Fotó: Freepik.com

Bőrmegújítás az utolsó téli napokon is!

A hosszú, téli időszak vége felé közeledünk, hamarosan itt a tavasz és megkezdődhetnek a nyárra felkészítő kezelések. De mit tehetünk vendégünk arcbőréért még most, az utolsó hideg napok idején? Sokféle módszer létezik, de a cél közös: a bőrsejtek megújítása az önregenerációra való ösztönzéstől kezdve, a hatóanyagok mélyebbre való juttatása által. Segítsünk hát a vendégeink testben, és lélekben is megújulni!

A kinti hideg, a hűvös, szárító hatású szél, kevesebb napsütés, a szobában, munkahelyen való hosszú tartózkodás, a relatíve kevesebb természetes táplálékkal bevitt vitamin okozhat bőrproblémákat. Ilyenkor bőrünk sokat veszít zsír- és víztartalmából; ezek pótlása, a bőrregenerálás fontos feladata. Hidegben a bőr erei összehúzódnak, a periférikus helyekre (végtagok, orr, fül) kevesebb vér kerül. A bőrnek friss, tiszta levegőre szüksége van. Az időjárás viszontagságainak leginkább az arc és a kéz van kiszolgáltatva, ezért nem árt ezekre a testrészekre fokozott figyelmet fordítani. A haj is veszíthet rugalmasságából, szárazabbá, töredezettebbé és fakóbbá válhat a hidegben. Gyógynövényes, vitaminos pakolással azonban megelőzhető a haj károsodása.

Mire van szükségünk, hogy a bőrünket meg tudjuk frissíteni, újítani?

  • a zsíranyag pótlására
  • a szaruréteg és a bőr mélyebb rétegeinek hidratálására
  • a vitaminok pótlására, kívül-belül
  • olyan éjszakai bőrtáplálásra, amely a bőrlégzést nem akadályozza
  • napfényre, friss, tiszta levegőre
  • különleges, bőrmegújító, regeneráló kozmetikai kezelésekre
  • emellett vállalkozó kedvű vendégeit megismertetheti néhány egyszerű, házilag kikeverhető pakolással is.

A kozmetikai peeling fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a sokféle módszer, amit alkalmazunk. A cél azonos mindegyik eljárásnál, vagyis a bőr felső rétegének egyenletes kíméletes eltávolítása, hogy megkönnyítsük a hatóanyagok bejuttatását és a bőr megújulását.

■ A kémiai peelingek (enzimek, alfahidroxisavak, bétahidroxisavak, triklórecetsavak) úgy oldják le az elszarusodó bőrsejteket, hogy leépítik a kötőanyagokat, a dezmoszómákat és korneodezmoszómákat.
A kémiai hámlasztók a természetes bőrmegújulási folyamatra segítenek rá az elhalt hámsejtek eltávolításával, és a sav fajtájától függően, a pórusok tisztán tartásával.
■ A mechanikai peelingek különböző erővel, az elhalt sejtek leradírozása által vékonyítják az epidermiszt.
A bőrmegújulás a bőrsejtek leválasztása nyomán következik be. A peeling mélységétől függően más-más struktúrákban indul be a regeneráció folyamata. A felhám elvékonyodik, de tömörebbé válik. Megújul az extracelluláris mátrix, a bőr kollagén- és elasztin-állománya, a bőr vízmegkötő-képessége, a dermisz megvastagodik, a bőr színe, pigmentáltsága és rajzolata egyenletesebbé válik.

Kozmetikusok által végezhető peelingek
Röviden: klasszikus mechanikai peeling, mechanikai dermabrázió, enzimatikus peeling, gyümölcssavas peeling, gyógynövényes peeling.
A mechanikus dermabriziós eljárások (frimátor, aluminiumoxid, vagy más kristály,különböző finomságú gyémántcsiszoló-fej, hidrodermabrázió) hatására a bőr finomabb és egyenletesebb lesz, a hám élő sejtsorai megvastagodnak, a hámréteg megújul, a hatóanyagok intenzívebben jutnak be a bőrbe.
Nagyon hatásos különböző regeneráló kezelések, pigmentrendellenességek, heg- és stria-, valamint a bőr egyenetlenségeinek a kezelésére.
A mikrodermabrázió önálló kezelésként nem alkalmazható, utána mindig valamilyen hatékony kozmetikai eljárást (iontoforézis, ultrahang, elektroporézis, táplálópakolások, masszázs) kell használni.

Savas peelingkúra
A hámlasztó savak fajtái:
■ AHA: (pl. glikol-, tej-, mandula-, citromsav): a felszínen ható, vízben oldódó savak.
Hámlasztó tulajdonságuk mellett jelentős az anti-aging hatásuk is (glikolsav), növelik a bőr vízmegtartó képességét (tejsav),      antibakteriális tulajdonságúak (mandulasav).
■ BHA (szalicilsav): olajban oldódó sav, ami a pórusokba hatol, és az ott lévő elhalt hámsejteket hámlasztja le.
Gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmas a zsírosabb, mitesszeres, tág pórusú bőr ápolására.
■ PHA (gluconolactone, lactobionsav): újgenerációs AHA-knak is nevezik őket, mert az AHA-hoz hasonló tulajdonságaik vannak, csak jóval enyhébbek. Hámlasztó hatásuk felszíni, de antioxidáns és hidratáló tulajdonságuk is jelentős.
Várható eredmények a savas peelingkúra után: az apró ráncok eltűnnek, simább lesz a bőrfelület, a májfoltok, szeplők halványodnak, a kevésbé mély hegek, pórusok összehúzódnak, természetesen fénylő, egészséges lesz a bőrszín.

Gyógynövényes mélyhámlasztás

A peelinghez tizenkét gyógynövényből álló őrleményt, és egy speciális kräuter liquid elegyét alkalmazzuk. A hámlasztás mélysége függ a gyógynövényes masszázs intenzitásától és hosszától. A növényi hatóanyagok az elszarusodott bőrt leoldják, ezáltal fokozódik a citokintermelés, a kötőszövet megújul. Minimum hat hét után ajánlott végezni a következő kezelést. Önálló kezelésként, de kúraszerűen alkalmazva is jó eredményeket érhetünk el.

Orvosi lézeres hámlasztás

A termikus peelingek csoportjába tartozik, ahol a lézerfényt különböző kromofórok nyelik el, melynek hatására a bőr a hullámhossz és eneregia függvényében bizonyos vastagságban a kezelést követően lehámlik. A gyógyulási időt rövidíti, és a mellékhatások előfordulását csökkenti a frakcionál lézerek ( pl.CO2 , ErbiumYAG ) alkalmazása.
Az orvosi lézeres hámlasztás eredményes az apró ráncok és hegek eltüntetésében, az egyenetlen pigmentáció, az aknés hegek, a ráncos, durva, napfénykárosodott bőr kezelésében.

Peelingkezelés utáni teendők

Enyhe vagy közepesen mély peeling után kerülni kell az uszodát, a szaunát, a szoláriumot és a napozást, valamint az olyan bőrápoló- és sminkszereket használatát, amelyek nem ajánlottak hámlasztás után.
Mély peeling, lézeres hámlasztás és intenzív dermabrázió esetén a fentiek mellett a hámosodáshoz, regenerálódáshoz szükséges kezelést és időt (néhány nap vagy olykor hét) fontos betartani.
Minden hámlasztó kezelés után fontos a fényvédelem.

Fejleszd Te is a tudásod! Eseménynaptárunkban számos oktatást találsz! KATTINTS! >>

Mikor nem ajánlott?
A közepes erősségű peeling alkalmazása időjárás, illetve évszakfüggő. Napos időszakban, bizonyos gyógyszerek szedésekor nem tanácsos ezeket alkalmazni. Bőrbetegség esetén (ekzema, rosacea), terhesség alatt csak felületi hámlasztás lehetséges.

Mellékhatások

1.      Túlhámlasztott bőr szindróma

A túlhámlasztás hatására 20-30 napról 10-14 napra rövidülő „sejt turnover”, a sejtek elégtelen éréséhez vezet. A sejtek nem lesznek képesek megtermelni a sejt közötti teret kitöltő, zsírnemű alapállományt. Így alakul ki a csecsemőkori ekcémához hasonló, száraz, kivörösödő, túlhámlasztott bőr képe. Célravezetőbb az alacsonyabb savtartalmú készítmények használata, ceramidokkal és más bőrápolókkal kombinált teljes kozmetikai kezelésben. A gyümölcssav szerepe nem a felső rétegek savas destrukciója, pH-savas irányba való durva eltolása, hanem hogy „ébresztő szignált”, üzenetet küldjön a sejteknek: gyorsítsanak, hiszen a 20-30 napos sejtkicserélődési ciklus akár 10-14 naposra is rövidíthető.

2.      PIH (gyulladás utáni hyperpigmentáció)
A hámlasztás mint módszer az  idő próbáját kiálló, hatékony eljárás.
Ha megfelelő módszert választunk, jól alkalmazzuk, és az utókezelésre is odafigyelünk, sok elégedett és visszatérő vendég fogja a kezelés és a kozmetikus jó hírét vinni.

Kényeztető téli kezelésekről olvastál már? Kattints! >>

Kúrában alkalmazzuk!

Kúrában érdemes eladni a kezeléseket. A konzultáció után eldönthetjük, hogy hány kezelést javaslunk. Természetesen nagyon függ a vendég lehetőségeitől is, hogy mennyi ideje van, de makacs problémáknál érdemes rábeszélni őt a kúrára. Mindenesetre akkor eredményes a kezeléssorozat, ha legalább egy hónapig hetente ismételjük, és otthoni terméket is adunk hozzá, ami a mindennapos stimulációt biztosítja az intenzív hatáshoz. Nyáron nem ajánlott az intenzív kúrakezelés, egy évben kétszer javasolt a kúra igénybevétele. A kúrák ideje alatt fontos, hogy fényvédőt is alkalmazzunk.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail