Fotó: Moose/Pexels

Vegán és/vagy bio?

A natúrtrenden belül vega-trend is jelen van a szépségiparban – sokan nem tudják azonban, hogy a vegán termékek nem szükségszerűen természetesek, azaz nem feltétlenül felelnek meg a natúrkozmetikumok kritériumainak. Mire figyeljünk e készítmények kiválasztásánál?

A vega-trend mára a kozmetikai iparba is beszivárgott. A felmérések szerint a vegetáriánusok több mint a fele kizárólag vegán termékeket vásárol. Mit jelent ez a kozmetikában?
■ A natúrkozmetikumok állati összetevőket is tartalmazhatnak, mint például méhviaszt, lanolint –ezeket a vegánok elutasítják.
■ A vegánok ugyanakkor ezzel szemben elfogadnak bizonyos szintetikus összetevőket is, olyanokat, amelyek a tanúsított natúrkozmetikumok esetében tiltólistán szerepelnek: ásványi olaj, szilikon, PEG-ek.

Vegán és bio

A vegán követelményeknek megfelelő kozmetikumok tanúsító védjegye csak azt garantálja, hogy az összetevők természetes biológiai anyagok, és hogy nem tartalmaznak állati összetevőket. Mivel ez az embléma bizonyos olyan anyagok jelenlétét is elfogadja, amit a natúrkozmetika előírása tilt, érdemes a virágjel mellett a NATRUE-minősítésre is figyelni. Különösen azok a kozmetikumok értékesek e célcsoport igényei számára, amelyek mind a két jellel ellátottak, azaz a virág jel és a NATRUE jele is fel van tüntetve a címkén, illetve a csomagoláson, azaz nem csak vegánok, hanem egyúttal tanúsított natúrkozmetikumok is.

Vajon mennyire környezettudatosak a kozmetikai cégek? Kattints! 

Gondolkodj vegánul!

Mivel időközben sok vendég nemcsak natúrkozmetikai, hanem kifejezetten a vegán-kezelések iránt is érdeklődik, érdemes a kezelési kínálatot ennek megfelelően bővíteni.

Megengedett összetevők:

 1. E-vitamin – szabadgyököt semlegesítő anyag, stabilizálja a sejtmembránt, növeli a bőr hidratáltságát, melynek hatására simábbá válik.
 2. Növényi őssejt, például tubarózsa.
 3. Sheavaj E-vitaminnal, allantoinnal és karotinokkal – védi a bőrt a kiszáradástól, elősegíti a jobb felszívódást és a bőr megfelelő zsírozottságát.
 4. Bambuszgranulátum – gazdag ásványi anyagokban és kovaföldben. Intenzíven hat a sejtregenerációra.
 5. Hyaluronsav (nagy- és kismolekulájú) a nagymolekulájú hyaluronsav, a víz megkötése mellett, elasztikus és láthatatlan filmet képez a bőrön. Szabályozza a bőr hidratáltságát, megnövelve, megkötve a bőr víztartalmát. Hatására a bőr feszesebbé és fényesebbé válik.
  A kismolekulájú hyaluronsav pedig a bőr mélyebb rétegeibe hatolva előnyösen befolyásolja annak szerkezetét, hosszú távú és rendszeres használat mellett ezáltal bőrfeszesítő hatású. Fokozza a kollagén szintézisét, gátolja a kollagénlebontó enzimek működését. A nagymolekulájú hyaluronsav láncainak fizikai módszerekkel való tördelésével állítják elő a kisméretű hyaluronsavat.
 6. A következő viaszok:
 • Oliva-viasz – javítja a hidratációt és erősíti a barrier-réteget.
 • Lipidkomplex, amely jojoba-, mimóza- és napraforgó-viaszt tartalmaz. Ez egy lágy, vajszerű, krémes anyag, amely tartósan biztosítja a nedvességet. Telítetlen és telített zsírsavat, valamint fitoszterolt tartalmaz, amely különösen jó hatással van a száraz bőrre. Ezek a tisztán növényi anyagok biztosítják a bőr hidratáltságát, csökkentik az irritációt. A lipidkomplex a saját súlyánál hatszor több vizet tud megkötni. A bőrön leheletfinom filmet képez, amely gátolja a vízvesztést.

Mit szabad és mit nem a vegán-kozmetikában?

  NEM ENGEDÉLYEZETT

• Állatkísérlet.
• Állati anyagok, például: zselatin,
méhviasz, lanolin, méz,
selyemprotein, tej, protein.

ENGEDÉLYEZETT: 

 • Vattalapocskák: bambuszból vagy pamutból. A kendők és takarók bio-pamutból vagy gyapjúból.
 • Fésű: fából, gyantából, szintetikus anyagból.
 • Ecset: fából, bambuszból és műszőrből.
 • Üveg és fa tartozékok.
 • Természetes kő.
 • Olló és csipesz: nemes acélból.
 • Jó minőségű természetes viaszok.
 • Virágok, levelek és gyökerek tiszta növényi kivonatai.
 • Természetes ásványi nyersanyagok.
 • Szintetikus összetevők.
 • Ásványi olajok.
 • Természetes zsírok kókuszból, jojobából.
 • Emulgátorok: kifejezetten növényi forrásból.

A szerző a tévében és filmekben dolgozik, és viszázsistákat képez ki. Érdeklődésének középpontjában a holisztikus kezelések, az anti aging és a smink áll.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?