Fotó: Freepik.com

Szépségtrendek 2020

Új és újabb fogalmak, ezzel együtt új és újabb kozmetikai hatóanyagok és módszerek várnak ránk ebben az évben is, többek között: K-Beauty (koreai szépségtrend), zéró waste (hulladékmentesség), probiotika, CBD, anti-pollution…

Lássuk, milyen szépségipari változásokra számíthatunk 2020-ban!

Hulladékmentesség

A „kevesebb, az több” – hangoztatja a zero waste mozgalom. A műanyag termékektől egyre többen igyekeznek megszabadulni. A kérdés, aminek a megválaszolása ma már kikerülhetetlen: mit lehet tenni azért, hogy minél kevesebb szemét és csomagolóanyag kerüljön például a fürdőszobába? Egyre inkább elterjedt megoldások: bükkfából vagy bambuszból készült fogkefék használatára való áttérés, az eldobható helyett mosható sminklemosó lapocskák használata, vagy ha műanyag tégely helyett üveg vagy porcelán tégelyben lévő krémeket vásárolunk. Az úgynevezett újratölthető, visszaváltható tégelyek, üvegek már nem mennek ritkaság számba.

Natúrkozmetika

A natúrkozmetikumok választéka továbbra is egyre bővül. Mit várhatunk a jövőt illetően tőlük? A férfiak számára készülő termékek választéka minden valószínűség szerint bővülni fog. A vegán és a natúrtermékek egyre központibb helyre kerülnek a szépségipari kínálatban. A csomagolásnál az újrahasznosítható anyagok felé fordult a figyelem.

Olvasd el hatóanyaglexikonunkat a natúrkozmetikai termékekről! >>

Szépítő probiotikumok

E kifejezéssel a jövőben egyre gyakrabban találkozhatunk. A baktériumkultúráknak a bőrápolásban való felhasználása egyre izgalmasabbá válik. A magyarázatot az érzékeny bőrűek számának növekedésében találhatjuk meg. A bőr barrier rétegének és a mikroflórájának sérülése miatt a környezeti ártalmakra sokan reagálnak allergiával és irritációkkal. A probiotikumok révén a bőrt ismét egyensúlyba lehet hozni, így a bőr flórája ismét egészséges lesz, a védőréteg megerősödik, méghozzá természetes módon, anélkül, hogy a bőrt szintetikus hatóanyagokkal izgatnánk.

Ígéretes CBD
Az új szépítészeti kedvenc a kendermagolaj. Ellentétben az ismert kábító hatású szerrel, a kozmetikában használt kenderolaj nem kábít, hanem szebbé teszi a bőrt – legalábbis az ígéret szerint. A bőrápoláshoz használt canabidiol (CBD) a kábító hatású THC- ból 1 százaléknyit sem tartalmaz. Ugyanakkor a benne lévő egyéb hatóanyagok listája igen hosszú és ígéretes: a benne lévő omega3 és omega6 zsírsavak például erősítik a védő réteget. A gammalinolénsav és a linolsav megkötik a bőr nedvességét, a B-vitaminok simává teszik a bőrt és egyengetik a ráncokat. A canabidiolnak gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak, emellett baktériumellenes hatású, és a sebgyógyulást is gyorsítja. A kender annyira sokoldalú hatóanyag, hogy esélye van arra, hogy letaszítja a trónjáról a C-vitamint.

Natúr vagy bio? Te melyiket választod? >>

Propolisz

Miközben a környezetvédők a méhek tömeges pusztulása miatt verik félre a harangokat, a 2020-as esztendő legújabb trendi hatóanyagainak egyike tőlük származik. Napjainkban a propolisz a bőrápolás legújabb istene. A méhek a fák gyantájából állítják elő ezt a kötőanyagot, és ezzel zárják le a lépsejteket. A propolisz erősen fertőtlenít, antibakteriális és gyulladásgátló hatású, emellett gyorsítja a sebgyógyulást.

Hátra arc!

Nem új hatóanyag, de új megközelítés a „bacial”, ami az angol  facial kifejezést fordítja át a hát(=back)ra, azaz az arckezelés mellett a hát kezelésére teszi a hangsúlyt azzal, hogy a nyári hónapok előtt a háton nehezen hozzáférhető  tisztátlanságok eltávolítására hívja fel a figyelmet, ezáltal egy újabb „terepet” kínálva a kozmetikusok számára.

Nutrikozmetika

Más szóval: tápanyagkozmetika avagy belső szépítők. Tudjuk, hogy a mozgás, az egészséges táplálkozás, a kielégítő alvás és a kevés stressz mind-mind jót tesz a bőrnek, amelynek a megterhelő és hektikus időszakokban több külső segítségre van szüksége. Ilyen újdonságnak számítanak a hyaluronsavat, a Q 10-et és a kollagént tartalmazó, a bőr öregedése ellen ható szépségitalok. 2020-ban még többféle, problémamegoldó italokkal találkozhat az, aki a szépségért kortyolgatni szeretne.

Még formálódó trendek
Dry beauty (száraz szépség)
A legtöbb szépségápolási készítmény víz alapú, ám a jövőben ez megváltozik. Legalábbis ezt szeretnék a környezetvédő aktivisták, amelyek aggódnak a vízforrásainkért. Ennek okai a klíma-változásban, a politikai és gazdasági tényezőkben keresendő. Az úgynevezett dry beauty trend ugyan a távoli jövőbe mutat, de néhány gyártó már most piacra dobott e trendnek megfelelő termékeket, mint például a száraz peeling-port. Innovatívabbak ennél a száraz kendő-maszkok, amelyek nem tartalmaznak vizet, viszont valamilyen szérummal vannak átitatva, ami egy különleges technológiának köszönhetően csak a test melegétől válnak aktívvá és nedvessé. A vízzel való takarékosság azonban egyszerűbben is megoldható: Egyes natúrkozmetikai márkák Aloe verát használnak víz helyett.
Személyre szabott készítmények
Ez a trend –, amelynek lényege, hogy a bőrápoló készítmények személyre szabottak legyenek, hogy támogassák a vendégek egyéni bőrápolási szükségleteit – még szintén gyerekcipőben jár, de az előrejelzések szerint 2020-ban itt is komoly áttörésre számíthatunk.

A szerző szaklapoknak, nyomtatott és online magazinoknak ír és blogol. Fő témája a bőrápolás és a dekorkozmetika.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?