Kényeztető kezelések

Rohanó, teljesítményorientált, elvárásokkal teli világban mindenki szívesen megáll egy pillanatnyi lazításra élményeket gyűjteni, és mi kozmetikusok olyan szerencsések vagyunk, hogy sok embernek tudjuk ezt biztosítani, akár a puszta kezünkkel is, a személyiségünkről és a csodálatos anyagainkról nem is beszélve.

Fotók: a szerző

A kényeztetésről valami olyasmi jut eszünkbe, amit nem csinálunk minden nap: „bekuckózni” a kanapéra egy forró csokival vagy egy pohár finom borral, közben olvasni, filmet nézni vagy egy kádban pezsgőzni az illatos habokban és a gyertyák, mécsesek fényében merengeni, kinek-kinek ízlése szerint. A lényeg: nem gondolni a feladatainkra, hanem „csak úgy lenni”.

A vendégeink is így vannak ezzel, ha eljönnek hozzánk. Figyelemre, pihenésre, törődésre, feltöltődésre vágynak, na és persze arra, hogy az arcuk is szebb legyen: simítsuk ki a ráncokat, feszesítsünk a megereszkedett arckontúron és hallgassuk meg őket. Bármit szívesen fogadnak, amitől jobban érzik magukat.

A mai, modern, gyors világban mindenki rohan, feladatokat teljesít, versenyt fut az idővel.

Sok az elvárás a nők felé. Meg kell felelniük önmaguknak, a családnak, a partnernek, a munkáltatónak. Hajszoltak, ritkán jut idejük feltöltődésre, sokszor nincs is „én-idejük”. Kozmetikusként nagy szerepünk van abban, hogy fizikai-lelki egészségükhöz, jóllétükhöz hozzájáruljunk kezeléseinkkel, személyiségünkkel. Ma már nem elég csak arcot kezelni, szempillát, szemöldököt festeni, gyantázni, stb. – egy kicsit pszichológusnak, coach-nak is kell lennünk, mert a vendégek szívesen mondják el gondjaikat és kíváncsiak a véleményünkre. A lelkük egészsége a testükre is hatással van, így a mi munkánkra is, ezért érdemes a vendégeket holisztikusan szemlélni, kezelni.

Kényeztetés a kozmetikában

Minden évszakban másképp kényeztetjük a vendéget:
tavasszal, a hosszú, hideg tél után pezsdítő,
nyáron, a nagy melegben hűsítő,
ősszel a nyári napozás ártalmaira valami frissítő, megújító,
télen pedig melegítő kezeléseket alkalmazzunk.
A hidratálás minden évszakban fontos.

A kényeztető kezelések kulcsszavai: harmónia, nyugalom, relaxáció, megújulás, gyöngéd bánásmód, testi-lelki feltöltődés, stresszmentesség, test-lélek-szellem egysége, jólléte, egyensúlyának megteremtése. 

A vendég kényeztetése már a megérkezése előtt kezdődik, hiszen előkészítjük a kabint a fogadására. Kiszellőztetünk, meggyújtjuk az illatlámpát, vagy bekapcsoljuk a diffúzort, gondoskodunk a halk zenéről, elrendezzük a kezelőágyat – meghitt hangulatot teremtünk. A kellemes atmoszféra a munkánkat is segíti. Ha a vendég megérkezik, érezze, hogy őt várták. Átöltözés után, amennyiben nyitott rá, egy illatos lábfürdőt készíthetünk neki, megkínálhatjuk teával, limonádéval, megbeszélhetjük milyen kezelésre vágyik. Az ital kortyolgatása és a kellemes beszélgetés hatására ráhangolódik a kezelésre. Engedjük meg magunknak is ezt a pár percet, hiszen nekünk sem árt, ha nyugodtan kezdünk neki a munkának, és a vendégnek is jólesik a figyelmünk.

Télen vagy hűvösebb időben a vendég kényelmét fokozhatjuk, ha a kezelőágyat egy ágymelegítővel felmelegítjük.
– Miután kényelembe helyeztük, és egy előre melegített takaróval betakargattuk, simítsuk le, majd finoman a nyomkodjuk át a testét.
– Átmasszírozhatjuk a hajas fejbőrt is.
– Az arc letisztításához használhatunk puha, melegített frottírkendőt, amivel lassan, gyengéden átnyomkodjuk az arcot.
– Peelingezés után a vendég igényének és a bőr állapotának függvényében gépi hatóanyagbevitelt alkalmazhatunk, utána feltehetünk maszkot, pakolást.

Kényeztető masszázs

A kényeztető kezelésnek masszázst mindenképp kell tartalmaznia, mert a masszázs az egyik legfontosabb eleme a munkánknak. „Mindegy mit csinálunk, csak masszázs legyen benne” – ismerős mondat, ugye? A vendégek szeretik a masszázst, mert amellett, hogy bőrüket ápoljuk, a lelkük is megnyugszik, hiszen hosszabb időt relaxálnak, pihennek kezeink alatt. Milyen lélekmelengető visszajelzés számunkra is, amikor a vendég jólesően és jól hallhatóan alszik. Gondoljuk csak el, mekkora bizalom részéről, hogy az életét a kezünkbe adja, hiszen alvás közben öntudatlan, teljesen kiszolgáltatott. A pihenés idejét meghosszabbíthatjuk, ha a masszázs után rögzülő, alginát vagy fátyolmaszkot teszünk fel. Ezek a maszkok a nagy kedvenceim a kettős hatásuk miatt: egyrészt a bennük lévő hatóanyagok ápolják, hidratálják, feszesítik a bőrt, másrészt a hatóidő alatti relaxáció jó hatással van a vendég lelki állapotára, bőrére.

■ Részesíthetjük spa élményt nyújtó testmasszázsban a vendéget, ha tanultunk ilyen technikákat, de
■ egy arc-, nyak-, dekoltázsmasszázs is tud kényeztető lenni, ha kiegészítjük speciális szemkörnyék, fül-, fejbőr, karmasszázzsal, lazító, simogató ecsetmasszázzsal.
■ A szemkörnyékre és az ajkakra is tegyünk ápoló anyagokat, hogy teljes legyen a kényeztetés.

Sokféle masszázstechnikát alkalmazhatunk: ayurvédikus, aromaterápiás, shiatsu, akupresszúrás masszázsokat, pecsétmasszázst.
A felhasznált anyagok skálája is széles, hiszen a gyógynövényes labdacsok, batyuk, melegített lávakövek, kristályok, féldrágakövek, a meleg olajok, a gyógynövények illata már önmagában is kényeztető, relaxáló hatású.

A csoki, szőlő, méz, tej nemcsak a gasztronómiában, hanem a kozmetikában is kényezteti érzékeinket és a bennük található anyagok széppé varázsolják a bőrt.  A csokoládé és a szőlő antioxidánsokban gazdag, a méz hidratáló, antibakteriális hatású, a tej savtartalma hámlasztó, fehérje-, vitamin-, ásványi anyagtartalma ápoló hatású. Gondoljunk csak Kleopátra szamártejes fürdőjére.

Kényeztető illatok

A kényeztető kezelésekben nagy szerepe van az illatoknak – természetesen allergiás vendégeknél nem használunk illóolajokat és olyan termékeket, ahol az irritáció veszélye fennáll.  Az ayurvéda és az aromaterápia széles körű lehetőséget biztosít a számunkra, hiszen sokféle olajat, illóolajat használhatunk a masszázs során. Személyes kedvenceim az édes narancs, a geránium, a jázmin, a mandarin, a rózsa, a rózsafa, a levendula, a szantálfa, az ylang-ylang, a vanília. Ezek az illóolajok, amellett, hogy varázslatos az illatuk, a bőrre és a lélekre is pozitív hatással vannak.

A munkánk akkor eredményes, ha a vendég a kezelés végén kipihenve, testileg-lelkileg megújulva, feltöltődve kel fel a kezelőágyból és egy újabb időpontot kér, ami a mi lelkünk számára is megerősítés, hogy ismét jól dolgoztunk.

 

Fizess elő a magazinra! 

Érdekelnek az innovációk? Mindent szeretnél tudni a szakmáról? Fizess elő a Beauty Forum magazinra, és a sok hasznos információ mellé még egy meglepetést is kapsz!

Kattints az ajándékért! 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail