Fotó: Pixabay.com

Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – javasolták nagyanyáink, amikor a hosszú balatoni nyári napon estére igencsak megpirultunk. Persze ez a praktika lassan kimegy a divatból, és felváltja a helyét az Aloe vera, nem véletlenül. De mit tehetünk, hogy segítsünk a vendégeinknek? Tőled szoktak tanácsot kérni? Te mit javasolsz nekik napégésre?

Melyek a legjobb házi praktikák napégésre? Erre a kérdésre kereste a választ a Manna Natúr Kozmetikum frissen publikált felmérése.

„Úgy tűnik, nincs új a nap alatt, ha napégésről van szó. Azt hittük, hogy rengeteg házi praktikát ismerünk majd meg. Ehhez képest mindössze néhány módszert használ szinte mindenki. És nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte” – mondta Varga-Darabos Andrea, a cég alapítója.

A legtöbben – a válaszadók 42%-a – Aloe Verával enyhítik a napégés tüneteit. A növény mindenféle változatát használják, a levelekből frissen kinyomott zselétől a krémekig. Az Aloe vera jótékony hatásáról a szüleiktől, a médiából és az ismerősöktől hallottak a válaszadók.

A második legelterjedtebb módszer a d-panthenol-hatóanyagú, napégés elleni készítmények használata, melyet a válaszadók 22%-a használ a szülők és az orvos tanácsára.

Nagyszüleink kedvenc praktikáját, a tejfölt, a válaszadók mindössze 12%-a használja a napégés következményeinek enyhítésére. Ugyanennyien használnak sheavajat, amiről a médiában hallottak.

„Azt feltételeztük, hogy a tejföl lesz a legnépszerűbb praktika, ehhez képest nagyon meglepődtünk ezen az eredményen. Európa több országában elvégeztük a felmérést, és mindenhol hasonló eredményeket kaptunk. A különbség csak annyi, hogy míg a magyarok és a szlovákok tejföllel enyhítik a napégés tüneteit, addig a németek túrót, a lengyelek aludttejet, a románok és a csehek joghurtot használnak” – tette hozzá Varga-Darabos Andrea.

Hozzátette: az aloé népszerűségére magyarázat lehet, hogy cikkek ezrei szólnak jótékony tulajdonságairól, kedvező bőrgyógyászati hatásait pedig olyan hiteles források is alátámasztják, mint például az Egészségügyi Világszervezet.

Szeretnél mindent megtudni a nyári bőrvédelemről? Te se maradj le a Digital Beauty Day(s) második napjáról! Július 27-én Juhász Klári, Tábori Erika és Papp Mónika tart előadást Nyári teendők a kozmetikában II. címmel. KATTINTS!

Jó lehet a tejföl, de nem minden esetben!

Napégés esetén a nap kerülése, a bőr fokozott hidratálása, nyugtatása javasolt. Enyhe esetekben a házi praktikák elegendők lehetnek, azonban súlyos esetben javasolt gyógyszertári készítmények használata. Ha hólyagos a bőr, vagy a tünetek nem enyhülnek, fejfájás és hányinger lép fel, feltétlen forduljunk orvoshoz.

Persze a tejfölön  kívül nagyon sokat tehetünk az egészséges barnaságért, a hidratált bőrért

– A tejföl jó praktika, mert hideg, hűsít, nem mozdul el a bőrről, ha felkenjük, ott marad, és enyhíti a panaszokat. Azonban sok tudományos háttere nincsen. A nagyszülők azért használták előszeretettel, mert nem volt más. Ha nincs kéznél más, akkor ma is jó megoldás, mivel nem allergizál, nyugodtan rá lehet kenni a bőrre – mondta dr. Pónyai Katinka bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos, aki hozzátette: az Aloe vera, a sheavaj és más natúr kozmetikumok használata ugyancsak jó megoldás lehet, azonban nem árt az elővigyázatosság. Más dolog, ha egy egészséges bőrt ápolunk, és megint más, ha egy sérült bőrt szeretnénk gyógyítani, mivel a gyógynövényes készítmények allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért, ha nem javul, esetleg rosszabbodik a bőr állapota, akkor hagyjuk abba a kezelést, és forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz. Ha valakinek pollenérzékenysége van, vagy allergiás asztmája, az inkább ne a házi praktikákat, hanem a gyógyszeres kezeléseket használja.

Fontos lenne megelőzni a bajt!

Persze a tejfölön  kívül nagyon sokat tehetünk az egészséges barnaságért, a hidratált bőrért. A divatok jönnek, mennek, de D-vitaminra mindig szükségünk van. Ha visszatekintünk akár csak a nem túl távoli múltba, megállapíthatjuk, hogy a szépségideál fokról fokra mindig változott. Volt idő, amikor csak a hófehér bőr volt szépnek tekinthető, de volt olyan korszak is, amikor kizárólag a napégette barna bőrt tekintették szépnek. De mint mindenben, ebben is az egészséges középút lenne kívánatos – lássuk, miért!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UV-sugárzást – akár természetes, akár mesterséges forrásból származik – rákkeltőnek minősítette.
A kozmetikai munkánk során mi vagyunk a legjobb jelzőrendszer, hiszen mi látjuk pácienseink bőrét tisztán, fedetlenül, illetve nem csak látjuk, hanem alaposan meg is vizsgáljuk. Ezért rendkívül fontos, hogy ha bármilyen gyanús elváltozást észlelünk a bőrén, akkor feltétlenül küldjük bőrgyógyászhoz!
Sajnos a legtöbb 35 feletti páciensünknél a bőr diagnosztizálása során a napfénykárosodás különböző mértékű tüneteivel találkozunk, úgymint bőrszárazság, ráncok, hypo- és hiperpigmentált foltok, hajszálértágulatok stb. Nem véletlen, hiszen ennek a korosztálynak a jó része még a nap- és szolárium imádatában töltötte a fiatal éveit.  Bizony mindent megtettek sokan, hogy a nyár végére ők nyerjék a barnulási versenyt, beleértve a bronzolajos napozást, szolárium bérlet halmozást… A bőr azonban nem felejt, és a fiatalkorban elszenvedett károsodások látható jeleit 30 éves kor felett szép lassan elénk tárja.

Mindenekelőtt: fény nélkül nincs élet. Legfontosabb természetes fényforrásunk, a Nap sugárzása alapvetően háromféle összetevőből áll, hullámhossz szerint csökkenő sorrendben az infravörös, a látható és az ultraibolya (UV) komponensből. Az infravörös sugarak (700-900 nm) kicsit leegyszerűsítve alapvetően melegítenek, a látható sugarak (400-700 nm) világítanak, az ultraibolya sugarak (100-400 nm) pedig fertőtlenítenek.

Melyik UV-sugárzás, milyen hatással van a bőrre? KATTINTS!

Mit tehetünk mi a kozmetikában?

Nyaralás előtt készítsük fel a bőrt a fokozott igénybevételre. Természetesen ne egy nappal a szabadság előtt kezeljük a bőrt, hanem kb. 1 héttel hamarabb.
■ Peelinghez használjunk enzimes, illetve finom savas peelingeket, hogy ne csak az egyeletlenül elszarusodott hámsejtektől szabadítsuk meg a bőrt, hanem hogy hatóanyagaink valóban mélyebbre jussanak a bőrbe.
■ Vigyünk be sok hidratáló anyagot, NMF-, SSZF-, hyaluronsav-tartalmú készítményt a bőrbe.
■ Használjuk ki az algák kitűnő hidrokolloid-, aminosav- és antioxidáns hatását.
■ Használjunk olyan peptideket, amelyek stimulálják a kollagénképződést.
■ Erősítsük, fel a bőrt olyan növényi kivonatokkal melyek kivédik a szabadgyökök roncsoló hatását és felerősítik a bőr védekező képességét.
 Tápláljuk is a bőrt növényi olajakkal, vajakkal, mint jojoba-, inka mogyoró-, moringa olaj, karitévaj. Ezek az olajak nem zsírosítják túl a bőrt, de felerősítik lipid barrierjét, hidratációját és elősegítik regenerációját.
■ A kezelés végén mindig használjunk fényvédőt, és lássuk el páciensünket tanácsokkal, termékekkel a bőr otthoni ápolásához! A fényvédő felvitelekor mutassuk meg, hogy bizony nem csak az arcra kell felvinni, hanem hétköznap is fel kell vinni a fülre a fül mögé, a tarkóra, a dekoltázsra. Minden olyan területre, ami kilátszik a ruházatból.
A legtöbb vendég bőrén jól látszik is, hogy mennyi különbség van az arcbőrének állapota és a dekoltázs, a kar bőrének állapota között, amivel sokáig ezen területek fényvédelmére az átlagos hétköznapokban nem fektetett hangsúlyt. A napfénykárosodott bőrök állapotának javítására szolgáló komolyabb gyümölcssavas és retinolos kúrákat az őszi, téli időszakra időzítsük be!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail