Fotó: Shutterstock

Az újranyitás keresett kezelései

Nehéz időszakon vagyunk túl, ami tele volt félelemmel, bizonytalansággal, új helyzetekkel. Az emberek, a vendégeink és mi saját magunk is mindannyian másképp éltük meg az eseményeket. Sokan szüneteltettük a szolgáltatásainkat, de az élet lassú újraindulásával a vendégek is lassan kezdenek visszatérni. Néhány kezelés kimaradt az elmúlt hetekben, de melyeket kérik most a vendégek? Hogyan kezdjünk hozzá a kimaradt hónapon után? Mire figyeljünk?

Most úgy tűnik, a járványveszély elmúlt, és bizonyos keretek között zöld utat kaptunk a munkához. A kozmetikában embereken, adott esetben testnedvekkel dolgozunk, tehát a higiénia alapvető fontosságú. Az egyszerhasználatos eszközök (arcmaszk, gumikesztyű, tisztító kendő, stb.) eddig is a kelléktárunk részei voltak, eddig is minden vendéget tiszta textilekkel vettünk körbe, fertőtlenítettük az eszközöket és a környezetet, szellőztettünk, mert a tiszta levegő mindig fontos. Ezeket az óvintézkedéseket továbbra is meg kell tennünk és a hatást fokozhatjuk légtisztító, légfertőtlenítő készülékekkel, hogy mi is és vendégeink is biztonságban érezzék magukat. A higiénia megtartásában vendégeinknek is együtt kell működniük velünk: kérjük meg őket, érkezéskor mossanak kezet, öltözzenek át és amennyiben lehetséges, viseljenek maszkot. Közös érdekünk, hogy egészségesek maradjunk.

Személyre szabott, kúraszerű kezelések

Az újrakezdés során több szakmai problémával is szembe kell néznünk. A vendégek különböző bőrtípusokkal különböző kezeléseket vesznek igénybe a kozmetikában. Többségük együttműködő, a megbeszéltek szerint ápolják otthon a bőrüket és havonta látogatnak bennünket. Az otthoni bőrápolás a karantén ideje alatt is megvolt, de a szokásos havi hatóanyagos feltöltést, kényeztetést, a rendszeres tisztítást nélkülözniük kellett. Talán a szeborreás bőrök emiatt jobban megsínylették ezt az időszakot.

Az újrakezdéskor minden esetben egyénre szabott kezelési protokollokat kell alkalmazni, amíg a problémák megoldódnak és minden visszakerül a normális kerékvágásba. Előfordulhat, hogy sűrűbben kell vendégeinket kezelni, mint az korábban megszoktuk.

Szőrtelenítés, bőrtisztítás, alakformálás és méregtelenítés

Nem lehet sorrendet felállítani, hogy mi a legnépszerűbb eljárás, mert minden vendégnek az, amit korábban is igénybe vett.
■ Mivel több, mint 2 hónap szünet után kezdtünk dolgozni, a legfőbb feladat a szőrtelenítés, a kezelések mellett. A bátrabbak próbálkoztak saját hatáskörben megoldani a karantén ideje alatt, és a legjobb szándékuk ellenére is okoztak sérüléseket magukon, ezeket a mi feladatunk rendbe hozni (pl. benőtt szőr, sérült hám).
■ Az aknék, komedók nem vették figyelembe, hogy a kozmetikák zárva vannak, és a vendégek jobb híján maguk nyomkodták a bőrüket (szerintem mindannyiunknak van(nak) vendége(i), aki(k) a havi rendszeres tisztítás mellett is megteszi(k) ezt) és tudjuk, hogy ez sok esetben hegeket, pigmentfoltokat és egyéb bőrelváltozásokat okoz.

■ Jó néhány vendég gondolta úgy, hogy nem zavarja a kozmetikusát, a helyzet adta magát és ezért az internetről rendelt bőrápolási termékeket, amik sok esetben allergiát, bőrkiütést eredményeztek.

■ A járványidőszakban sokan dolgoztak otthonról, napjuk nagy részét a számítógép előtt töltve, utána és/vagy közben használták a telefonjukat, tévét néztek, tehát egész nap a különböző képernyők kék fényű villódzása érte arcukat, amely hatás növeli a szabad gyököket a bőrben. Egyre több gyártó készít termékeket, ami védi az arc és a dekoltázs bőrét a káros kék fénytől. A kezelések során ezt a problémát is orvosolnunk kell.

■ A kényszerszünet miatt a tavaszi kezelések kimaradtak. A télen elkövetett „bűnöket” (több kalória bevitele, kevesebb mozgás, kevésbé aktív életmód) ilyenkor van idő rendbe hozni. Azonban az idén ez az időszak kimaradt és rövidebb idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a bikiniszezonra mindenki a legjobb formáját hozza.
Most talán kevesebb energiánkba kerül meggyőzni vendégeinket, hogy diétázzanak, sportoljanak, ne csak (jó esetben hetente) eljöjjenek valamilyen arc- és/vagy testkezelésre. Mindenképpen kúrákban gondolkodjunk, mert a kívánt eredményt csak hosszútávon érhetjük el.

Bioaktív, hatóanyagos feltöltés

Az arcot illetően a tisztítás, a bioaktív hatóanyagos feltöltés, hidratálás, feszesítés kerül fókuszba. Alkalmazhatunk hidro- vagy hidrodermabráziót, ultrahangot, elektroporációt, oxigénterápiát, rádiófrekvenciát, Hifut, izomstimulációt – attól függően, hogy mit igényel a vendég bőre, és hogy milyen gépeink vannak.

Testkezelésnél ötvözhetjük a gépi és a kézi kezeléseket annak függvényében, hogy a két módszer szükséges-e együtt. Sokféle testkezelő gép van sokféle programmal és nem minden esetben kell kiegészíteni pl. testtekercseléssel, nyirokcsizmával vagy illóolajos, agyagos, gyógyiszapos pakolásokkal.

A lelket is ápolni kell

Azonban nemcsak arra kell felkészülnünk, hogy a vendégek bőrét rendbe hozzuk, hanem a lelküket is ápolni kell, hiszen számukra is megterhelő volt az elmúlt pár hónap és a kozmetikába nem csak szépülni, hanem pihenni és feltöltődni jönnek. Halk zeneszó, finom illatok mellett relaxáló masszázsokkal is kényeztethetjük őket.

Több mint 2 hónap szünet jó újra dolgozni, bár a védőfelszerelés kényelmetlen, melegünk van benne, de a vendégek elégedettsége, bizalma és ragaszkodása átsegít a nehézségeken. Azokat a vendégeket, akik óvatosak, félnek és még várnak újra a kezünk alá feküdni, felhívhatjuk telefonon (az élő szót, a hangunkat nem pótolja sem egy email, sem egy üzenet) és megnyugtathatjuk, hogy mindent megteszünk az ő és a többi vendég biztonsága érdekében. Biztosíthatjuk arról, hogy bármikor jön, várjuk szeretettel.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail