Fotó: Freepik.com

Előzzük meg a vírusok terjedését a kozmetikában is!

Az influenzajárvány már javában tombol az országban, a koronavírus pedig világszerte terjed és szedi áldozatait. Szerencsére Magyarországon még nem ütötte fel a fejét, de nagyon fontos az egészségünk megőrzése érdekében, hogy a megfelelő higiéniai előírásokat betartsuk a szalonban is.

Világszerte fokozódik a koronavírus miatti pánik, miközben szerencsére Magyarországon egyelőre még nincs megbetegedés. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, hiszen soha nem lehet tudni, hogy a vendégünk mikor, hol járt, melyik országba utazott, ahol esetleg összeszedhette a betegséget. A helyzet ugyanis súlyos, immár 11 európai országot érint a járvány, már a szomszédainknál, Horvátországban és Ausztriában is felütötte a fejét a koronavírus, Tenerifén egy egész szálloda van karantén alatt, de Olaszország északi tartományaiban is karantén alá vontak 11 települést, a fertőzött száma 220, és öten meghaltak a koronavírus okozta megbetegedésben.

OLVASTAD MÁR?
Az olaszországi vírus-helyzet miatt elhalasztották a Cosmoprof szakkiállítás és vásárt márciusról júniusra. Részletekért kattints!

Mit tehetünk mi, kozmetikusok?

Ezekben a hetekben, hónapokban legyünk fokozottan elővigyázatosak a szalonban. Amikor a vendégünk megérkezik, kérdezzük ki az általános egészségügyi állapotáról, nem köhög-e, nincs-e láza, hőemelkedése. Fontos az is, hogy az elmúlt napokban volt-e külföldön, különösképpen azokban az országokban, amelyek a fertőzésben érintettek.
Amennyiben a tünetek közül felsorolja valamelyiket, vagy esetleg nemrég tért haza az utazásról, kérjük meg, hogy halasszuk el a kezelést és lehetőség szerint keresse fel az orvosát.
A kezelések során viseljünk maszkot – amely bár bennünket nem véd a koronavírus ellen -, de megakadályozhatja annak terjedését.

Nagyon fontos a fertőtlenítés!

A fertőtlenítés a sterillé tételt jelenti, ami egyenlő a kórokozók elpusztításával vagy növekedésük/elszaporodásuk megakadályozásával. A fertőtlenítés során csak engedélyezett fertőtlenítőszereket szabad alkalmazni. Ezeknek a készítményeknek szerepelniük kell az ÁNTSZ listáján, magyarán bevizsgált fertőtlenítőszerek és eljárások.
A fertőtlenítés fajtái:

  • Felület fertőtlenítés – Ha felületek fertőtlenítését a higiéniai szabályozásban külön nem emelik ki, úgy a munkafelületek fertőtlenítésére vonatkozó rész mérvadó.
  • Kézfertőtlenítés – Kezelés megkezdése előtt a kezeket az adagolóból nyert folyékony szappannal kell megmosni, szárazra törölni és adott esetben fertőtleníteni. A kihelyezett készítmény olyan legyen, ami nem ártalmas az emberi bőrre.
  • Eszközök fertőtlenítése – Eszközök fertőtlenítése termikusan (főzés vízzel, legalább három percig, különböző RKI által bevizsgált gőzfertőtlenítő módszerrel vagy kémiai módszerrel (fertőtlenítő oldatba való berakás)) történik. Kémiai fertőtlenítés megfelelő készülékkel a tisztítás és fertőtlenítés munkafolyamatban következhet be.
Olvass többet a higiéniáról a kozmetikában! Kattints! >> 
Tünetek
A koronavírussal nehéz az orvosoknak is a dolga, mivel a terjedésének kezdete egybeesett az influenzajárvánnyal, és a tünetei is hasonlóak. A vírus legjellemzőbb tünetei a láz, köhögés és a légzési nehézség, mert maga a vírus is légúti megbetegedést okoz. 

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail