Fotó: Inga Ivanova/Shutterstock.com

Sokoldalú peptidek

HATÓANYAGISMERET, MÁSODIK RÉSZ – Számos klasszikus hatóanyag nem hiányozhat egy kozmetikus repertoárjából. Új sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat.

A peptid fogalmát 1902-ben Emil Fischer német tudós alkotta meg, s az a görög „peptos” szóból ered, ami körülbelül „kis emészthetőt” jelent.

A peptidek hosszú vagy rövid aminosav-kötésekből álló fehérjék, amelyek peptidkötésekkel kapcsolódnak egymáshoz. Az aminosavak valamennyi organizmus építőköveinek számítanak, a proteinek és az enzimek is belőlük építkeznek. Éppen ezért sok fontos létfunkció számára alapvető jelentőséggel bírnak.

PEPTID
A peptid kifejezés a görög „peptos” szóból ered, jelentése
„emészthető”. Mivel testünkben természetes módon
vannak jelen (pl. enzimek vagy hormonok formájában),
ezért a megfelelő peptidek szervezetünkbe juttatása
minimális kockázattal jár, és a bőr nagy hatásfokkal képes
ezeket hasznosítani.

A peptideket a peptidmolekulákat alkotó aminosavak száma szerint osztályozzák. Megkülönböztetünk

oligopeptideket (10 aminosavig),
polipeptideket (10 aminosav fölött) és
makropeptideket (100 aminosav fölött).
Általában a peptidek egyebek mellett hírvivő anyagokként működnek a különféle biológiai folyamatokban. Számos különböző peptidforma létezik, melyek elképesztően sokféle bőrápolószerben hasznosíthatók. A különböző peptidfajták hatásukban is rendkívül sokoldalúak.

Peptidek a kozmetikumokban

A kozmetikumokban elsődlegesen oligopeptideket használnak. A peptideket a legkülönbözőbb célokra vetik be:
■ a mimikai ráncok ellen „botoxhoz hasonló” hatásuk miatt, amivel simává teszik a bőrt

■ vagy mert csökkentik a ráncok mélységét,
■ mások hidratálnak,
■ a bőr pirosodását csökkentik,

■ serkentik a kollagén- és az elasztin-szintézist és
gyulladásgátló hatást is tulajdonítanak nekik.

Egy szóval elsősorban az anti-aging vonalon tekintik őket ideálisnak, és az eredmények ebben összehasonlíthatóak a már korábban bevált anti-aging hatóanyagokéhoz, például a retinoléhoz. A peptidek amellett, hogy számtalan hatás kifejtésére alkalmasak, rendkívül bőrbarátok és csaknem valamennyi bőrtípusra minden további nélkül használhatók.

Mellesleg: a kollagén és az elasztin is a peptidek közé tartozik, mivel azonban ezek makropeptidek, túl nagynak számítanak ahhoz, hogy kozmetikumokban használva át tudják törni a barrier-réteget. Éppen ezért hatásuk a bőrfelszínre korlátozódik.

A peptidek és a bőrre kifejtett hatásuk kutatása nem áll meg, így a kutatók és fejlesztők új egyre-másra fedeznek fel új alkalmazási területeket új peptidformákat alkalmazva.

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail