Fotó: pixabay.com

Aroma-pszicho

Az aromaterápia illóolajokkal való kezelést, gyógyítást jelent. Amikor mi a kozmetikai szalonban hangulatjavító illóolajokkal dolgozunk, akkor valójában wellness-kezelést végzünk. Az alábbiakban azokkal a felhasználási módokkal szeretném megismertetni a gyakorló kozmetikusokat, amelyeket azok a szépségápolók is kipróbálhatnak, akik még nem rendelkeznek komolyabb aromaterápiás ismeretekkel.

Azt, hogy a kellemes, finom illatok milyen varázserővel bírnak, azt gondolom, senkinek nem kell bizonygatni. Én is sokszor átéltem helyzeteket, amikor a vendég áradozott valamely kozmetikumról, csak mert tetszett neki az illata, miközben a készítmény összetételét tekintve nem érdemelte meg a dicséretet. De milyen jó, amikor értékes összetevőjű kozmetikumokkal dolgozunk, s emellett olyan illóolajokat, illetve illóolajos keverékeket is felhasználunk a kezelések során, amelyek oldják a ráncokat képző feszültséget, és jó közérzetet teremtenek.

Aroma-pszicho avagy wellness-kozmetika

A természetes eredetű, száz százalékban tiszta illóolajok sokféleképpen segíthetnek nekünk abban, hogy vendégeink ellazult arcvonásokkal és összességében sokkal jobb lelkiállapotban távozzanak a szalonból, mint ahogyan megérkeztek.
Az aromaterápia illóolajokkal való kezelést, gyógyítást jelent. Ez utóbbihoz komoly ismeretek szükségesek. Újabban a testmasszázs, a wellness területén is egyre nagyobb szerepet játszik.  Amikor mi a kozmetikai szalonban hangulatjavító Illóolajokkal dolgozunk, akkor valójában wellness kezelést végzünk.

Téli aromakezelésekről olvastál már? Kattints! >>

Az illóolajok hatása az érzelmeinkre

Az illatmolekulák kémiai ingereit az orrnyálkahártya szaglósejtjeinek szőröcskéi elektromos impulzusokká alakítják át, amelyek szinte azonnal bejutnak az agy úgynevezett limbikus rendszerébe, s aktivizálják a hormonszerű hírvivő anyagokat, az úgynevezett neurotransmittereket. A limbikus rendszer az agyalapi miriggyel és a hipotalamusszal összehangoltan működik. Az agynak ezek a részei szabályozzák a hormonműködést és a belsőelválasztású mirigyrendszert. Illatmolekuláktól függően endorfinok, enkefalinok, szerotoninok, noradrenalinok szabadulhatnak fel, amelyek pozitívan hatnak a lelki világunkra, oldják a feszültségeket, görcsöket, javítják a közérzetet. A pszichés állapot javításával ugyanakkor a szervezet fizikai egészségi állapotát is erősítik.
Az endorfin hírvivő anyagot boldogsághormonnak is szokás nevezni, mert euforizáló hatással van a pszichére és fájdalmat is csillapít. Amikor beleszippantunk egy jázmin, egy pacsuli vagy ilang-ilang illóolajat tartalmazó üvegcsébe, akkor kaput nyitunk az endorfintranszmitterek előtt.
Az enkefalin nevű hormonszerű anyag hiánya melankolikus hangulattal jár együtt. A szakember szerint a grapefruit, a rózsa, a jázmin és a muskotályrózsa illóolajai segíthetnek kibillenteni az embert ebből az érzelmi állapotból.
■ A római kamilla, a majoranna és a neroli (narancsvirág) illóolajos cseppecskékkel nyugtató, lazító, harmonizáló hatású szerotoninok áradnak szét a szervezetben.
■ A stressz hatására fokozottabban termelődő adrenalin hormonokat – amelyek tartós jelenléte pszichoszomatikus betegségekhez vezethet – noradrenalinok kiválasztódását serkentő indiai citromfűvel, borókával és rozmaring illóolajokkal is le lehet csendesíteni.
Az illatok közvetlenül is hatnak az érzelmekre. A kellemes illatok a tudatalattiból régi emlékeket is előhívhatnak. Bizonyos illatok beszippantásával „visszarepülhetünk” a biztonságot adó gyerekkorba. Ugyanakkor elutasítóak is lehetünk valamely, egyébként kellemes illóolajjal szemben, ha az egy korábbi kellemetlen személyes tapasztalatunk emlékét idézi fel. Ezért nem árt tesztelni azokat az illóolajokat, amelyeket egy-egy vendégnél használni szeretnénk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy rácseppentünk az adott illóolajból egy papírzsebkendőre, és nem túl közel elhúzzuk a vendég orra előtt. Ha nem nyeri meg a tetszéstét, nem fogjuk használni.

Fotó: pixabay.com

Wellness a kozmetikában

Párologtatás – Nem szükséges különleges készülék ehhez a művelethez. Egy tálkába tegyünk meleg vizet és cseppentsük bele a kiválasztott illóolajat, illetve -keveréket. A víz és az olaj párolgásával már szinte azonnal élvezhető lesz a varázslatos illat. A illóolaj kellemes klímát teremt, tisztítja és ionizálja a levegőt. Ha támad az Influenza, célszerű időnként – már csak önvédelmi okból is – a szellőztetést követően baktérium- és vírusölő illóolajokat párologtatni a kezelő helyiségben (eukaliptusz, fenyőillóolajok). De ne vigyük túlzásba! A kevesebb többet ér!

■ Borogatás – A vendégek nagyon szeretik az illatos, meleg borogatásokat. A kereskedelmi forgalomban nagyon jó Natrue-minősítésű kész fürdőesszenciák kaphatóak. Érdemes kipróbálni ezeket.
A rózsa aromavizet, rózsa illóolajat tartalmazó fürdőesszenciával készült borogatást a kezelés során többször is alkalmazni lehet: például az arc letisztítása után, az arcmasszázs és a végső pakolás eltávolítását követően is. Harmonizáló hatása lokálisan az arcra, a dekoltázsra, és a lelkiállapotra egyaránt kiterjed.
→ A fenyő fürdőesszencia stresszellenes hatású, ugyanakkor kezdődő bronchitisz ellen is jó.
→ A zsálya fürdőesszenciából a tisztátlan, gyulladt bőrnél néhány cseppet érdemes az első borogató vízbe beletenni.
→ A levendula fürdőesszencia feszültségoldó, erősíti az idegeket.
→ A citrom-citromfű esszenciával készült borogatást mindig a kezelés végén érdemes feltenni. Hatására a vendég frissen, energiával telten tud távozni.

Ha magunk készítjük az illóolajos keveréket a borogatáshoz, gondoskodjunk az illóolajos cseppecskéket emulgáló anyagról (méz, só, nem erélyes krémszappan). Ellenkező esetben az illóolajok a víz felszínén úszva töményen kerülhetnek a bőrre, ami irritációt okozhat. A borogatáshoz ideálisak a textil pelenkák, amelyeket a legjobb kétszer félbehajtani. A hatáshoz a borogató víznek jó melegnek kell lennie. Az utolsó borogatás viszont mindig hideg legyen.

Lábfürdő Nálunk a kozmetikákban még nem terjedt el eléggé a vendégek körében a lábfürdő használata, holott a kezelések eredményességét ezzel is fokozni lehetne. Nagyban hozzájárulhat a vendég teljes ellazuláshoz. Elégtelen vérellátás, hideg lábak esetén vitalizálja a keringést. A hatás eléréséhez, ha megfelelő illóolajokat használunk, már 7 perc is elegendő. A fürdő után fedjük be meleg takaróval a vendég lábait. A zsálya és a rozmaring fürdőesszencia is elevenné tesz, és beindítja a keringést. A rozmaringos fürdő éberré tesz, átmelegít, ezért este ne használjuk. Magas vérnyomású egyéneknek szintén nem javasolt a meleg rozmaringos lábfürdő.

Olvasd el az aromaterápia történetét is! Kattints! >>

Léleksimogató illatok

Az illóolajoknak számos összetevőjük van.
■ Az észtereket nagyobb mennyiségben tartalmazó illóolajok kiegyensúlyozó, görcsoldó hatásúak. Pszichésen harmonizálnak, jól tolerálhatóak, és a legtöbbször az illatuk is kellemes (levendula, benzoe illóolajok).
■ A szeszkviterpéneket tartalmazók hangulatjavító, nyugtató „léleksimogató” illóolajok: szantál, muskotályzsálya.

Tippek:

 • Feszült idegek ellazítására: narancsvirág, indiai citromfű illóolajok.
 • Szorongásra: mandarin.
 • Harag ellen: levendula (angustifolia).
 • Stresszre: 1 csepp ilang-ilang, 5 csepp mandarin illóolaj.
 • Szellemi fáradtság esetén:
 • Kimerültségre: rozmaring, rózsafaolaj vagy rozmaring, bergamottolaj.
 • Lelki megrázkódtatás után: muskotályzsálya.

Borogatások és pakolások

Készíthetünk olyan illóolaj-keveréket, amely harmonizál a vendég érzelmi és lelki beállítottságával. Ezeket borogatás, pakolás, vagy olajkeverék formájában alkalmazhatjuk.
Egy arcmasszázs jótékony ereje a megfelelően kiválasztott illóolajokkal fokozható. Optimális hígítás: 0,5%-3% illóolaj, a többi növényi olajok keveréke.

Levertség esetén 2 rész muskotályolaj, 2 rész bergamottolaj, 1 rész  ilang-ilang illóolaj keverékből tehetünk a borogató vízbe – kevés emulgálószerrel, ami lehet egy cseppnyi méz. Cseppenthetünk papírzsebkendőre.

Masszázshoz a fenti illóolajok 2-2-1 cseppjét adjuk 50 ml növényi olajkeverékhez. A hatás fokozása érdekében vízfürdőn melegített olajjal, és aromavízzel masszírozzunk.

Érett bőr masszázsolaja

 • 8 csepp tömjén,
 • 14 csepp levendula (ha szereti a vendég),
 • 3 csepp narancsvirág
 • 50 ml növényi olajba (40 ml makadámiaolaj, 8 ml avokádó, 1 ml gránátalma-magolaj és 1 ml homoktövis húsolaj) + narancsvirág aromavíz.

Vigyázat! Várandósok, kisgyerekek, epilepsziás betegek esetében csak nagyon nagy körültekintéssel használjanak bármiféle illóolajat!

A szerző Németországban képezte tovább magát. A szakma újdonságainak népszerűsítőjévé vált, nemzetközi kiállításokról és szakmai fórumokról tudósít. Hitvallása, hogy a szép bőr és az egészséges táplálkozás elválaszthatatlan fogalmak.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail