Fotó: Schutterstock.com

Mezoterápiás hatóanyagok

A kozmetikai ipar óriási léptékkel fejlődik, ma már sokféle módszer közül választhatjuk ki a vendég számára a legmegfelelőbb kezelést és hatóanyagot, figyelembe véve a kezelendő személy életkorát, a bőrének az állapotát és szükségleteit.

A döntésünket nagymértékben befolyásolja az is, hogy a vendég csupán csak kényeztetésre vágyik-e az adott pillanatban, vagy a lehető leglátványosabb eredményt szeretnénk garantálni a számára, ami bizony nem minden esetben fájdalommentes.
A páciensek jelentős része egyáltalán nem tolerálja a fájdalommal vagy egyéb kellemetlenséggel járó kezeléseket.

Tű nélküli eljárások
A technika fejlődésével a kozmetikai piacon megjelentek a tű nélküli eljárások
, amelyek tökéletes alternatívát jelentenek a mikrotűs eljárásoknak (dermaroller, dermapen). Fokozatosan háttérbe szorultak az egyenárammal működő készülékek, és a váltóárammal működő elektroporáció terjedt el világszerte.
Ezekhez steril – tűs eljárásokhoz kifejlesztett – töltés nélküli hatóanyagokat fejlesztettek ki.
Az elektroporáció hatására a sejtmembránon rövid időre plusz hatóanyagutak, ún. csatornácskák nyílnak meg, így biztosítva az analitikai tisztaságú hatóanyagok (hyaluronsav, vitamin-komplexek) és egyéb koktélok akadály nélküli bejutását a bőr mélyebb rétegeibe, lehetővé téve a sejtszintű bőrfiatalítást.
A tű nélküli mezoterápia olyan bőrfiatalító és bőrmegújító hatású eljárás, amely serkenti a kollagén- és az elasztikus rostok szintézisét, ezáltal jelentős mértékben lassítja a bőröregedést. A kezelés hatására a bőr minősége szemmel láthatóan javul, az eredmény pedig önmagáért beszél. Ebben az esetben nincs hámsérülés, nincs bevérzés sem, és a kezelés teljesen fájdalommentes.

Lézeres elektroporáció

A hatékonyság növelése érdekében az innovatív készülékekben ma már ötvözik a biostimuláló hatású lézer és a rendkívüli mély hatóanyagbevitelre alkalmas tű nélküli mezoterápiás eljárást.
Az ilyen készülék képes a hatóanyag-koncentrátumot az irharétegbe juttatni, így az valóban ott tudja kifejteni a hatását, ahol szükséges, miközben a lézerfény energiát biztosít a sejteknek, szöveteknek, melynek hatására felpezsdülnek a bőrben zajló biokémiai folyamatok, újrastrukturálja a bőr extracelluláris mátrixát, így garantálva az azonnali látványos és a hosszan tartó eredményt.

Fotó: Shutterstock.com

Mezoterápiás hatóanyagok

A hatóanyagok, illetve a készítmények megválasztásakor néhány fontos dologra ügyelnünk kell. ■ Az alkalmazott ampulláknak, koktéloknak orvosi tisztaságúnak kell lenniük, amely elsősorban azt jelenti, hogy nem tartalmazhatnak semmilyen mesterséges adalékanyagot, így sem tartósítószert, sem illatanyagot, sem szinezéket.
Az ampullát célszerű a felbontás után elhasználni.
■ A készítmények összetételüket tekintve magas koncentrációban tartalmazzák az aktív hatóanyagokat, amelyek molekulanagyságuk szerint is különbözőek lehetnek. A molekulaméret úgy van kialakítva, hogy a mikrocsatornákon keresztül a bőr megfelelő rétegébe tudjuk juttatni.
A nem megfelelő hatóanyagok allergiás reakciókat válthatnak ki, gyulladást, illetve egyéb kellemetlen tüneteket is okozhatnak.
■ Az aktív hatóanyagok között igen hatékonynak a kis molekulasúlyú peptidek/biomimetikus peptidek, amelyek „botox-szerű” hatást fejtenek ki. Az Acetyl-hexapeptid – az Argirelin megfelelője – megakadályozza az idegvégződéseken az acetilkolin (neurotranszmitter molekula) felszabadulását. Ennek hatására csökken a mimikai izmok összehúzódásának az intenzitása és gyakorisága. Az arc izmai kisimulnak, emellett e hatóanyagnak köszönhetően késleltetjük az újabb mimikai ráncok kialakulását.
■ Fontos szerepet játszanak a „retinol-szerű” hatást biztosító peptidek, amelyek a kötőfehérjék (Laminin és Fibronectin) természetes újratermelődését biztosítják.
■ A peptidek között egyes liposzómákba zárt oligopeptidek képesek szabályozni a barnulási folyamat kulcsenzimét, a tirozináz enzimet, ennek köszönhetően intenzív folthalványítók.
■ A kollagén és az elasztin mikroszférák visszaadják a bőr természetes feszességét és rugalmasságát, az irharéteg tömörebbé válik.
■ A LMW (kis molekulasúlyú hyaluronsavnak köszönhetően a bőr mélyebb rétegeit, a HMW (nagy molekulasúlyú) hyaluronsavnak köszönhetően a bőr hidro-lipid rétegét tartjuk hidratáltan.
■ A poliszacharidok és a trehalóz (kettős diszacharid) szintén hidratáló hatásúak.
■ A ceramidok a legfelső szaruréteg 30-40%-át adják, a hámsejtek kötőanyaga.  A kötés erősségét enzimek szabályozzák, amelyek biztosítják a megfelelő ütemben zajló keratinizációt. Idővel a sejtek deformitása miatt egyre nehezebben tudja ellátni a feladatát, a ceramidok kívülről történő pótlása szükséges.

Olvastál már az újgenerációs savakról? KATTINTS! 

Vitaminok és nyomelemek

A bőr egészséges működése szempontjából szükség van vitaminokra (A- , B-, C-, E- vitamin) és nyomelemekre (Zn, Mg, Cu).
■ Az A-vitamin javítja a bőr rugalmasságát, feszességét, a B3-, B5-vitamin hidratáló és nyugtató hatású, a B1-, B6-, B12-vitamin tónusjavító, tápláló és hidratálú hatású.
■ A C-vitamin bőrszín-kiegyenlítő, intenzív antioxidáns hatású, serkenti a kollagén- és az elasztikus rostok szintézisét. Az E-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően hatékonyan semlegesíti a káros szabadgyököket. Az allantoin és a panthenol nyugtató hatásúak, a nyomelemek pedig a bőrben zajló biokémiai folyamatokat stimulálják.

Kinek ajánljuk?

A tű nélküli mezoterápia ajánlott a gyulladt, aknéra hajlamos bőrök, valamint az érzékeny rosaceás bőrök kezelésére, a hegek, az elszíneződések és egyéb, úgynevezett „szerzett foltok” halványítására. Anti-aging szempontból az irha tömörségének a javítására, ránctalanításra, liftinghatás elérésre, a dehidratált bőrök ápolására, a testen pedig a striák kezelésére. A tartós eredmény elérése érdekében kezelést érdemes kúraszerűen ajánlani a vendégnek a kezelést, amely többnyire 4-6 alkalmat jelent.

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?