Fotó: C starush/Fotolia.com

Ápoló ceramidok

HATÓANYAGISMERET, HARMADIK RÉSZ – Számos klasszikus hatóanyag nem hiányozhat egy kozmetikus repertoárjából. Sorozatunkban Sarah White kozmetikus szakértő segítségével tekintjük át a legfontosabb összetevőket és hatóanyagokat.

A ceramidok a bőr saját lipidjei, melyek az egészséges védőréteg alapját képezik. Egyúttal számos bőrápolószer alapvető hatóanyagai is. Fontos, az emberi bőrben megtalálható zsírmolekulákról van szó, melyek a szfingolipidek közé tartoznak. Elsősorban a szarurétegben (Stratum corneum) vannak jelen, ahol a bőr külső hidrolipdrétegét erősítik, amit nagyrészt víz- és lipidmolekulák keveréke alkot. A szaruréteg lipidjei különösen a bőr saját védőfilmje számára kiemelt fontosságúak, mivel egy hidrofób (víztaszító) filmet képeznek a bőrön. Ez véd a külső behatások ellen, óvja a bőr rugalmasságát, megakadályozza a káros külső anyagok bejutását és megtartja a nedvességet. Ezáltal a transzepidermális vízvesztés is csökken, így a bőr puha és bársonyos marad.

Alkalmazásuk a kozmetikumokban

Hatóanyagként általában biotechnológiai úton előállított ceramidok találhatók a kozmetikumokban. A ceramid fajtáját a terméken a név végződésével jelölik, pl. Ceramid 2. A bőrápolószerekben leggyakrabban a Ceramid 3 fordul elő, amit az INCI-listán Ceramide NP-ként jelölnek.

Olvastad már?
Sarah White korábbi, hatóanyagismeret cikkei: Sokoldalú peptidek és Bőrápoló vitaminok 

A ceramid-tartalmú bőrápolószerek általában valamennyi bőrtípus számára megfelelőek. Mivel úgynevezett biomimetikus (a természetet utánzó) összetevők, a bőr különösen jól tolerálja őket, akkor is, ha egyébként érzékeny, irritált vagy feszült. Különösen jól enyhítik a száraz bőr tüneteit, és gyakran használják az anti-aging területen, ahol a bőr öregedése nyomán csökkent lipidtermelődés figyelhető meg.

A szaruréteg lipidjeinek mintegy 60 százalékát teszik ki a ceramidok, s a bőrben legalább kilenc különféle saját ceramidmolekula található.

A bőr védőrétegét erősítő hatásának köszönhetően a sérült vagy megváltozott állapotú hidrolipidköpeny ápolására is alkalmas, például neurodermitisz és krónikusan száraz, viszkető vagy irritált bőrkép esetén. A ceramidok bőrfelépítő hatása tovább erősíthető, ha a sav-védőköpeny olyan más alkotóelemeivel kombinálják, mint a koleszterol és a szabad zsírsavak.

Sorozatunk következő részének témája: hyaluronsav

További high-tech hatóanyagokról is olvashatsz a júniusi Beauty Forum magazinban.
Van már előfizetésed? Most egy Lady STELLA és Golden Green Genopeptid ajándékcsomag jár az előfizetésed mellé!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail