Fotó: C Lisa F. Young/Fotolia.com

Változókór?

Az öregedés az élet természetes velejárója – Nem betegség, még akkor sem, ha kellemetlen rendellenességgel kell megküzdenünk miatta. Kozmetikusként, a bőrápoló és az anti-aging kezelések mellett erősítsük vendégeinkben a saját életkoruk, korosodásuk elfogadását, emellett a magunk eszközeivel enyhítsük kínzó bőrtüneteiket!

A vendégek felé azt kell kommunikálnunk, hogy az öregedés jelei ellen lehet harcolni, de az ő közérzetüknek is jót tesz, ha elfogadják, hogy több évtizeddel a hátuk mögött nem nézhetnek ki többé úgy, mint 20-30 éves korukban. A bőrápoló, anti-aging kezelések mellett erősítsük bennük az öregedés elfogadását. Egy jól ápolt, méltóságát megőrző 50-es, 60-as hölgy mindenki számára kellemesebb látvány, mint egy görcsösen fiatalnak látszani akaró, erőlködő nő. Előbbi inkább elismerést, utóbbi szánalmat kelt bennünk.

Változókor – változókór?

A menaopauza nem tekinthető betegségnek, bár jellegzetes, az egyén egészségi állapotát is érintő, kellemetlen fiziológiai tünetegyüttes kísér(het)i. Egyénenként eltérő a megjelenése és a lezajlása. A klimax nemcsak a nőknél, a férfikanál is jelentkezik. A nőknél ált. 45-50. életév környékén jelentkezik. Lezajlása is egyéni, van, akinek 2-3 év, másnak 10 évig is elhúzódik. 40 éves kor után a felépítő (asszimilációs) és lebontó anyagcsere (disszimilációs) folyamatok fokozatos eltolódása figyelhető meg – a lebontás kezd dominálni. Néhány év mire ez szemmel látható lesz.

A nők kb. 20 %-a szinte tünetmenetesen átvészeli, és kb. a nők fele küszködik az életminőséget erősen befolyásoló, kellemetlen kísérő jelenségekkel. A férfi klimax  kissé később jelentkezik, és jóval enyhébb tünetekkel jár, pl. nem eredményez feltétlenül teljes hereleállást.

A női klimax oka, hogy a petefészek működése fokozatosan és teljesen leáll, így a petefészek ösztrogén termelődése csökken, majd teljesen kiesik. Emiatt androgén túlsúly keletkezik, mivel a mellékvesekéreg szexuálkortikoid termelődése megmarad. A mellékvesekéregben pedig több hímjellegű hormon termelődik, mint ösztrogén. A változás visszafordíthatatlan jelenség.

Perimenopauzának nevezik azt az életszakaszt, amikor a vérzési zavarok fennállnak, az utolsó menstruáció utáni időszak a menopauza.

Változókori rendellenességek

A klimax során jelentkező, bőrt érintő rendellenességek közül a bőrtípus megváltozásával, fokozott verejtékezéssel, szőrnövéssel itt most nem kívánunk foglalkozni. Néhány olyan gondolatot szeretnék megosztani, ami a hivatalos kozmetikus tanulmányaink során kimaradt, de érdemes és hasznos tisztában lenni velük. A cikk második felében a klimaxot kísérő, de nem bőrt érintő rendellenességekről szólunk, amelyek szintén nem képezik a tananyag tárgyát. A vendégek szívesen beszélnek a kozmetikusnak egészségügyi problémáikról, az ő jobb megértésük miatt érdemes tisztában lenni a klimax egyéb vonatkozásaival is, még ha távol állunk tőle korban, akkor is.

Keringési problémák

→ Artériás (aktív) vérbőség: a bazális-membrán szerkezete fellazul, vékonyodik, így vízáteresztő képessége fokozódik. Ennek és az alipiának is egyenes hozadéka az egyre intenzívebb TEWL, ami miatt egyre gyakrabban alakul ki erythema, a gyulladásra hajlamos érzékeny bőrtípus, majd a rosacea. Tanítsuk meg vendégeinknek, hogy a hidrofil lipid réteg krémezéssel történő pótlása képes késlelteti a probléma kialakulását, illetve képes a tünetek enyhítésére. Ne feledjük, hogy rosaceának a már állandósult arcbőrgyulladást nevezzük, amely az állandósult gyulladás miatt bőrbetegségnek minősül. Az ún. „Demodex atkás rosacea”, amennyiben a gyulladás az atkák mennyiségének normalizálása után megszűnik, nem tekinthető rosaceának, hiszen nem állandósult gyulladásról volt szó. Néhány tágult hajszálér szintén nem rosacea. A rosaceás bőr érzékeny, akár arcbőrfájdalomra is panaszkodhat a vendég, melyet a gyulladásmediátor vegyületek közvetlen algogén (fájdalomkeltő) hatása okoz. (Ugye, emlékszünk a gyulladás ismérveire: rubor, calor, dolor, tumor, functio laesa. Ha ezek együttese nem áll fenn, nem gyulladásról van szó.) Tehát amennyiben nem állandósult vagy nem gyulladás, akkor az nem rosacea, azaz kezelhetjük a bőrt.

 Vénás (passzív) vérbőség a vénák minőségromlása miatt: passzív rosacea, akrocianózisra, fagydaganatra való hajlam.

 Szövetnedv felhalmozódása, azaz ödéma, amely a kapilláris és a vénás permeabilitás fokozódása és az egyre lassuló vénás és nyirokkeringés miatt alakul ki. A nem komoly belgyógyászati problémából, csupán az öregedés természetes velejárójaként jelentkező ödémásodás legjobb ellenszere az érfalerősítő hatóanyagok alkalmazása (táplálék útján történő bevitellel és természetesen lokálisan, kozmetikumok által). Mivel az érfalerősítő hatóanyagok (flavonoidok) vízoldékony anyagok, jó minőségű emulziókba, mikroemulziókba vagy más hordozó rendszerekbe rejtve juttathatók be a bőrbe, gépi rásegítés nélkül.

Festékképzési rendellenességek

Megjelennek a májfoltok, az öregkori szeplők és az UV-károsodott bőrön a hipopigmentált foltok is.

Hivatalosan időskori szeplőt a kozmetikus nem halványíthatja, csak kendőzheti. Ennek az évtizedekkel ezelőttről ránk maradt tiltásnak valószínűleg információhiányból fakadó tájékozatlanság az oka. Ma már tudjuk, hogy az időskori szeplők pigmentje a lipofuszcin. Egy ártalmatlan anyagcserevégtermék, amely vízoldhatatlansága miatt a keringéssel, vizelettel, verejtékkel távozni, ürülni nem tud a sejtekből. A lipofuszcin tartalmú foltok vegyszeres úton történő halványítása és koptatása évtizedek óta szövődménymentesen zajlik a kozmetikákban. Kezelésük most már hosszú évek óta mechanikai és fototerápiás úton is történik, szintén problémamentesen.

Daganatok kialakulása

Immunrendszerünknek alapvető szerepe van a meghibásodott DNS-ű sejtek elpusztításában. A károsodott DNS-ű sejtek, ha a hiba a sejtosztódást szabályozó DNS-szakaszban következik be, kóros sejtosztódásba kezdenek. (A daganatban olyan sejtek osztódnak, amelyeknek nem lenne szabad.) Immunrendszerünknek és az apoptózisnak (programozott sejthalálnak) köszönhetően az elfajuló sejteket szervezetünk az egész test túlélése érdekében elpusztítja.

A hormonszint megváltozása daganatokat indukál, a kor előre haladtával pedig gyengül az immunrendszer. A kettő együttesen eredményezi, hogy az idő múlásával egyre nagyobb valószínűséggel alakulnak ki daganatok

Tipikus klimax-korban kialakuló daganat a xanthelasma (utóbbi különösen cukorbetegséggel vagy egyéb koleszterin-anyagcserezavarral küzdőknél gyakori), a fibróma, mióma, angiómák, a hiperpláziás faggyúmirigy (amit tévesen a naevusok közé soroltak be, és naevus sebaceus senilének neveztek el, ám a név rajta maradt). Kezelésük orvos feladata.

■ Hajhullás

Sokan nem tudják, de a kozmetikusok hajas fejbőrt is kezelhetnek.

Alapvetően öröklött tulajdonság, hogy kinek mikor és milyen mértékben ritkul meg a haja az élete során.

A lassuló anyagcsere miatt az öregedés természetes velejárójának tekinthető a hajhullás is. (A hajhagyma mátrix-sejtjeinek is csökken a tápanyagellátottsága, és ettől függetlenül is csökken a vitalitása). A klimax időszakában még kifejezettebben jelentkezik, mert az elégtelen vérellátáson kívül az androgének túlsúlyba kerülése is fokozza a jelenséget.

Az ún. androgén alopécia férfiakat és nőket egyaránt érintő hajvesztési folyamat. Férfiakon a homlok két oldalán hátrál a hajas fejbőr, illetve a fejbúb indul kopaszodásnak. A hajvesztett területek összeérésével kialakul a kopasz fejtető.

Hölgyeknél leggyakrabban az egész fejtetőn egységesen, diffúz módon történik a haj ritkulása, és nem vezet teljes kopaszsághoz.

A vérellátás fokozásával (hajas fejbőr masszázs, anyagcserefokozó skalp-kezelők) 5-α-reduktáz blokkoló termékekkel, hámképzést javító készítményekkel némiképp lassítható, de megállíthatatlan folyamattal állunk szemben.

A hajas fejbőr masszázsa hatóanyagokkal vagy akár szárazon is kellemes, relaxáló érzés. A hatóanyagos kezelés nyilván fejmosótál beszerzését igényli, de meglepően kis beruházás az elektrokozmetikai gépek árához képest. Az idős hölgyek, urak, minthogy ritkábban van már részük benne, szomjazzák az emberi érintést. Azoknak a magas EQ-val rendelkező kozmetikusoknak, akik értik és átérzik az érintés erejét, a manuálterápiában rejlő csodát, kiváló szolgáltatásbővítés, kiaknázatlan terület.

A klimax során jelentkező, nem a bőrt érintő elváltozások

Csontritkulás

A kor előrehaladtával normálisnak tekinthető a csontok tömegének csökkenése. Oka, hogy a csontképző és a csontfaló sejtek aktivitásának a fiatal és érett felnőttkorra jellemző egyensúlya megbomlik. A lebontó anyagcsere egyre fokozódik, a csontfaló sejtek aktívabbak lesznek, mint a csontképzők. A csontok sűrűsége csökken, szivacsossá és ezáltal törékenyebbé válnak.

„Néma járványnak” is nevezik, mert tüneteket csak évek hosszú sora után mutat: az időskorban könnyebben eltörő végtagok, összeroppanó csigolyák jelzik a létét.

A folyamat némiképp ellensúlyozható magasabb D-vitamin- és kalcium-tartalmú élelmiszer (pl. tejtermékek) fogyasztásával, mértékletesen, de napfényen töltött idővel, több testmozgással. A folyamatot az ösztrogénszint csökkenésén túl gyorsítja a koffeintartalmú kávé fogyasztása és a dohányzás is.

Hüvelyszárazság

Szintén természetes kísérő jelensége a klimaxnak, és az azt követő életszakasznak. Nem teljes mértékű szárazságot (xerózist) értünk alatta, hanem a hüvely nyálkahártyájának csökkent aktivitását. Oka a csökkenő ösztrogénszint. Más életkorban is jelentkezhet, pl. petefészek eltávolítása miatt, vagy számos gyógyszer (antihisztaminok, antidepresszánsok, fogamzásgátlók…) szedésének mellékhatásaként.

A probléma enyhítésénél óvakodni kell a nem kimondottan hüvelysíkosítás céljára gyártott krémektől, babaolajtól. Irritációt okoznak a sérülékeny és vékony nyálkahártyán, megváltoztatják a hüvely pH-ját, ellehetetlenítve a benne élő normál baktériumflórát. Gyakran inkább összecsomósodnak, semmint síkosítanak ezek az egyéb termékek.

Inkontinencia (vizelettartási problémák)

A természetes úton szülő nők a szülést követően gyakran megtapasztalják ezt a kellemetlen jelenséget. Erős hasprés (pl. tüsszentés, nevetés) hatására néhány csepp vizelet visszatarthatatlanul távozhat a húgycsőből. Oka szintén a csökkenő ösztrogénszint, és a miatta renyhülő gáttájéki izomtónus, a méh előreesése. Intim tornával az érintett izomzat erősíthető. Speciális inkontinencia-betét használható indokolt esetben. Ma már lézeres korrekcióval is kínál megoldást az orvostudomány (sajnos nem a társadalombiztosítás keretén belül).

Alvászavar

Kiváltója szintén a csökkenő ösztrogénszint és a hormonzavar miatti idegrendszeri labilitás. Az alvás mélysége csökken, könnyen felébred és nehezebben alszik vissza a klimax időszakát élő ember. A pihentető alvás hiánya fáradtságérzetet okoz, de a következő éjszaka sem alszik majd jobban az illető. Érdemes az alvás körül ismét rendet tenni, kisgyermekekhez hasonló szertartást kialakítani: csendes környezet, hűvös szoba, friss levegő, pamut hálóruha és ágynemű, ugyanabban az időben történő lefekvés…

■ Hízékonyság

A lassuló anyagcsere miatt kevesebb kalóriát kell(ene) bevinni. Ám az évtizedek alatt megszokott ételadagoktól nehéz megválni, annál is inkább, mivel az evés örömforrás: a lelki problémák gyógyítása miatt is étkezünk. A hormonpótlásban részesülő nők a depózsírok képzéséért is felelős ösztrogének mesterséges szinten tartása miatt különösen könnyen híznak el.

■ Daganatok (nem bőrgyógyászati esetek)

A jó- és rosszindulatú daganatok gyakorisága egyértelműen növekszik a klimaxban és a menopauzában. Különösen gyakoriak a nemi szerveket érintő daganatos elváltozások: mióma, méhtestrák, mellrák, férfiaknál prosztatarák.

■ Keringési zavarok

Leggyakrabban magas vérnyomás formájában jelentkezik, de az erős szívdobogás érzése és a ritmuszavar is gyakori. Nőknél igen ritkán fordul elő szívinfarktus a klimaxot megelőző életszakaszban, a klimaxban és a menopauza elején viszont drasztikusan nő a gyakorisága.

■ Mentális és pszichés zavarok

Egyre szembeötlőbbé válik az agy teljesítőképességének csökkenése, komoly önértékelési zavarok, depresszió, szorongás jelenik meg, vagy ha korábban fennálltak ezek a problémák, akkor a fokozódásukkal kell számolni.

Olvasd el, milyen kezelésekkel segíthetsz a bőr feszesen tartásában

Méregtelenítés, bőrfeszesítés, alakformálás

Felhasznált irodalom: www.patikamagazin.hu; Dr. Horváth Katalin: A csontritkulásról (www.behsci.sote.hu/nok/w_csont.htm); Dr. Gulyás Tamás – Csontritkulás (www.vitaminsziget.com); Máriáss Márta – Hüvelyszárazság (www. hazipatika.com); Mondovics Pálma – A hüvelyszárazság és kezelése (www.femina.hu); www.examed.hu; www.klimax egeszseg-center.hu; www.nogyogyaszat.eu

Te már előfizettél?

A Beauty Forum Magyarország piacvezető szépségszakmai magazinja. Naprakész leszel a kozmetikai újdonságokban, megismerheted a hatóanyagtrendeket és kutatási eredményeket. Megtalálod a smink, pilla, arc- és testápolási módszereket is. Évi 10 alkalommal jelenik meg.

Rendeld meg most! Katt ide!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail