Fotó: Fotolia.com

PBM – az öregedés késleltetésére

A lágylézer terápia, új nevén photobiomodulácio PBM, a legkíméletesebb módon fiatalítja a bőrt. A szervezet sejtszintű önregenerációs folyamatait támogatja, így bármilyen fiatalító kezelésbe jól beilleszthető.

A lágylézer fénnyel besugárzott szövet sejtjeiben összetett kémiai folyamatok hatására a sejtmembrán működése, ATP-termelése fokozódik, a sejtek energiaszintje megemelkedik. A fáradt, elöregedett sejtek energiahiányban szenvednek, energia-transzportjuk blokkolt. Lágylézer fény hatására az anyagcseretermékek gyorsabban elszállítódnak, lebomlanak, az ödémák csökkennek, a sejtek tápanyagfelvétele javul, a rossz keringésű sérült szövetek regenerálódnak, az izmokban a stressz okozta feszülés csökken, friss oxigénnel telt vérrel dúsulnak.
Már néhány sejt aktiválásával további sejtek metabolizmusát fokozhatjuk, vagyis sejtszintű láncreakciót indíthatunk el a jól megválasztott hullámhosszúságú és dózisú photobiomodulációval. Jótékony biostimuláló hatásán túl további érv a használata mellett, hogy nem okoz szöveti felmelegedést, sérülést sem a bőr felszínén, sem a mélyebb rétegeiben.

A bőr öregedési folyamatáról és egyéb anti-aging kezelésekről olvastál már? KATTINTS! ⇐

Hatóanyag-bejuttatás

A legújabb tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágylézer jótékony élettani, tápanyagok felvételét serkentő hatásait kihasználva, a kezelési időt hatóanyag bejuttatására is felhasználhatjuk. Korábban azt tanítottuk, nem használhatunk hatóanyagot a lágylézer kezelésekhez… Valójában ez a poranyagokra, agyag, titán-dioxid, kaolin, cink-oxid stb. tartalmú pakolásokra vonatkozott, mivel ezeken az anyagokon nem tud a lágylézer fénye áthatolni, a fény egy része vissza is verődik róluk. A krémek, zsírok, olajok, viaszok szigetelőként viselkednek a bőr felszínén és a lágylézer fény minimális része hasznosul csak a sejtekben. Az infralézert mély szöveti és keringésfokozó hatása alkalmassá teszi olyan vékony, átlátszó hatóanyagok bejuttatására, amelyeken a lézerfény akadály nélkül, fényerejének megtartásával áthatol. Erre a célra a kismolekulájú mezoterápiás hatóanyagok a legalkalmasabbak.

A piacon többféle lágylézer kapható, de a vásárlásnál mindig figyelembe kell venni, hogy az emberi szöveteknek az úgynevezett „biológia ablakai” a látható fénynek csak bizonyos hullámhosszát engedik át, mi több a sejten belül a molekulákban biokémiai folyamatokat csak a 780-810-830-840 nm hullámhosszúságú közeli infralézer és a 660,690 nm hullámhosszúságú, piros lágylézer fény indít el. Más hullámhosszúságú piros vagy infra lágylézer fény nem tudja az előzőekben leírt sejtszintű biostimulációt elérni.

A kezelés menete

A gondosan letisztított bőrről az legjobb, ha
hidroabrázióval távolítjuk el az elhalt szarusejteket.

■ A hidroabrázióhoz használhatunk desincrustaciós oldatot, enzimpeelinget is az erősebb hámlasztás érdekében.
A bőr előkészítése nagyon fontos, mert a zsírtalanított, jól megtisztított bőrben sokkal jobban tud a lágylézer fénye dolgozni.
■ A kezelés céljának megfelelően kiválasztott mezoterápiás hatóanyag koktélt vékony rétegben felvisszük a bőrre, majd a közeli infralézerrel megkezdjük a kezelendő terület besugárzását.

■ A lágylézer fény hullámhossza (színe) meghatározza a behatolási mélységét is.
→ Ezért a közeli infralézerrel kezdjük, amely 10-20 mm mélységig hatol a bőrbe, és az itt található szövetek sejtjeit energetizálja, regenerálja, feszesíti a megereszkedett arckontúrokat, növeli az izmok aktivitását.

Piros lágylézerrel folytatjuk a kezelést, amely 4-8 mm mélységig fejti ki áldásos hatását, és a macrophagokból olyan citokineket szabadít fel, amelyek stimulálják a fibroblastok szaporodását, a növekedési faktorok termelődését és a kollagén szintézisét.

A betört ráncok alatti bőrfelület pillanatok alatt energetizálódik, regenerálódik és kisimul.

■ A ráncokat egyesével ránckezelő száloptikával kezeljük.

A lágylézer fényterápia után igény szerint elektroporációval, ultrahang vagy gépi face-lifting kezeléssel a hatás tovább fokozható. A lágylézer bármilyen manuális vagy gépi anti-aging kezelésbe beépíthető és sejtenergetizáló, regeneráló hatásával a kezelés eredményessége tovább fokozható.

A szerző aromaterapeuta, lágylézer oktató, a Corvin köz Oktatási Központ gyakorlati oktatója, a Vanilla Day Spa tulajdonosa.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail