Fotó: C starush/Fotolia.com

Bőrápoló vitaminok

Első rész – Számos klasszikus hatóanyag nem hiányozhat egy kozmetikus repertoárjából. Új sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat.

A vitaminok kifejezetten klasszikus bőrápolóknak számítanak. Szervezetünk számára igen hasznosak ezek az anyagok, és a bőrünknek is szüksége van rájuk a különféle anyagcsere-folyamatok optimalizálásához, hogy a bőrünk bársonyosan sima és sugárzóan szép legyen.

A tudósok már réges-régen felismerték, hogy a szervezet bizonyos életveszélyes megbetegedései konkrét anyagok hiányával hozhatók összefüggésbe, s ennek végül is az lett a következménye, hogy felfedezték a létfontosságú vitaminokat. A „vitamin” szó 1912 óta létezik, a „vita” (= élet) és az „amin” (nitrogénvegyületek) szavakból vezethető le.

Időközben 13 vitamin vált klasszikussá:

 • A-vitamin (retinol)
 • B1-vitamin (tiamin)
 • B2-vitamin (riboflavin)
 • B3-vitamin (niacin)
 • B5-vitamin (pantoténsav)
 • B6-vitamin (piridoxin)
 • B7-vitamin (biotin, vagy H-vitamin)
 • B9-vitamin (folsav, M-vitamin)
 • B12-vitamin (kobalamin)
 • C-vitamin (aszkorbinsav)
 • D-vitamin (kalciferol)
 • E-vitamin (tokoferol)
 • K-vitamin (fillokinon)

A vitaminokat feloszthatjuk zsírban oldódó, lipofil vitaminokra (A-, D-, E-, K-) és vízben oldódó, hidrofil vitaminokra (pl. B-, C-vitaminok). Egyes vitaminok a szervezetben provitaminok, ún. elő-anyagok formájában fordulnak elő, amelyek aztán a szervezetben alakulnak át vitaminná.
Ugyancsak léteznek vitaminoknak nevezett anyagok, amelyeket nem sorolunk a klasszikus vitaminok csoportjába. Ide tartozik például a Q-vitamin, ami ubikinon néven is ismert, vagy az F-vitamin, ami tulajdonképpen egy esszenciális zsírsav, a linol- és a linolénsav.

Hogyan hatnak?

Míg az E-vitamint mindenekelőtt antioxidánsként tartjuk számon, addig a C-vitamint ezen kívül tirozináz enzimet gátló anyagként is ismerjük, amelynek segítségével felvehetjük a harcot a festékzavarok és az öregkori foltok ellen. Az A-vitamin retinol formában a bőröregedés és az akne bizonyított hatóanyaga. Ez utóbbira –gyulladást és vörösödést csökkentő hatása miatt – a B3-vitamint is hatékonynak tartják.
A kozmetikai termékekben a vitaminoknak mindezen túl védő funkciói is vannak. Különösen megemlítendő az oxidáció elleni védelem, amely segít megakadályozni az értékes olajok avasodását. Ez a tulajdonság elsősorban az E- és C-vitaminokat jellemzi.
A vitaminok a fényre és a levegőre érzékeny anyagok. Ezen hatások fokozatosan gyengítik oxidációt kivédő képességüket. A vitaminok stabilabb formájának felhasználásával, illetve vitamin-derivátokkal javítani lehet a „védőpajzsuk” megőrzésén. Ugyancsak hatásos a vitaminokat liposzómákba kapszulázva használni. Ily módon lehet az intenzívebb hatású retinolt is megszelídíteni.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?