10 év következetes, mindennapos bőrazonos, professzionális táplálás eredménye. Szemmel láthatóan meghazudtolható a biológiai kor: a kezeléssorozat elején (40 évesen) és ma (49,5 évesen)

Tápláljunk vagy regeneráljunk?

Vagy mindkettőt? Lehet, hogyha az egyiket jól csináljuk a másikra nincs is szükség? Valószínű vendégeink többsége nem is sejti, hogy a két fogalom között a bőr fiziológiájának szempontjából jelentős különbség van.

Ha a szokványos kozmetikumok piacát és reklámjait egy kicsit megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy ezekkel a szavakkal előszeretettel dobálóznak a marketingesek. Mivel vendégeink vásárlási szándékát igencsak befolyásolják ezek a hirdetések, nem árt, ha tényekkel fel tudjuk hívni figyelmüket a tégelybe zárt illúziókra.
Mindkét fogalommal elsősorban az érett bőrök kezelése kapcsán találkozunk. De a táplálás nem azonos a regenerálással! A két kifejezésben a közös, hogy mindkét tevékenység célja, a normál bőr jellemzőinek az elérése: üde, egyenletes festékezettség, tompa fény, bársonyos tapintás, megfelelő rugalmasság. Mindezek úgy, hogy a komedók számát is minimalizáljuk.

Táplálás

Táplálással a bőrből hiányzó anyagokat pótoljuk, a lehető legbőrazonosabb módon. Minél kifinomultabb a növényi kivonat, minél bőrazonosabb a biotechnológiai úton előállított hatóanyag, annál jobb lesz a biohasznosulása. A hatóanyag-bejuttatás során figyelembe kell venni, hogy mely bőrréteg szorul táplálásra.
■ A hidro-lipid réteg kiegyensúlyozása megfelelő olajokkal, zsírokkal, zsírsavakkal, nedvességmegkötő és nedvességmegtartó anyagokkal a legegyszerűbb, ugyanakkor a leggyakoribb kihívás. Csak akkor van értelme a mélyebb rétegekkel foglalkozni, ha ennek a rétegnek a komfortérzetét egészséges módon, irritáló anyagok nélkül helyreállítottuk. A különböző laktátok, aminosavak, urea, cukorszármazékok látványos hidratálást biztosítanak, a növényi olajokkal, zsírokkal pedig pótolhatjuk a bőr igényei szerint a zsírokat, viaszokat.
■ A hámréteg táplálása azért nehezebb, mert ehhez már le kell küzdeni a bőr barrierjét is. A legbőrazonosabb táplálás ez esetben a ceramidok, foszfolipidek, a lecitin, illetve az ezekből felépített liposzómák. Szerkezetüknél fogva gépek nélkül is képesek akár a bazális rétegig is felszívódni.
■ Az irhából hiányzó anyagok az extracelluláris mátrix anyagai: hyaluronsav, GAG-ok, proteoglikánok. Ahhoz, hogy ebbe a bőrrétegbe ezeket az anyagokat be tudjuk juttatni, nagyon kicsi molekulaszerkezetre vagy elektrokozmetikai gépek (elsősorban az elektroporációra) segítségére van szükség.

Regenerálás

Regenerálás során a bőr önmegújító-képességét fokozzuk. Ez történhet hatóanyagokkal vagy gépek, eszközök segítségével.
■ A hám regenerálása során a bazális sejtek osztódását serkentjük. Minden olyan eljárás vagy hatóanyag, ami a szarusejtek leválását gyorsítja, egyúttal aktiválja az új sejtek termelődését: mechanikai (bőrradír, mikrodermabrázió, hidrodermabrázió, hidroabrázió), enzimes vagy savas bőrmegújítás. De hatóanyagokkal is „munkára” bírhatjuk a bőr őssejtjeit (pl. növényi őssejtekkel). Ma már egyre több olyan aktív hatóanyag kerülhet a kozmetikai készítményekbe, amelyek a kor előrehaladtával járó lelassult élettani folyamatokat fel tudják gyorsítani.
■ A kötőszövet regenerálásakor a fibroblasztok gyengülő aktivitását szeretnénk felerősíteni. Ezzel a lazarostos kötőszövet kocsonyás állományának felépítését és a kollagénrostok termelését támogathatjuk. Történhet hatóanyagok segítségével: ez leghatékonyabb peptidekkel, matrikinekkel. A fibroblasztokat stimulálni tudjuk, ha a bazális membrán alatti réteget megsértjük (kollagénindukciós terápiák): dermaroller, dermapen, rádiófrekvenciás vagy IPL-kezelések.
A regenerálás mindig egy lelassult, „megfáradt” folyamat aktiválását jelenti. Viszont gyakran szorul az a bőr is regenerálásra, amit az időben megkezdett, bőrazonos táplálással megelőzhettünk volna. A bőrazonos táplálással mindig a bőr hiányzó anyagait pótoljuk. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb erre a bőr igénye. A megfelelő táplálás viszont automatikusan a bőr védekezőképességének megerősítését is jelenti, ami hozzájárul ahhoz, hogy a külső hatásokra kialakuló öregedési tünetek megjelenését kitoljuk.

Fényvédelem
Nyáron ne feledkezzünk meg a fényvédelemről! A bőr öregedésében legnagyobb szerepe az UV-sugárzásnak van. A napsugárzás UVA-sugarai behatolnak a dermiszbe, ott roncsolják a kollagén- és elasztinrostokat, illetve aktiválják az azokat lebontó MMP-ket. A körültekintő anti-aging bőrápolás feltétele az UVA-védelemmel is ellátott fényvédők használata.

Olvass még több cikket fényvédelem témában! KATTINTS! 

Minél korábban kezdjük a bőrazonos a táplálást és fényvédelmet, annál később és kevésbé lesz szükség a sokkal nehezebb regenerálásra. Ki gondolná, hogy a fenti 2 kép között 10 év különbség van?! Ilyen az, amikor a vendég 15 éve professzionális bőrépítő kozmetikumokat használ.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail