

■ Szőrtípus: Intermediáris szőr
■ Sajátosságok: A szőrtelenítés ezen a területen nem okoz nehézséget.
Magától értetődő, hogy itt is gondolni kell az utóápolásra, a szőrtüszők megnyugtatására. A fodrászlátogatás és a szőrtelenítés között teljen el legalább 24 óra, mivel a hajnyírás által még irritáltabbá válhat a bőr.
■ A vendég előnye: A fodrász legtöbbször csak gyorsan kiborotválja a hajat a nyakból, viszont a férfiak egy részénél egészen a hátig leterjedhet a tarkó szőrzete. A tarkó szőrtelenítve rendkívül ápoltnak néz ki, az eredmény nagyon tartós, valamint frizura is jobban érvényesül.

Szakáll és fejbőr (kopaszodás esetén)

 Szőrtípus: Terminális szőr
■ Sajátosságok: Ez a terület több különlegességet is rejteget. Szőrtelenítése, ha egyáltalán lehetséges, akkor csak cukorpasztás módszerrel végezhető, melyhez egy speciális képzés szükséges, mivel hogy a szőrtüszők a férfiak szakállánál a bőrben egymással összefonódhatnak.
■ vendég előnyeAz ok, ami miatt a szőrtelenítés mellett dönthetünk ezen a területen, gyakran a bőrproblémák. Amennyiben szőrtelenítésre alkalmas a terület, úgy megoldódhatnak a problémák. Ez mindazonáltal egy szoros együttműködést feltételez a kozmetikus és vendége között.

A kéz

■ Szőrtípus: Intermediáris és vellus szőr
■ Sajátosságok: Legtöbbször csak a kézfejek szőrtelenítését kérik a vendégek, a karokét nem. Ügyelnünk kell arra, hogy természetes átmeneteket képezzünk, és a vendég ne úgy nézzen ki kezelés után, mint aki szőrpulóvert hord. Nyugtató hatású utókezelés alkalmazása szükséges mindenekelőtt a vellus szőr tüszőinél.

■ A vendég előnye: A kezek sokkal ápoltabbnak tűnnek, ha nem burjánzik rajta a szőr.

Hát és mellkas

■ Szőrtípus: Intermediáris és terminális szőr
■ Sajátosságok: A szőrtüsző mélysége a háton kb. 3-4,5 mm, a mellkason kb. 3-3,5 mm. A férfiak esetében fokozottabb a faggyútermelés a háton oly mértékben, hogy gyakran aknés bőrtünetek kísérik. Ezért a mellkason és a háton azok miatt az eltávolított szőrszálak miatt, amelyek épp a növekedési (anagén) fázisukban voltak, gondoskodnunk kell speciális utókezelésről. Ebbe beletartozik közvetlenül a szőrtelenítés után alkalmazott ápoló, nyugtató termékek használata, és az otthoni ápolásra vonatkozó tanácsok, melyeket a következő 24-48 órában érdemes betartani. Az ápolás magába foglalhatja pl. holt-tengeri só használatát borogatáshoz vagy fürdőhöz. A vendégnek tanácsoljuk a fokozott izzadással járó tevékenységek kerülését, pl. sportolás, az esetleges allergiás reakciók, rohamok kizárásának érdekében. A mellkas szőrtelenítésénél ügyeljünk arra, hogy az átmenetek természetesnek tűnjenek, és ne legyenek éles határvonalak a szőrös és szőrtelen területek között.
■ A vendég előnye: A bőrkép javulása és magasabb komfortérzet a bőrön, vagyis a szőrtelenített testrészen. Az aknés bőrkép javulására is számíthatunk, ha megfelelő kezeléssel párosítjuk. A szőrtelenítés során fellépő fájdalom alkalomról alkalomra csökken, a szőr struktúrájában gyengül és hamarabb leválik a szőrtüszőről. A rendszeres szőrtelenítés még a korai, növekedési (anagén) fázisban tartósabb eredményt hoz a vendég számára.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail