Fotó: Freepik

Alanyi mentes KATA-snak kell-e áfát fizetnie?

Az alanyi adómentesség esetén alapesetben nincs fizetendő áfa. Azonban, ha vásárol valamit, akkor azt ÁFA-san veszi. Ha az eladó áfás, hiába mondja neki, hogy ő alanyi mentes, ez az eladót nem fogja érdekelni, hiszen ha ő áfás, neki kötelező felszámítania az áfát, be kell vallania és be kell fizetnie.

Azaz, az alanyi mentes adózó megfizeti az áfát, igaz, nem az adóhatóságnak, hanem az eladónak. Viszont nem vonhatja le semmiből ezt az áfát, mert az alanyi mentes nem számít fel áfát a kimenő számláiban.

Ami nagyon fontos: az alanyi adómentesség BELFÖLDRE vonatkozik! Azaz a külföldi beszerzésekre NEM.

Közösségi adószám

Ha EU-s országgal lépünk üzleti kapcsolatba, akkor kötelező közösségi adószámot beszereznünk, még mielőtt belevágnánk az ügyletbe, akár vásárolunk, akár eladunk. Létezik egy olyan lehetőség, hogy ha 10.000 euró érték alatt szerzünk be terméket, akkor addig nem kötelező a közösségi adószám.
Szolgáltatásra viszont ez nem igaz, ott azonnal szükség van a közösségi adószámra.

Facebook és Google hirdetés igénybevétele

Ha vállalkozóként szeretnénk igénybe venni egy eu-s szolgáltatást, pl. facebook vagy google hirdetést, akkor meg kell adjuk a közösségi adószámunkat, és  áfa nélküli számlát kapunk. De ez nem azt jelenti, hogy nekünk nem kell áfát fizetni! Nem kell a Facebooknak vagy a Google-nek, az igaz, de a magyar adóhatóságnak kell! Mint ahogy Magyarországon is kell, ahogy az előbb említettem. Ha áfakörösek vagyunk, akkor ezt az áfát levonásba helyezhetjük, ha viszont alanyi mentesek, akkor bizony ez nem lehetséges.

Példa a hirdetés utáni áfafizetésre

Havi 10.000 Ft Facebook hirdetés. Megadjuk a közösségi adószámunkat, nettó 10.000 Ft-ról kapunk számlát, és ezt is emeli le tőlünk a Facebook. Viszont ennek a 27%-át be kell fizetni a NAV-nak!

Ha áfásak vagyunk, akkor ugyanennyi összeget le is vonhatunk, azaz az egyenlegünk 0 Ft lesz, de ettől függetlenül az ÁFA-bevallást be kell adni!

Ha alanyi mentesek vagyunk, akkor viszont nem lehet ezt levonni, azaz keletkezik 2.700 ft, kerekítve 3.000 Ft ÁFA fizetési kötelezettségünk.

Alanyi adómentes adózó havi áfabevallásra kötelezett, azaz, ha minden hónapban van Facebook vagy Google hirdetésünk,  és a számlában nem szerepel áfa, akkor bizony ezt minden hónapban be kell vallani és be kell fizetni.

Büntetés

Egy be nem adott bevallás akár 500.000 ft-os büntetést is eredményezhet, továbbá ott lehet még a késedelmi kamat, és a hozzákapcsolt adóbírság. Általában nem szoktak elsőre büntetni, előbb jön a felszólítás a rendezésre, ugyanis a NAV pontosan tudja, hogy mely vállalkozók vásároltak ÁFA nélkül közösségen belül, mert ezt megkapják mind a Facebooktól, mind a Google-től, úgyhogy csak idő kérdése, hogy mikor kerül sor az ellenőrzésre. VAgyis, akinek van ezzel dolga, minél hamarabb keressen fel egy könyvelőt. Visszamenőleg 5 évre bármikor sor kerülhet egy vállalkozás ellenőrzésére. Ráadásul egyéni vállalkozóként a saját vagyonával felel a vállalkozó, azaz a bírság kiszabása után jöhet az inkasszó, végrehajtás, stb. Lehetőség van részletfizetésre is, éljünk vele!

(Folytatjuk…) 

Kérdésed van az online adatszolgáltatással kapcsolatban?

Bővebb információért fordulj a cikk szerzőjéhez: Dr. Angyalné Varga Krisztina, szakközgazdász, reg. mérlegképes könyvelő, gazdasági marketing tanácsadó:  06/20 598 4787; angyal.office@gmail.com


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail