Fotó: Freepic.com

A nyár slágere: a hidratáció

A nyári napozás és a tengerparti vagy medencés fürdőzés így vagy úgy, de nyomot hagy a bőrön, s az cserzetté, dehidratálttá válik a sós tengervíztől, a medence fertőtlenítőjétől és a nap szárító, hámképző hatásától.  Fiatalabb korban a bőr önregenerációs folyamatai könnyedén orvosolják ezt a helyzetet, de az évek múlásával a párhuzamosan lelassult keratinizáció következtében megvastagodott szaruréteg ilyenkor tovább vastagszik. Mit tehetünk mi, hogy megőrizzük a vendégeink komforortérzetét?

Az UVA-sugarak a felelősek a bőr idő előtti öregedéséért, a mély ráncok kialakulásáért és a napallergiáért. Átjutnak a hámszöveten, befolyásolják a sejtszaporodást, az elszarusodás folyamatát, valamint az irharétegbe jutva roncsolják a kollagén szerkezetét. Ezért hát ne kezeljük ezt a kérdést felületesen! Ha nem csak felületesen kezeljük a hidratálást, azaz nem csupán „bőrmentén“, hanem a szó szoros értelmében elmélyülünk benne, azaz a bőr mélyebb rétegéig ható komplex kezelést alkalmazunk, megoldhatjuk vendégünk ezirányú bőrproblémáit.

Mikor hidratáljunk?

A bőr hidratációja során nedvességet juttattunk a bőr valamelyik rétegébe vagy pedig nem engedjük azt kiszáradni.

Milyen bőrtípusokat kell hidratálni?
■ A felületes és mélyrétegű vízhiányos bőrt.
■ A szeborrhoeás bőröket, mert helyre kell állítani a bőr emulzióját. Miután a faggyútermelés csökkentése hosszabban tartó kezelések folyamata, ezeknél a bőröknél is  azonnal kezdhetjük a nedvesség bejuttatását. Így a relatív vízhiányos bőr kezdi visszanyerni a színét és meggyorsulnak a transzportáló folyamatok.

Bőrmegújítás peelinggel

A megvastagodott elhalt hámréteget nem érdemes táplálni, mert az értékes hatóanyagok nem jutnak a mélyebb rétegekbe. A testünknek, az arcunkhoz hasonlóan, szüksége van egy megújító peelingre.

Barnacukros sheavajas (Butyrospermumparkii) bőrradírral gondosanlepeelingezzük az egész testet. Különösen figyelünk a könyök, a térd, a sarok, a comb, és a felső kar külső részére. Hatására jelentősen felgyorsul a friss, új sejtek képződése. A sheavaj testhőmérsékleten olvad, így jól csúszik, könnyű vele dolgozni, kiváló vízmegkötő, anyagcsere fokozó tulajdonságú, tápláló, regeneráló A-,D-, E-vitaminban, fitoszterolban gazdag. A barnacukor kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket.

High-tech bőrfiatalítókról olvastál már? KATTINTS!

Hidratálás algamaszkkal

A peeling után jöhet a hidratálás!

A megtisztított bőrfelületet bevonjuk vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, lehúzható algamaszkkal (Spirulinaplatensis).
→Megtalálható benne a B-vitamin teljes skálája, többek között a sejtépítésben fontos szerepet játszó B-12 vitaminban is igen gazdag,
→emellett béta-karotint, C- és E-vitamin is tartalmaz.
→Nukleinsav-, és V-linolénsav tartalma elősegíti a prosztaglandin képződését, amely segít a sejtszaporodásban és lassítja az öregedést.
→Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, kalciumot, nátriumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szelént, jód- és káliumot.

Relaxáló testmasszázs
A maszk eltávolítása után következik a testmasszázs, hogy ne csak a hidratált bőrről, hanem a kiegyensúlyozott lélekről is gondoskodjunk.
Alkalmazandó olajok:
Az új sejteknek értékes tápanyagokra van szükségük a fejlődéshez ezért mindenképpen jó minőségű, ellenőrzött gazdálkodásból származó
■növényi bázis olajokat és esszenciális olajokat használjunk a masszázsolaj keverékben.
→ Az édesmandula-olaj(Prunuspmygdalus) növényi proteinjei rugalmasítják a szöveteket, A-vitamin tartalma segíti az új sejtek képződését.
→ A szőlőmagolaj (Vitisvinifera) rugalmasító, fiatalító hatású, regenerálja a kollagént, ránctalanítja, feszesíti a petyhüdt bőrt, antioxidáns hatóanyagai védik a sejteket.
→ Az avokádóolaj (Perseagratissima) A-, B-, C-, D-, E-, K-vitaminban gazdag, összetétele hasonlít a faggyú összetételéhez, ezért könnyen felszívódik. Kiváló hidratáló, sejtregeneráló.

■A bázis olajok hatását esszenciális illóolajok hozzáadásával fokozzuk.

→ A rózsafa (Anibaroseodora) esszenciális illoolaj kíméletesen helyreállítja a szöveteket, támogatja az új sejtek születését.

→ A szantál(Santalum album) esszenciális olaj kiváló hidratáló tulajdonságú, és a legérzékenyebb bőrt is helyreállítja.

Gépi megoldások

Több gépi megoldás is van már, a gyorsan fejlődő technika ezen a területen is érezteti a hatását.

■ A felületes hidratálás már a gőzöléssel is elkezdődhet.  Az ultrahang által előállított gőz hideg is és meleg is lehet, fantasztikusan selymes párává porlasztott, ezáltal finom fátyolként fedi be a bőrt.
■ A kedvelt hidroabráziónak is a második fázisa a hidratálás.
■ Több készülek van, amivel egy sós, enyhe peeling után, kisebb nyomással vízben oldódó hatóanyagokat juttatunk a bőrbe.
A kezelés tartós hatásában azonban meglehetősen megoszlanak a vélemények.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail