Fotó: Freepik.com

A fényvédelemtől a bőrmegújításig

Minden évszaknak megvannak a jellegzetes kozmetikai elváltozásai, amelyek más és más kezelési eljárást és hatóanyagot igényelnek. Tekintsük át a legfontosabbakat!

A télen gyakorta zord, hideg időjárás a bőrnek, a napfényes órák számának fogyatkozása pedig a léleknek jelent kihívást. A hideg évszak jellemző kozmetikai elváltozásai között említhetjük a testvégek szederjességét, a lichenifikációt, a kicserepesedett ajkakat és a hámló, érzékeny arcbőrt. A kozmetika célja ilyenkor a bőr védelme, táplálása és a vitaminok pótlása. Bár a bőr hidratálása mindig fontos szempont, azonban fagyos időben kerüljük a vizes, hidratáló krémek önmagában való alkalmazását. Télen a „testesebb” természetes zsírokban, olajokban gazdag és zsíroldékony vitaminokkal dúsított, az adott bőrtípusnak megfelelő tápláló krémekre kerül a hangsúly. A bőrbarrier károsodásának kivédésére alkalmazhatunk pl. sheavaj-, jojoba-, ligetszépeolaj-, virág(rózsa, jázmin)-, méhviasz-, lanolin-, ill. ceramid-tartalmú készítményeket.

Boldogító SPA-kezelések

A természetes fény hiánya, a tél ködös szürkesége az ún. örömhormonok (endorfin, szerotonin, dopamin) szintjének csökkenéséhez vezethet, melynek következményeképpen fáradtságérzés, ingerlékenység, kiegyensúlyozatlanság vehet erőt rajtunk. A SPA-kezelés a tél kedvelt szolgáltatásainak egyike. Az infra- és gőzkabinok, a szaunák és az aromaterápia iránti igény ezidőtájt megnő, melyek alkalmazására a kozmetikai kezelések során is nyílik lehetőség. A 100%-osan természetes illóolajok segítségével kedvezően befolyásolhatjuk vendégeink hangulatát. Illóolaj diffúzor segítségével kellemes, ellazító légkör teremthető a kozmetikában. Például a levendulaolaj, a muskotályzsája, a vanília, a bergamott, a rózsa, az édesnarancs és a jázmint fokozza a boldogsághormonok termelődését. A masszázs során is segítségül hívhatjuk az illatokat, de tartsuk szem előtt, hogy az illóolajok célirányos használata hozzáértést, szaktudást igényel!

A SPA-kezelésekről bővebben is olvashatsz, ha IDE KATTINTASZ! 

Fényvédelem és testkezelés

A csendes téli komorságot a tavasz kirobbanó lüktetése váltja fel, a szélsőséges időjárási körülmények ún. tavaszi bőrgyulladásokat okozhatnak. Ezen aktív vérbőséggel járó keringési rendellenességek és a „bőrfellángolás” nyugtatására a segítségünkre lehet a kozmetikában többek között a tamanuolaj-, a betain-, a tömjén- valamint a B5 –vitamin-tartalmú kozmetikumok, és a virágvizek (pl. levendula, rózsa). A vadgesztenye-kivonat (escin), a C- és P-vitamin az erek rugalmasságának megőrzésében, a troxerutin a kapillárisok falának stabilitásában jelentősek.
Már tavasszal célszerű megkezdeni az UV-sugárzás elleni védekezést, ezzel megelőzve a nem kívánt pigmentfoltok kialakulását. A tavasz továbbá a különböző testkezelések (pl. fogyasztókúrák és cellulitkezelések) kiemelkedő időszaka is, hiszen a „bikiniszezonra” minden nő kívánatos szeretne lenni. A rendelkezésünkre álló gépi és manuális kezelések (pl. vákumkezelések, passzív izomstimuláló eljárások, masszázsok, testtekercselés) palettája széles, valamint számos kozmetikai cég kínál megoldást testkontúr problémákra és a cellulitra is különböző testkezelő soraikkal. Ezen kozmetikumok olyan hatóanyagokat, gyógynövényeket tartalmaznak, melyek a keringés és a vérbőség fokozását (pl. koffein, algák, kapszaicin, fahéjolaj), a zsír bontását, (l-karnitin) a zsírsejtek ürítésének stimulálását (pl. macskakarom kivonat) hivatottak szolgálni. Továbbá az adiponektin szintézisének fokozását (pl. lótuszvirág-kivonat) és a kötőszövet rugalmasságának viszszaállítását (pl. tigrisfű, borostyán-kivonatok) tűzik zászlajukra.

A fényvédelemről itt olvashatsz! KATTINTS! 

Szőrtelenítés és hidratálás

A kiszámíthatatlan tavaszt a perzselő, fülledten pezsgő nyár követi. A tavasz és a nyár kihagyhatatlan, majdhogynem ,,kötelező” művelete a nemkívánt szőrszálak eltávolítása, a gyantázás. Ezen eljárás során fontos a jól megválasztott, évszaknak és bőrállapotnak is megfelelő elő és utóápoló kozmetikum kiválasztása. A kozmetikus kötelessége továbbá felhívni vendégei figyelmét a beavatkozást követő 6-8 órában a napfürdőzés kerülésére, az adott bőrterület hidratálására és fényvédelmére.
A forró évszak során túlzásba vitt napozás következményeként gyulladás, vízhiány alakulhat ki a bőrön. Az UV-sugárzás hatására fokozódik a szaruképzés, valamint a napfény pozitívan hat a mátrix sejtek működésére is, így a szőrnövés is fokozottabb. A bőr fény elleni védekezéseként a pigmentképzés is aktivizálódik. A bőr fényvédelme kiemelkedő fontosságú. Napjainkban egyre kedveltebbek a természetes eredetű fényvédőszerek, pl. a szezámolaj és a sheavaj. Ezek mellett a bőr fénykároktól való megóvásában a fizikai (pl. TiO2) és a kémiai elven (pl. fahéjsav-származékok) működö fényvédő kozmetikumok alkalmazása is jelentős. A modern fényvédők már nem csak az ultraviola sugárzás ellen „veszik fel a kesztyűt”, hanem az infravörös sugárzás okozta károk megelőzésére is törekednek. A nyári nap által cserzett, szomjas bőrök gyógyíre a rehidratálás, például hyaluronsavval, prokollagénnel, aminosav-komplexszel, hársfa-kivonattal, Aloe verával, algákkal, édes gyümölcsök levével (szénhidrátok), argán-, édes mandula- vagy makadámia olajjal.

Bőrmegújítás és regenerálás

A forró nyári napok utáni enyhülést az ősz hozza meg, mely a kozmetikai ,,tatarozás” időszaka, ilyenkor célszerű a kialakult hiperkeratózis és pigment-rendellenességek kezelése. A bőr koptatása a kozmetikában történhet csiszolás (pl. mikrodermabrázió, hidrodermabrázió) vagy savas hámlasztás (AHA, BHA savak) útján. A pigment-rendelleneségek kezelhetőek a melanin kialakulását megelőző beavatkozásokkal, vagyis a kémiai folyamat gátlásával (inhibitorok). Ide sorolhatók az oxidációgátlók (pl. C-vitamin), az enzimgátlók (pl. azelainsav, százszorszép-kivonat), illetve az érett melanin bazálsejtekbe való átjutását gátló anyagokkal (pl. B3 –vitamin). A már meglévő melanin átalakítása pl. továbboxidálással (peroxidok, persók) valósítható meg.
A bőr felsértésével/traumatizálásával járó kezelések (pl. dermaroller, mezopen), és a különféle epiláló eljárások (pl. IPL, tűs epiláció) időszaka is a hűvösebb, napfényszegény évszakok. A napégett, fénykárosodott bőrök ápolása során a rehidratáló és gyulladáscsökkentő kezelések mellett a bőr regenerálása, életfolyamatainak támogatása is szükséges (pl. orotsav, resveratrol, silymarin, Q10 –vitamin, fitoszterolok). A rapszódikus időjárás miatti barrierréteg-károsodás – akárcsak tavasszal – a bőr védekezésének gyengülését vonja maga után, ami különféle kozmetikai problémák okozója. Ősszel az arra hajlamosaknál a passzív vérbőséggel járó keringési rendellenességek bőrtüneteinek romlása is megfigyelhető. Mindezek tudatában kiemelkedő jelentőségű a megelőző, azaz preventív bőrápolás.

A szerző 2015-ben „A kozmetikus szakma kitüntetett oktatója” elismerést kapta. A „Kozmetika közép- és mesterfokon” című szakkönyv szerzője. Szakmai elkötelezettségéről vallja: „A kozmetika életem egyik hű Kedvese.”


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail