Fotó: pixabay.com

Nemes célokért fogott össze a szépségszakma a koronavírus-járvány idején

Példátlan összefogás indult nemes célok érdekében: több csoport is létrejött, amelyekben egyebek mellett fodrászok ajánlották fel segítségüket, hogy ingyen elkészítik az egészségügyi dolgozók haját majd a veszélyhelyzet elmúltával, kozmetikusok szintén az orvosok és ápolók kezelését vállalták, de van, aki adományokat gyűjt rászoruló szakembereknek. Vannak cégek, akik kézfertőtlenítőt adományoznak, de vannak, akik maszkot varrnak. Mindenki igyekszik segíteni, ahogyan tud.

Szakemberek és cégek szinte egy emberként fogtak össze a bajban: a munka szüneteltetése miatt felszabadult időben maszkokat varrnak, kézfertőtlenítőket és tisztálkodási szereket biztosítanak az egészségügyi dolgozóknak, valamint fodrászok, kozmetikusok vállalták, hogy a veszélyhelyzet után ingyenes szolgáltatással szépítik meg az orvosokat és ápolókat.

Elsőként talán a Hajas Laci által létrehozott, Szépítsd a dokit! csoportban lehetett olvasni márciusban a kezdeményezésről:

“(…)szeretném megköszönni azoknak a HŐSÖKNEK, akik erejüket, egészségüket nem kímélve végzik a munkájukat az egészségügyi intézményeinkben! Szeretnék egy kis mosolyt csalni az arcukra, egy kis örömet szerezni nekik, bár még nem tudhatjuk, hogy mennyi van még hátra, mikor lesz vége ennek az őrületnek. Egyszer azonban vége lesz ennek a szörnyű járványnak, és akkor…Munkatársaimmal egyeztetve szeretnénk felajánlani 100 egészségügyben dolgozó személynek, orvosnak, ápolónak, egyszóval bárkinek, aki segített a járvány legyőzésében, hogy térítésmentesen levágjuk, illetve amennyiben szükséges a hölgyeknek, meg is festjük a hajukat (…)

Hajas László elsősorban saját fodrászcsapatára gondolt, illetve a fodrász szakmára, de más területen, mások is próbálnak segíteni. Szakonyi Eszter kozmetikus mester és az általa megálmodott Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet évek óta több alapítvány rendszeres támogatója. Egyebek mellett a Csodalámpa, a NaNe, a Hősök Tere és a Bátor Tábor alapítványokat, valamint a Válaszút Alapítvány hajléktalan lakóit is évek óta támogatja. A Vintage Beauty – ezúttal Hajas Laciékhoz hasonlóan – vállalja orvosok térítésmentes kozmetikai kezelését 2020. december 31-ig, valamint a dolgozók és a webshopon vásárlók biztonsága és egészségük megőrzése érdekében ingyenes alkoholos kézfertőtlenítőt biztosít számukra.

Pesti Antal, az Innoshape Kft. ügyvezető igazgatója bajba jutott kozmetikusoknak segít. KATTINTS! >>

A Yamuna szappanokkal indította útjára szeretetcsomagját a kaposvári Mentőállomásnak, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháznak és a budapesti Szent László kórháznak.

A Beauty Partner Kft. 2020 tavaszára nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett a kozmetikusoknak, amelyet azonban sajnos el kellett halasztaniuk. Partnereik és csapatuk nevében, a köszönőajándéknak szánt, több, mint 1.000.000 Forint értékű Bielenda Professional kézkrémet szétosztották a jelentkező egészségügyi intézmények között.
– Nagyon örülünk, hogy ha egy kicsit segíthettünk az értünk és a családtagjainkért megállíthatatlanul küzdő szakemberek, folyamatos fertőtlenítés és kézmosás által kiszáradt kezeik ápolásában – mondta lapunknak Csontos Anna, MakeUp artist, a Beauty Partner Kft. marketing igazgatója.
Az általuk támogatott intézmények: Dél-pesti Centrumkórház, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Hársfalevél Nyugdíjasház, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, Károlyi Sándor Kórház, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Országos Mentőszolgálat, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Peter Cerny Koraszülött Mentőszolgálat, Péterfy Kórház, Semmelweis Egyetem, Soproni Erzsébet Oktató Kórház, Szent Imre kórház, Szent János Kórház, Szent Rókus Kórház.

A Vagheggi Olaszország után hazánkban is segít.
” A COVID-19 vírus nagyon komoly válsághelyzetet okozott Olaszországban. A nehéz helyzetben a maga módján a Vagheggi is segíteni szeretne, ezért Olaszországban 2.000 kézkrémet és 600 arckrémet ajándékoztak a San Bortolo kórháznak Vicenzaban, mi pedig ma   juttatunk el 100 db kézkrémet és 100 db nyugtató arcpermetet a Szent László kórháznak, ahol a súlyosabb állapotban lévő koronavírus-betegeket ápolják” -írták közösségi oldalunkon április 8-án.

Káré Andrea kozmetikus  sokakhoz hasonlóan több hete önkéntes karanténban van az egész családjával.
– Néha muszáj kimenni az utcára, és ajánlott arcmaszkot viselni, ami a nagy kereslet miatt hiánycikk, ezért elkezdtem őket varrni. Úgy döntöttem, készítek férfi és női verziót is. A fiam az interneten talált egy szabásmintát, amit kicsit átszerkesztett, és elindult a „sorozatgyártás”. Először csak a családnak, majd a kozmetikus barátnőimnek, utána annak, aki az ismeretségi körömben kért. Kicsit fárasztó több darabot egyszerre megvarrni, de szívesen csinálom, mert ezzel is segítek a környezetemben élőknek vigyázni magukra és másokra. Ezek a színes anyagok, amellett, hogy valamennyi védelmet adnak, vidámabbá teszik a mostanában kicsit borongós napokat – mondta el Káré Andrea.

– Segíteni jó, ezt mindig is tudtam, mindig a munkám része volt, hogy jótékonysági kezeléseket is végzek – ezt már Kormanik Andrea mondja. aki március 16-a óta nem dolgozik. – Vigyázva magamra és a vendégeimre. Kerestem a módot, mi mást is tehetnék. Így vettem fel a kapcsolatot olyan kórházakkal, amelyek valamiért az életemben már szerepeltek: mostanáig 4 kórház dolgozóinak juttattam el, vittem el a  egyszerhasználatos és varrt maszkokat, kesztyűket, plexi shieldet, enni és innivalót. Most nincs olyan, hogy kicsi vagy kevés amit adsz, most bármit adsz, az a legtöbb amit adhatsz.

A világ legnagyobbjai is segítenek
A koronavírus globális megjelenése jelentősen átformálta a mindennapok megszokott rutinját, sorra döntöttek úgy a szépségipari és divatcégek, hogy ott segítenek, ahol tudnak. A H&M-Csoport arról számolt be, hogy a vállalat félmillió dollárt adományozott a WHO-nak a koronavírus kutatására, nemrég pedig újabb lépésre szánták el magukat: felhasználva a vállalat ellátási láncának kapacitását, védőfelszerelések gyártásába kezd a kórházak számára. A nemzetközi divat-és szépségvállalatok közül elsőként az LVMH cégcsoport jelentette be, hogy a parfümgyáraik ráállnak a sokáig hiánycikk-ként szereplő kézfertőtlenítők gyártására. A cégóriáshoz tartozó Dior, Louis Vuitton, Givenchy és Guerlain márkák gyáraiban kerül sor a nagyobb higiéniás biztonságot adó kézfertőtlenítők gyártására, amiket elsősorban a francia kórházaknak és gyógyszertáraknak adományoztak. A francia L’Oréal cégcsoport a Garnier és a La Roche-Posay gyáraiban ugyancsak kézfertőtlenítők gyártásába kezdett. A Balenciaga, Yves Saint Laurent és Gucci is arcmaszkokat gyárt, a Gucci például 1, 1 millió maszk és védőöltözet legyártását ígérte meg, ezen felül a Kering csoport pénzadománnyal is segíti a vírus kutatását, amit a Pasteur Intézetnek ajánlott fel.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail