Fotó: Shutterstock.com

Sokoldalú szalicilsav

Számos klasszikus hatóanyag nem hiányozhat egy kozmetikus repertoárjából. Sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat. Hatóanyagismeret #7

A szalicilsav az egyik leginkább „kutatott” és a gyógyászatban legrégebben használt hatóanyag, ami ma már nem hiányozhat a bőrápolószerek közül.
Állítólag már a híres orvos és tudós, Hippokrátesz az ókori Görögországban írt fel a pácienseinek fűzfakéreg-kivonatot fájdalom- és láz csillapítására. Ma már tudjuk az okát is: a fűzfakéreg tartalmazza a szalicilsav egyik előanyagát, a szalicint, ami a szervezetben aktív testet ölt.
Még napjainkban is a szalicilsavból készítik a fájdalom, gyulladás- és véralvadásgátló acetilszalicisav (ASS) gyógyszert.
A kozmetikai készítményekben a szalicilsav egyszerűen BHA-ként  (béta-hidroxisav) ismert, és elsősorban olyan bőrproblémáknál vetik be jó eredménnyel, mint az aknék, a szarusodási zavarok, a hegek, a pikkelyek. Ilyenkor általában 2 százalékos koncentrációban használják.

Olvastad már Sarah White kozmetikus szakértő többi cikkét a hatóanyagokról? Kattints! >>

Hatásmechanizmus a kozmetikában

Mivel keratolitikus (hámoldó), komedolitikus (szabaddá teszi az eltömődött pórusokat), antibakteriális, gyulladáscsökkentő, nedvességmegtartó és bőrnyugtató hatású, a bőrápolásban sokféleképp hasznosítható a szalicilsav. Az AHA-kkal öszehasonlítva a szalicilsav lipofil, ami különösen alkalmassá teszi tisztátalan bőr és akne kezelésére. E tulajdonságánál fogva képes a letapadt faggyú oldására, továbbá célzottan használható az eltömődött pórusok, a tisztátlanságok, valamint a nyílt és zárt komedók kezelésére.

Különösen az exflorierende hatásnak köszönhető például az aknék esetében gyakran előforduló szarusodás-zavarok enyhülése. Ez a hatás egyrészt a savas tulajdonságok révén másrészt a szarusejtek kötéseinek oldódása nyomán jön létre. Mivel ilyenkor felgyorsul a bőr szarusejtjeinek leválása, a bőrmegújulás is gyorsabbá válik. Egyes esetekben a BHA-kat AHA-kkal, vagyis különféle gyümölcssavakkal, mint pl. tejsavval vagy glikosavval kombinálják a még erőteljesebb hatás érdekében.
A szalicilsavnál ugyanakkor alapvetően a negatív kísérőjelenségeket is figyelembe kell venni, amelyek tartósabb vagy túl nagy koncentrációban történő alkalmazás esetén jelentkezhetnek. Ilyenek például a pirosodás, a bőrirritáció, a szárazság és az égető érzés. Minden esetben, mint az AHA-k alkalmazásakor, okvetlenül külön fényvédelemre is szükség van.

A szerző honlapján a bőrápolás és a hatóanyagok aktuális kérdéseiről nyújt tájékoztatást. www.iluqua.com

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?